Käytämme tällä sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Yksityisyydensuoja
Fujitsu Finland Oy / Historia / Nokian Mikot ja MikroMikot

» Etusivu
» Nokian Mikot ja MikroMikot
  Mikko 1 näkee päivänvalon
Pankkien ja Alkon päätehankinnat
Mikolle avautuu valoisa tulevaisuus
Mikko menestyy ja volyymit kasvavat
MikroMikon aikakausi
Mikroista tehokkaisiin työasemaverkkoihin
» Historia-pääsivu

Nokian Mikot ja MikroMikot

Nokian Mikko- ja MikroMikko-tietokoneet ovat loistavia esimerkkejä suomalaisesta sinnikkyydestä, ennakkoluulottomuudesta, peräänantamattomuudesta ja huippuosaamisesta.

MikroMikko

Minikone Mikko 1 näki päivänvalon vuonna 1971 taloudellisen nousukauden imussa. Laitetta käytettiin enimmäkseen teollisuuden tiedonkeruussa mutta myös Alkon kassapäätteissä. Seuravana vuonna julkistettu Mikko 2 kehitettiin pankkeja varten. Suurin asiakas oli Kansallis-Osake-Pankki. Vuosikymmenen lopulla ilmestyi Mikko 3 ja vuonna 1983 Nokian minitietokonesarjaan liittyi vielä superminikone MPS 10, joka oli rakennettu Ada-ohjelmointikielen ympärille.

Mikko-pioneeri Erkki Rajulin kuvailee Mikko-tietokoneen kehitysprosessia seuraavasti: "Tuotekehitys ja suunnitteluprosessin aivotyö oli niin intensiivistä, että se esti nukkumisen, syömisen ja lähes kaiken sosiaalisen kanssakäymisen työtä lukuun ottamatta. Kuljeskelin kotona öisin keittiön ja olohuoneen väliä ja piirtelin tietokoneen arkkitehtuuria kaikille mahdollisille paperilapuille. Näin tekivät myös kollegani."

Nokia aloitti oman mikrotietokoneen suunnittelun 70-luvun lopussa. Vuonna 1981 syntyi ensimmäinen MikroMikko, jossa oli työmuistia 64 kilotavua. MikroMikon maineen loi vuonna 1983 julkistettu MikroMikko 2, josta tuli markkinajohtaja. Ensimmäisen kerran koko maailmassa nähtiin positiivinäyttö, jonka valkopohjaisella kuvaruudulla musta teksti näkyi terävänä.

Vuonna 1985 mikroja alettiin kytkeä verkkoon. Nokian ensimmäinen verkkoratkaisu pohjautui NetNet-kaapelointiin ja MikroMikko-työasemiin. MikroMikko-perhe laajeni nopeasti 1980-luvun aikana ja syksyllä 1989 Nokia Data toi markkinoille myös värilliset MikroMikot.

MikroMikko joulupukilleMarraskuussa 1990 Nokia Data toimitti Suomeen 100 000:nnen MikroMikon, jonka sai joulupukki. Kuvassa joulupukin ja tontun lisäksi ovat johtaja Tero Laaksonen Nokiasta ja Pirkko Hannula Matkailun edistämiskeskuksesta.

Ajanjakso oli erittäin merkittävä koko Nokian ja jopa Suomen kannalta, kuten myynti- ja markkinointitehtävissä toiminut Lars Numelin kuvailee: "Nokia Elektroniikka oli käsittääkseni silloin ainoa yritys Suomessa, jolla oli resursseja, halukkuutta ja myönteistä intoa tehdä hullujakin asioita, joita kansainvälinen kilpailija ei voinut tai ei saanut tehdä. Siksi saimme kauppoja, jotka tekivät Nokian sitten ISOKSI NOKIAKSI!

Tämä sivusto kertoo kuinka Suomen Kaapelitehtaalla 1960-luvulla alkanut tietotekniikan pioneerityö jatkui Nokiassa 1970- ja 1980-luvuilla.

Mitä kaikkea kulissien takana tapahtui? Lue kiehtova tarina suomalaisista Mikoista ja MikroMikoista. Tämä tarina kattaa vuodet 1970–1991.

Osa 1: Mikko 1 näkee päivänvalon Erkki Rajulinin työpajassa 1970
Osa 2: Pankkien ja Alkon päätehankinnat
Osa 3: Mikolle avautuu valoisa tulevaisuus
Osa 4: Mikko menestyy ja volyymit kasvavat 1979–1981
Osa 5: MikroMikon aikakausi
Osa 6: Mikroista tehokkaisiin työasemaverkkoihin

Mikä tekee MIkosta niin suositun?

Mikä teki Mikosta niin suositun?

MikroMikko 2 loi MikroMikon maineen. Vuoden 1982 julkistusta leimasi tekijöiden aito itsevarmuus ja ylpeys: Nyt olemme tehneet jotain ennennäkemätöntä. Kuvaruutu oli valkoinen, jolla musta teksti näkyi terävänä.
Ossi Syrjä kertoo MikroMikon brändistä
ja Anneli Martonen tuotemarkkinoinnista

MikroMikot

Kotimaisia MikroMikkoja vuodesta 1981

Ensimmäinen MikroMikko julkistettiin vuonna 1981 ja laitteita toimitettiin 16 kappaletta. Vuonna 1998 Fujitsun tietokonetehtaalla Espoon Kilossa valmistettiin kahdesmiljoonas tietokone, jonka sai Aktia Säästöpankki Oyj.
Lue lisää

Bottombanner

 

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux