Mika Marttinen   |   17.04.2024

Alanvaihtaja on työpaikan hiomaton timantti


It-talojen ja softatoimittajien helminä on tyypillisesti pidetty pitkän uran tehneitä, kaiken nähneitä (ja kuulleita) huippuammattilaisia, joita salaa ihaillaan konttorin käytävillä ja lounasravintoloissa.
Sankarin säkenöivän auran loisteessa huokaillaan kilpaa, kun it-maailman yrityskohtainen Chuck Norris haalii lounasbuffasta porkkanaraastetta muiden särpimiensä seuraksi.

Näinhän se toki onkin. Ihmiset eli työntekijät ovat yritysten voimavara. Työyhteisöissä ammattitaito ja yksilöosaaminen kiteytyvät keihäänkärjiksi, joilla yritys pärjää ja erottuu edukseen alati kiristyvässä markkinassa.

Rutinoituneet ajatuskulut, opitut ja totutut & hyviksikin havaitut ongelmanratkaisukeinot pätevät valtaosaan tilanteista eikä niitä pidä suinkaan hylätä. Out of the box -ajattelu ja tuoreet näkökulmat voivat kuitenkin luoda aivan uusia mahdollisuuksia ja parantaa olemassaolevia käytänteitä.

Pitkään it-alalla tahkonneille projektit helposti vain seuraavat toisiaan. Tutut lyhenteet ja krumeluurit toistuvat ja tyypillisten jatkuvien pulmien kanssa painiskelu jatkuu. Ei kupli mitään uutta auringon alla, eikä rutinoituneen gurunkaan aura ehkä enää valaise konttoria tai etätyöpistettä samalla tapaa, kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Avoimin mielin uuteen maailmaan

Alanvaihtajilla on se valtaisa etu, että heillä ei ole menneisyyden painolastia, vaan kaikkea voi kritisoida, kysellä, arvioida ja evaluoida avoimin mielin. Myös intoa ja kiinnostusta oppia uutta ja sisäistää alan kiemuroita piisaa, onhan kyseessä iso ja mieleinen asia ammatinvaihtajalle itselleen.

Uuteen pestiin lähtevällä voi olla työkalupakissaan laaja kokemuspohja erilaisista sosiaalisista tilanteista, erilaisten toimialojen ja asiakkaiden kanssa toimimisesta, myyntityöstä, logistiikasta, kulttuureista ja arvoista, toimintaympäristöistä… Lista on loputon.

Ehkä aiempi kosketus it-maailmaan on tullut näppäimistön välityksellä edellisen työpaikan järjestelmistä, joiden käyttäminen on ollut verrattavissa joko kasvissosekeiton syöntiin haarukalla tai rasvatyynessä yksisarvisten kanssa suppailuun.

Molemmat kokemukset ovat arvokkaita, mutta varsinkin negatiiviset − että noin ei nyt ainakaan tehdä.

Ajattele, kuinka suuri potentiaali erilaiseen osaamiseen ja tulokkaiden uteliaisuuteen sisältyy!

Innokkuus luultavasti myös tarttuu seniorikollegoihin mentorointikäytänteiden ja yhteisten projektien myötä ja piristää kaikkien tekemistä.

Kivenkovien ammattilaisten ja uusien tekijöiden kombinaatio on voittava konsepti ja sitä myös Fujitsu on usein soveltanut menestyksekkäästi.

Mika Marttinen

Senior Solution Consultant

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux