Mika Koskinen   |   24.09.2024

Digitaalinen kaksonen näyttää digitaalisen peilikuvan yhteiskuntaan

Olisipa hienoa tietää ennalta, miten Helsingin Esplanadien kaventaminen yksikaistaisiksi vaikuttaa ympäröivään kaupunkitilaan. Tai kun parhaillaan keskustellaan liikennevirtojen katkaisemisesta Kaivokadulla, voisi digitaalisen kaksosen avulla mallintaa muutoksen vaikutusta monella tavalla, esimerkiksi lähellä sijaitsevien yritysten kävijämäärien tai muiden katujen muuttuvien liikennevirtojen kautta.

Avuksi voi tulla digitaalinen kaksonen, joka jo lupaa mullistaa teollisuudenalat valmistuksesta terveydenhuoltoon.

Yhteiskunnallinen digitaalinen kaksonen mallintaa monimutkaista, dynaamista reaalimaailmaa luomalla yhteiskuntamme osatoiminnoista digitaalisen kaksosen. Dynaaminen malli integroi tietoa eri lähteistä – vaikkapa sosiaalisesta mediasta, uutissyötteistä, anturiverkostoista, viranomaisten tiedoista. Se luo kattavan kuvan sosiaalisesta elämästä valikoidussa tutkimuskohteessa.

Malli auttaa ymmärtämään moniselkoisten päätösvaihtoehtojen vaikuttavuutta. Esimerkinomaisesti matkapuhelindata anonyymisti hyödynnettynä, voi tarjota erittäin kiinnostavia tietoja ihmismassojen liikkeistä.

Suomalainen yhteiskunta voi hyötyä digitaalisista kaksosista monin tavoin:

Lisää tehokkuutta ja kustannustehokkuutta

  • Infrastruktuurin suunnittelu ja ylläpito: Digitaaliset kaksoset auttavat suunnittelemaan ja ylläpitämään infrastruktuuria, kuten maanteitä, rautateitä ja energiaverkkoja. Simuloimalla erilaisia skenaarioita voidaan löytää optimaaliset ratkaisut ja välttää kalliita virheitä.
  • Palvelujen suunnittelu ja toimitus: Digitaaliset kaksoset auttavat suunnittelemaan ja toimittamaan parempia ja tehokkaampia julkisia palveluja vaikkapa terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.
  • Tuotanto ja teollisuus: Digitaalisten kaksosten avulla voidaan sujuvoittaa tuotantoprosesseja ja tehostaa resurssien käyttöä.

Parempia päätöksiä

  • Tietojen analysointi ja ennustaminen: Digitaaliset kaksoset keräävät ja analysoivat dataa reaaliajassa, mikä auttaa tekemään parempia päätöksiä. Esimerkiksi tienpitäjät voivat ennustaa liikennettä ja sääolosuhteita, ja ennusteen pohjalta optimoida liikennejärjestelyjä ja resurssien allokointia.
  • Riskien hallinta: Digitaaliset kaksoset auttavat tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä. Esimerkiksi pelastustoimi voi simuloida tulipalon vaikutuksia rakennukseen ja suunnitella toimivampia turvallisuusjärjestelmiä.

Innovaatioiden edistäminen

  • Tutkimus ja kehitys: Digitaaliset kaksoset auttavat tutkijoita kehittämään uusia innovaatioita ja testaamaan ideoita virtuaalisesti ennen niiden toteutusta.
  • Uusien liiketoimintamallien kehittäminen: Digitaaliset kaksosten avulla organisaatiot voivat kehittää uusia liiketoimintamalleja ja palveluja.

Ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin

  • Kestävä kehitys: Digitaaliset kaksoset auttavat ratkaisemaan ympäristöön liittyviä haasteita, kuten ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
  • Väestön ikääntyminen: Digitaaliset kaksoset auttavat suunnittelemaan ja toimittamaan parempia palveluja vanhusväestölle. 
Stuttgartin kaupunki
Fujitsu on kumppaninsa Hexagonin kanssa toimittanut saksalaiselle Stuttgartin kaupungille digikaksosalustan. Ratkaisu antaa yhteisen tilannekuvan monista anturiarvoista, kuten veden laadusta, tulvaveden korkeudesta ja pysäköintipaikkojen käytöstä. Näiden pohjalta kaupunki voi optimoida toimintojaan, tehdä perustellumpia päätöksiä ja säästää rahaa.
Fujitsun ja Hexagonin työ on jossain määrin uraa uurtavaa: vielä toistaiseksi kaksosia on käytössä vasta muutamassa kaupunkiympäristössä, mutta analyytikkojen mukaan yli 500 kaupunkia eri puolilla maailmaa aikoo ottaa digitaalisia kaksosia käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Arvion mukaan kaksosteknologia voi säästää kaupungeissa 280 miljardia dollaria vuoteen 2030 mennessä tehokkaamman kaupunkisuunnittelun ansiosta.
Isle of Wight
Fujitsu on toteuttanut brittiläiselle Isle of Wight -saarelle digitaalisen kaksosen, joka simuloi saaren liikennejärjestelmää. Ratkaisu havainnoi, miten tietyt käyttäytymisen muutokset vaikuttavat vaikkapa laivayhtiöiden palveluiden kysyntään tai muihin liikennevirtoihin. Simulointi yhdistää kiehtovalla tavalla liiketoiminnalliset ja yhteiskunnalliset näkökulmat.
Teknologia antaa kaupunkisuunnittelijoille ja yrityksille mahdollisuuden ennustaa tarkemmin, miten muutokset ihmisten käyttäytymisessä vaikuttavat ympäristön muuttuvien olosuhteiden kanssa ja sitä kautta päätöksiä voidaan tehdä fiksummin. Perimmäisenä tavoitteena on tuoda osapuolille liiketoimintahyötyä, vähentää liikenteen haitallisia ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia, viestiä saaren liikennepolitiikasta ja vaikuttaa myönteisesti Isle of Wightin talouteen laajemminkin.

Täydellisyyteen on vielä matkaa

Täydellistä digitaalisen kaksosta ei ole vielä tehty. Kaksosen tarkkuus ja totuudenmukaisuus riippuu sen käyttämien tietojen laadusta ja monimuotoisuudesta. Mitä monimutkaisempi ilmiö, sitä haastavampaa tilannetta on mallintaa. Kaksosen keräämän tietomassan läpinäkyvyys ja selitettävyys on edellytyksenä sille, että tuloksiin voi luottaa.

Yhteiskunnalliset digitaaliset kaksoset tarjoavat suomalaiselle yhteiskunnalle monia mahdollisuuksia kehittää tehokkuutta, tehdä parempia poliittisia päätöksiä ja edistää innovaatioita. Hyödyntämällä datan ja teknologian voimaa voimme luoda suomalaisesta yhteiskunnasta virtuaalisen peilin, jonka avulla voimme rakentaa sujuvampaa tulevaisuutta.

Ai niin, se Esplanadien muuttaminen yksikaistaisiksi. Teimme matkapuhelindataan pohjautuvan harjoituksen, jossa simuloitiin muuttuneita kulkureittejä ja pyrittiin arvioimaan päätöksen vaikuttavuutta. Kerron mielelläni tuloksista kun tavataan.

Mika Koskinen

Asiakasjohtaja

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux