Jouko Koskinen   |   22.11.2022

Ellei teollisuus taivu kestävämmäksi, se taittuu

Teollinen toiminta on suuren mullistuksen edessä: myös tehtaiden infrastruktuurin on tuettava kestävää muutosta − planeetan pelastamiseksi!

Onneksi moderni teknologia tarjoutuu avuksi. Se auttaa tunnistamaan niitä tuotannon osa-alueita, joiden hiilidioksidipäästöjä voidaan yhä vähentää. Digimaailma tukee myös älykkäästi veden käytön vähentämistä prosessiteollisuudessa ja minimoimalla sivutuotteiden kuten kemikaalien vapautumista. Koko arvoketjun optimointi on keskeistä, mutta yhtä tärkeää on yhteistyö ekosysteemisi tärkeimpien kumppaneiden kanssa.

Kaikki perustuu ekosysteemiin

Valmistava teollisuus on kohtalaisen innokasta omaksumaan digitalisointistrategioita ja -tekniikoita. Näillä moni tuotantolaitos pienentää jo nyt hiilijalanjälkeä, tehostaa logistiikkaa sekä tuo lisää älyä tehdasautomaation, logistiikkaan, ja robottiprosessiautomaatioon. Tämä kuulostaa jo merkittävältä, mutta ei riitä. Lisäksi on uudistettava yrityssovellusten arkkitehtuuria, tietomalleja, prosesseja ja työpaikan teknologioita.

Vain tällä tavalla kestävän kehityksen huomioon ottaminen tuotannossa mahdollistaa myös samanaikaisen liiketoiminnan kehittämisen.

Haasteet eivät lopu vielä tähänkään. Esimerkiksi nykyisten hybridipilviympäristöjen korkeat kustannukset ovat yllättäneet monet, ja tieto siilojen poistamisessa sekä kyberturvallisuuden lujittamisessa riittää työtä vuosikymmeniksi eteenpäin. Niinpä valmistava teollisuus tarvitsee fiksun toimintamallin ja teknologisen alustan, jotka aidosti yhdistävät liiketoiminnanekosysteemiin. Yritysarkkitehtuurissa tulee valita pääteknologia-alustat jotka ohjaavat pilvisovelluksilla täydennettyä mikro palvelu arkkitehtuuria ja siten luo dynaamiset kyvykkyydet tarvittaville muutoksille kannattavasti ja joustavasti.

Ota nämä harkitaan:
- Hyvin integroitu ja laaja liiketoiminta ekosysteemi -> asiakaskokemus
- Tarkka analyysi liiketoiminnasta ja asiakkaista -> kyky simuloida
- Turvallinen liiketoiminta -> riskien hallinta

Miten sinun organisaatiosi vasta kovimpiin haasteisiin?

  • Ketteryys – sopeudu arvaamattomaan ja toimi joustavasti, jotta voit tarjota tuotteita ja palveluita muuttuviin olosuhteisiin
  • Muutosten hallinta – kasvata resilienssiäsi, sillä haasteita riittää: Muuttuvat lait ja asetukset, toimitusketjuun liittyvät ongelmat sekä globaalit ”mustat joutsenet” kuten pandemiat ja poliittiset kriisit.
  • Hyödynnä uusia teknologioita: – tekoäly, koneoppiminen, analytiikka
  • Pura sisäisiä siiloja – yhdistä suunnittelu, hankinta ja tuotanto yhteiseen tietolähteeseen
  • Liitä organisaatiosi osaksi suurempia ekosysteemejä –hakeudu tiiviimpään yhteistyöhön toimittajien, asiakkaiden, kumppaneiden kanssa datan avulla
  • Vähennä riskejä – tue ja vahvista kestävää liiketoimintaa hybridi-it-ekosysteemissä. Paranna jatkuvasti kyberturvallisuutta infrastruktuurin ja tietojen suojaamiseksi.
Jouko Koskinen

Sr. Director Global Digital Factory Offering Management and Consultancy

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux