Mika Koskinen   |   02.05.2023

Päräytä Lowcode-moottori käyntiin järeissä sovellushankkeissa

Valtion sovellushankkeet ovat lähes aina massiivisia. Syynä lienee se, että kullakin virastolla on uniikki tehtävä, jonka hoitamiseen tarvitaan erityinen tietojärjestelmä. Tullilla on tullausjärjestelmänsä, oikeushallinnolla tuomioistuinjärjestelmät, Valtiokonttorilla lainanhoitojärjestelmät ja niin edelleen.

Kun kansallinen lainsäädäntö ohjaa tekemistä, ei ole kovin helppoa hyödyntää kehitystyön pohjana mitään kansainvälistä järjestelmää. Tarvitaan juuri suomalaiseen tarpeeseen tehty ratkaisu, jonka kehitystyötä ohjaa kyseistä viranomaista ohjaava säädöstausta.

Työmäärät ja sitä kautta kehityskustannukset ovat valtavia. Jokin aika sitten uutisoitiin Poliisin Vitja-hankkeen maksaneen jo yli 90 miljoonaa euroa. Valtion hankesalkussa on parisen kymmentä yli 15 miljoonan euron tietojärjestelmähanketta.

Massiivinen tietojärjestelmäprojekti on paitsi suuri investointi niin myös monivuotinen kehitysprosessi, mikä tuo omat haasteensa. Maailma ehtii muuttua useita vuosia jatkuvan toimitusprojektin aikana. Pahimmassa tapauksessa järjestelmä on valmistuessaan teknisesti tai asiasisällöllisesti ajastaan jäljessä.

Lowcode keventää sovelluskehitystä

Fujitsu tunnetaan parhaiten perustietotekniikan palveluista, kuten loppukäyttäjä- ja hybridikapasiteettipalveluista. Toteutamme kuitenkin Suomessa myös monenlaisia operatiivisia sovelluksia usean sadan ohjelmistokehittäjän voimin.

Ratkaisumme sovelluskehityksen kompleksisuuteen on Lowcode, jonka avulla sovellusten kehitykseen tarvitaan aiempaa vähemmän perinteistä koodausta.

Lowcode-kehitystyö tehdään visuaalisessa käyttöliittymässä, ja Lowcode-moottori tuottaa koodin taustalla. Sovelluskehitys on helpompaa ja nopeampaa kuin perinteisessä koodaamisessa.

Lowcode demokratisoi ohjelmistokehitystä. Kehitysalustojen avulla lähes kuka tahansa voi luoda sovelluksia ilman syvällistä ohjelmointitaitoa. Lowcode-alustat tarjoavat valmiita komponentteja, esimerkiksi käyttöliittymäelementtejä, tietokantayhteyksiä, integraatioita ja liiketoimintalogiikkaa.

Lowcode-kehittäminen säästää aikaa ja rahaa verrattuna perinteisiin kehitysmenetelmiin. Valmiit integraatiot muihin järjestelmiin tekevät sovellusten integroinnista nykyjärjestelmiin suoraviivaisempaa.

Lowcode-kehittäminen on muuttumassa valtavirraksi, koska se mahdollistaa jopa 4–7-kertaisen kehitysnopeuden ja sitä kautta merkittävän kustannussäästön.

Tule kuulemaan lisää Valtio Expoon

Lowcode on Fujitsun pääteema Valtio Expossa, joka kokoaa reilut 1 500 valtionhallinnon asiantuntijaa Marina Congress Centeriin Katajanokalle tiistaina 9.5.2023. Tule kuulemaan lisää Lowcodesta Fujitsun toimialajohtaja Valtteri Vuorisalolta. Hän pitää klo 12.00 ensimmäisen kerroksen Pressroomissa puheenvuoron teemalla ”Lowcode kompleksisuuden vastavoimana” ja esittelee millainen sovellus HSL:lle toteutettiin Lowcoden avulla.

Mika Koskinen

Asiakasjohtaja

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux