Matias Halme   |   13.06.2024

IT menee pilveen − lähteekö OT kaveriksi?

OT eli operatiiviset järjestelmät (Operational Technology) on perinteisesti erotettu IT:stä eli toimistojärjestelmistä (Information Technology). Tämä IT/OT-ajattelumalli on säilynyt pilvihallinnan kasvusta huolimatta.

Pilvihallinta ei sovi kaikkeen

Pilvihallinta ei ole kaikkiin tilanteisiin sopiva. Esimerkkinä voi mainita valmistavan teollisuuden, jossa tuotantoympäristön pitää pysyä vakaana. Mahdolliset päivitykset ja muutokset on minimoitava, ja ne on tehtävä kontrolloidusti huoltoikkunoiden aikana.

Toinen esimerkki löytyy korotetun tietoturvan ympäristöistä, joissa tietoturvasäännöt ja kontrollit ovat tiukat, pääsyt rajoitettuja ja hallintatoimenpiteet tehtävä paikan päällä.

Näille yhteistä on se, että pilvihallinta on pääosin mahdotonta jo nimensä mukaisesti internetin yli tapahtuvan hallinnan takia.

Emme voi kuitenkaan rajoittaa yrityksen koko työasemahallinnan politiikkaa erityistilanteiden vuoksi. Tämä on johtanut siihen että työasemahallinta on jakautunut.

IT-toimistoympäristöjä modernisoidaan siirtämällä laitteiden hallinta pilveen. Samalla kuitenkin vanha on-premises-ympäristö on jätetty paikalleen tai uusi rajattu ympäristö on pystytetty tuotantoympäristön laitteille. Tässä ns. OT-ympäristössä on yleensä varsin rajoitettu tai estetty pääsy internetiin, pidemmän elinkaaren käyttöjärjestelmät sekä harvemmin tapahtuvat ja tiukemmin kontrolloidut muutokset.

Samat mutta erilaiset

Kahden ympäristön suuntaus tuo haasteita niin kustannuksiin kuin teknologiaankin.  Ratkaisu on kuitenkin mahdollistanut suuren tuotantovarmuuden perinteisessä ympäristössä sekä kustannustehokkuuden ja ketteryyden toisessa.

Toisaalta nykyään puhutaan IT- ja OT-ympäristöjen konvergenssista, mikä tarkoittaa sitä että nämä kaksi irrallista siiloa lähenevät toisiaan. Meidän pitääkin yhtenäistää toimintatapoja miettimällä muiden muassa yhtenäisesti molempien ympäristöjen tietoturva.

Vaikka ympäristöt ovat pilvihallinnan kasvusta huolimatta edelleen erillään, on tärkeää pikemminkin miettiä mitä niissä voi olla yhtenäistä.

Lähestytpä asiaa toimisto- tai tehdasympäristön näkökulmasta, Fujitsusta löytyy osaamista suunnitteluun ja toteutukseen. Kysy ihmeessä lisää omalta yhteyshenkilöltäsi.

Matias Halme

Head of Unified Workplace Services

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux