Toni Pasanen   |   15.05.2023

Uunituore kirjani korvasi ACI-koulutuksen

Suomalainen keskisuuri yritys, jota ei tuolloin voitu vielä kutsua asiakkaaksi, oli toteuttamassa uutta konesalia. Teknologiaksi yritys oli valinnut Ciscon Application Centric Infrastructure (ACI). Se on Ciscon vastaus konesaliratkaisujen vallankumoukseen, jossa automatisointi ja ”Intent-Based Networking” ovat keskiössä. ACI-konesalia operoidaan keskitetyn hallintajärjestelmän kautta kertomalla sille esimerkiksi, että teepäs minulle uusi palvelinverkko ja lisää se kaikkiin laitteisiin, myös fyysisten palvelinten virtuaalikytkimiin.

Tämä on osa Intent-Based Networking -mallia, jossa meidän tarvitsee vain kertoa, mitä haluamme ja järjestelmä toteuttaa sen automaattisesti puolestamme. Systeemi tarkistaa tilauksemme ja kääntää sen laitteiden ymmärtämälle komentokielelle. Seuraavaksi se ajaa konfiguraatiot tarvittaviin fyysisiin laitteisiin. Kun homma on valmis, saamme selkokielisen raportin tapahtuneesta.

Kirjoittamalla voi lähestyä vaativaa aihetta

Yrityksen tarjouspyyntö sisälsi vaatimuksen, jossa kumppani sitoutuu antamaan sekä käyttöönotto- että teknologiakoulutuksen.

Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että mikäli voittaisimme kilpailutuksen, ACI-koulutus lankeaisi minun suht kapeille harteilleni. Tuolloin ACI-osaamiseni ei ollut mitenkään syvällistä. Kirjahyllyssäni oli kaksi teosta aiheesta, Deploying ACI ja The Policy Driven Data Center with ACI, jotka ensitöikseni kertasin. Lisäksi käytin asiaan perehtymiseen Ciscon erinomaisen laajaa ja kattavaa nettisivustoa. Sen jälkeen pystytin virtuaalisen ACI- ympäristön testilabraani. Kun koin hallitsevani teknologian riittävällä tasolla, aloin pohtia miten lähestyisin aihetta. Aloitin kirjoittamisen.

Neljän kuukauden kuluttua olimme voittaneet kilpailutuksen ja lisäksi minulla oli kädessäni uunituore kirja, Object Based Approach to Cisco ACI: The Logic Behind Cisco Application Centric Infrastructure.

Pidimme asiakkaan kanssa aloituspalaverin käyttöönottokoulutuksesta ja sovimme, että he miettivät tahollaan, minkä tyyppistä ja kestoista koulutusta he haluavat. Samalla annoin heille muutaman kopion uudesta kirjastani.

Seuraavat puolitoista kuukautta oli täydellistä radiohiljaisuutta asiakkaan suunalta. Päätin olla proaktiivinen ja soitin heille. Olin positiivisesti yllättynyt kuullessani, että ACI-konesaliratkaisu oli jo rakennettu, se oli tuotantokäytössä ja kaikki tämä pääosin kirjani avulla.

Minun ei siis kirjan kirjoittamisen lisäksi tarvinnut laittaa tikkua ristiin koulutuksen osalta. Tämän jälkeen olen käyttänyt kirjaani useaan kertaan vastaavissa kilpailutuksissa ja konsultaatioissa.

Kirja tuottaa monenlaista iloa ja hyötyä

Julkaisin ensimmäisen kirjani Virtual Extensible LAN – VXLAN vuonna 2019. Tuorein, Azure Networking Fundamentals, valmistui tasan kolme vuotta myöhemmin. Tuon ajanjakson sisällä valmistuivat myös viisi muuta kirjaani: Lisp Conrtol-Plane in Campus Fabric, VXLAN Fabric with BGP EVPN Control-Plane, Cisco SD-WAN, AWS Networking Fundamentals ja Azure Networking Fundamentals.

Ehdottomasti palkitsevinta kirjaprojekteissani on se, kun kuulen, että kirjat ovat olleet avuksi päivittäisessä työssä tai ne ovat auttaneet haastavan teknologian opiskelussa. Kirjojen myötä olen lisäksi saanut useita uusia kansainvälisiä tuttavuuksia ja jopa muutamia hyviä ystäviä. Kirjoittamisesta onkin tullut minulle, jos ei nyt elämäntapa, niin mukava ja varsin hyödyllinen harrastus.

Toni Pasanen

Principal Network Architect

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux