Niina Kalenius   |   29.11.2023

Tietoturvallisen käyttäjäkokemuksen rakennuspalikat

Tietoliikenne ja kyberturva ylläpitävät digitaalisten palvelujen luotettavuutta ja suorituskykyä. Kun tietomme ja järjestelmämme ovat suojattuja, kyberhyökkäyksistä tai järjestelmävirheistä johtuvia keskeytyksiä ja seisokkeja tulee vähemmän. Tämä lisää käyttäjien tyytyväisyyttä ja luottamusta digitaaliseen ekosysteemiin.

Me, jotka ylläpidämme verkkoja sekä alustoja, olemme isossa roolissa takaamassa tuota tyytyväisyyttä.

Uskon, että lähestulkoon jokainen meistä on joskus törmännyt ratkaisuun, jossa käytettävyyden sijaan on edetty pelko edellä. Tuloksena on äärimmäisen hankalapääsyinen, mahdollisesti hämmentävällä tavalla aikarajoitettu ja muutoinkin monimutkainen kokonaisuus. Tällaisen ratkaisun käyttäminen pistää kiukuttamaan.  

Iso osa elämäämme pyörii sähköisten palveluiden päällä, ja luotamme lähestulkoon sokeasti verkkoon kaikilla elämämme osa-alueilla. Se jo yksistään kertoo, että turvallisuudesta on tullut ensiarvoisen tärkeää.

Tietoturvallisen käyttäjäkokemuksen rakennuspalikat

Tietoturvallinen käyttäjäkokemus tarkoittaa käyttäjille tarjottavaa positiivista ja turvallista vuorovaikutusta digitaalisten järjestelmien, sovellusten ja palveluiden kanssa.  

Näillä rakennuspalikoilla edistät tietoturvallista käyttäjäkokemusta:

  1. Tietoturva: Käyttäjien tiedot ja laitteet on suojattava tehokkaasti haittaohjelmilta ja tietomurroilta.
  2. Käytettävyys: Käyttäjien on voitava käyttää järjestelmiä ja sovelluksia ilman liiallisia esteitä tai monimutkaisia prosesseja. Kirjautuminen, tunnistautuminen ja pääsynhallinta pitää suunnitella käyttäjäystävällisesti.
  3. Tietoisuus ja koulutus: käyttäjille pitää tarjota koulutusta käyttöönotettavista tuotteista, toimintatavoista ja jakaa tietoa tietoturvasta, jotta he ymmärtävät riskit ja osaavat toimia turvallisesti. Kun käyttäjät on koulutettu käyttämään uutta ratkaisua ennen käyttöönottoa, virheet vähenevät ja muodostuu mielekkäämpi käyttökokemus.

    It-ratkaisun pitää yhdistää käyttäjätyytyväisyys ja tietoturva, niin, että käyttäjät voivat nauttia sujuvasta ja vaivattomasta käyttökokemuksesta samalla kun heidän tietonsa ja laitteensa pysyvät turvassa.

Entäs käyttökokemus?

Verkko ja kyberturvallisuus kattavat laajan kirjon käytäntöjä, tekniikoita ja toimenpiteitä, jotka on suunniteltu suojaamaan arkaluonteisia tietojamme, yksityisyyttämme ja digitaalisten järjestelmien eheyttä.

Mutta miten kyberturva saadaan toimivalle tasolle, heikentämättä käyttäjäkokemusta? Ensinnäkin pitää ymmärtää verkkoturvallisuuden merkitys.

Verkot toimivat digitaalisen maailman selkärankana ja yhdistävät ihmisiä, laitteita ja tietoja ympäri maailmaa. Verkot helpottavat viestintää, kaupankäyntiä ja yhteistyötä, mikä tekee niistä modernin yhteiskuntamme elinehdon. Vuoden 2020 jälkeen tärkeys vain kasvanut, sillä työskentelemme entistä enemmän etänä. Esimerkiksi VPN-ratkaisut ja viestintäsovellukset ovat kovassa käytössä. Myyjäkin voi kiertää päivässä vaikka koko Suomen.

Lähtökohtana turvallinen tietoliikenne

Verkon turvatoimet, kuten palomuurit, tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmät ja salausprotokollat, ovat kilpiä, jotka suojaavat verkkojamme uhilta. Ne varmistavat, että tietomme kulkevat turvallisesti, jolloin voimme surffata netissä, sähköpostitella, somettaa ja tehdä bisnestä ilman isoja huolia.

Tietoturvaa lähdetäänkin rakentamaan käyttäjille juuri tietoliikenteen tietoturvasta. Sijaintiriippumaton verkko on infrastruktuuri, joka mahdollistaa käyttäjille ja laitteille pääsyn tietoihin ja resursseihin riippumatta siitä, missä he fyysisesti ovat. Sijaintiriippumaton verkko perustuu yleensä pilvipalveluihin, virtuaalisiin yritysverkkoihin ja turvallisiin etäyhteyksiin.

Kyberturvakomponentit varmistava verkon lisäturvan

Kyberturvallisuus kattaa laajan valikoiman strategioita vahvasta pääsynhallinnasta, tekoälyyn ja koneoppimiseen uhkien havaitsemiseksi. Kyberturva on siis vartija, joka on valppaana haittaohjelmia, tietojenkalasteluhyökkäyksiä ja kiristysohjelmia vastaan. Se varmistaa, että digitaalinen elämämme pysyy eheänä.

Vahva verkko ja kyberturva parantavat käyttökokemusta. Kun henkilökohtaiset ja yrityksemme tiedot ovat turvassa, voimme rauhassa keskittyä nauttimaan digitaalisen maailman mahdollisuuksista.

Niina Kalenius

Ratkaisukonsultti: tietoliikenne ja tietoliikenteen tietoturva  

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux