Hanna Kivelä   |   08.03.2024

Johtaja, olethan asettanut tekoälyn prioriteetiksi?  

Lähes 70 % toimitusjohtajista uskoo tekoälyn lisäävän kilpailua, muuttavan organisaatioiden liiketoimintamalleja sekä vaativan henkilöstöltä uusia taitoja seuraavien kolmen vuoden aikana.  

Tämä selviää PwC:n tuoreen Global CEO Surveyn tuloksista, joita sain olla kommentoimassa tuloksien julkistamistilaisuudessa pari viikkoa sitten. Suomalaisjohtajat odottavat generatiiviselta tekoälyltä ennen kaikkea myönteisiä liiketoimintavaikutuksia, kuten tulojen ja tehokkuuden kasvua. Oli todella ilo huomata, että tekoäly on ansaitusti löytänyt tiensä ylimmän johdon tärkeimpiin prioriteetteihin. 

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja riskinsietoa 

Vastuullinen tekoäly tarkoittaa tekoälyn käytön ohjaamista kokonaisuutena niin, että teknologia palvelee yrityksen tavoitteita ja uudistumista. Pitkäjänteisyyttä ja riskinsietokykyä vaaditaan, kuten aina isoissa muutoksissa.  

PwC:n tutkimuksen mukaan suuri osa toimitusjohtajista näkee tekoälyn suurimpana riskinä kyberturvallisuuden vaarantumisen. Tämä on perusteltu huoli ja syytä ottaa vakavissaan.  

Se ei kuitenkaan saisi olla este tekoälyn hyödyntämiselle, sillä tekoäly on myös tärkeässä roolissa kyberuhkien torjumisessa. Kannustankin toimitusjohtajakollegoitani eri yrityksissä käymään aktiivista ja suorapuheista keskustelua tekoälyn viisaasta ja vastuullisesta hyödyntämisestä. 

Myös tekoälyn yleistymisen myötä kasvava energiakulutus puhututtaa jo monia. On totta, että tekoälyn käyttö kuluttaa paljon energiaa, mutta toisaalta sen energiatehokkuus myös kasvaa jatkuvasti. Konesaleissa on jo tapahtunut selkeä siirtymä vihreään energiaan ja parhaimmillaan tekoälyn yleistyminen myös vauhdittaa vihreää siirtymää, luo investointeja ja uutta työtä esimerkiksi energiateollisuuden sektorille.  

Mekin Fujitsussa teemme ahkerasti töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi: olemme sitoutuneet olemaan täysin hiilineutraali globaalisti vuoteen 2030 oman toimintamme osalta, ja läpi koko arvoketjumme vuoteen 2040 mennessä.  

Tarvitsemme lisää tekoälyn syväosaajia

Tulevaisuudessa jokaisen meistä on tärkeää osata käyttää tekoälyä ja tunnistaa omasta työstään niitä asioita, missä sitä voi hyödyntää. Tarvitsemme myös lisää tekoälyn syväosaajia, jotka osaavat yhdistää fiksulla tavalla toimialaosaamisen ja tekoälyn mahdollisuudet.  

Tuoreen SiloAI:n tutkimuksen mukaan lähes kaikki organisaatiot suunnittelevat jo nyt datainsinöörien, -tutkijoiden ja koneoppimisen ammattilaisten rekrytointia. Tämä, jos mikä, tekee tulevaisuuden urapoluista mielenkiintoisia, ja kuvaa jo nyt sitä muutosmatkaa, jota kuljemme.   

Myös kumppaneiden viisas hyödyntäminen kannattaa. Olemme Fujitsussa tutkineet ja kehittäneet tekoälyä jo yli 30 vuoden ajan. Julkaisimme hiljattain myös uuden globaalin tekoälystrategiamme. Sen mukaan tekoäly on edellytys sille, että voimme toteuttaa tehtäväämme kestävän ja turvallisen tulevaisuuden rakentajana innovaatioiden ja teknologian avulla. 

Tekoäly muuttaa sitä, mihin voimme käyttää kallisarvoista aikaamme. Olemmekin vastikään perustaneet keskitetyn tiimin kollegani Jouni Viskarin johdolla vetämään tätä muutosta meillä täällä Suomen Fujitsussa. Tiimi on tehnyt upeaa työtä datan hyödyntämisessä, käyttötapausten tunnistamisessa ja tekoälyn tuomisessa osaksi palveluita. Tekoäly näkyy ja kuuluu läpi organisaatiomme riippumatta siitä, missä roolissa työskentelee.  

Tekoälyn hyödyntämisen muistilista johtajalle 

Entä miten päästä konkreettisesti liikkeelle tekoälyn hyödyntämisessä? Oma vinkkini on miettiä tekoälyä erityisesti osaamisen kehittämisen, oman toiminnan, tekemisen tehokkuuden ja uusien innovaatioiden näkökulmasta. Johtajana sinun on tärkeää tunnistaa ja johtaa sitä oppimista, mitä organisaatioissasi pitää lähivuosien aikana tapahtua, jotta pysytte kilpailukykyisinä jatkossakin. 

Mieti erityisesti näitä:  

  • Missä tekoäly on teidän yrityksenne toiminnassa hyvä - mihin se taas ei sovellu?  
  • Mitä sellaista laadukasta dataa yrityksellänne on, jonka avulla tekoäly pystyy auttamaan tekemään parempia päätöksiä ja oppimaan nopeammin?  
  • Miten yrityksen osaaminen ja roolit muuttuvat?  
  • Mihin riskeihin tulisi varautua?  
  • Mitkä ovat yrityksenne tekoälyperiaatteet? 
     

Henkilöstö mukaan tekoälykeskusteluun

Henkilöstöä kannattaa ehdottomasti osallistaa keskusteluun ja inspiroida heitä muutokseen esimerkiksi näiden periaatteiden kautta: 

  • Avoimuus ja rohkeus keskustella tekoälystä. Miten henkilöstönne näkee tekoälyn tuoman muutoksen? Mistä he ovat innostuneita - tai huolestuneita? Psykologinen turvallisuus on jokaisen menestyvän tiimin perusta. 
  • Konkreettisuus. Miten yrityksenne toiminta tulee konkreettisesti muuttumaan? Tehkää tämä näkyväksi esimerkkien kautta. Läpinäkyvyys tuo turvallisuutta ja antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua muutokseen. 
  • Oma esimerkki. Johtajien työ muuttuu siinä missä muidenkin, joten kokeilkaa rohkeasti uutta teknologiaa ja kertokaa kokemuksistanne, sekä hyvistä että huonoista, henkilöstölle. Tämä on yhteinen oppimismatka! 

Lue lisää: 

Hanna Kivelä

CEO of Fujitsu Finland Oy

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux