Anu-Kaisa Raita   |   25.01.2022

Purpose Carving vie tarkoituksen äärelle

Miksi olen töissä teknologiafirmassa? Innostaako minua it-palveluidemme laatu vai teknologian nopea kehitys? Vai mahdollisuus tehdä maailmasta parempi paikka innovatiivisten it-ratkaisujen avulla? Vaiko se, että it-ala on mielenkiintoinen myös naisille ja tarjoaa myös loistavat kehittymismahdollisuudet? Vai mahdollisuus olla oma itseni lokaalisti ja globaalisti? Vai rakennanko vastaukseni sen varaan, mitä itse saan ammatillisesti työstäni?

Kaikkien kehujen takana seison aivan ehdottomasti, eikä siinäkään ole vielä kaikki:

Fujitsun tavoitteena on rakentaa maailmasta kestävämpi luomalla luottamusta innovaatioiden avulla. Tätä ei tehdä pelkästään uppoutumalla teknologiaan ja helpottamalla palveluillamme asiakkaidemme elämää. Haluamme myös tarjota työntekijöillemme inhimillisemmän työpaikan, jossa näemme ja kohtaamme toisemme kokonaisina ihmisinä. Emme työskentele teknologiayhtiössä täyttääksemme maailman teknologialla. Sen sijaan haluamme tehdä maailmasta entistä humaanimman.

Siksi pohdimme tällä hetkellä, mitä Fujitsun ihmiskeskeinen tavoite meille merkitsee arjessa, jokaisen fujitsulaisen näkökulmasta. Tätä selvitetään ns. Purpose Carving -työpajoissa. Niissä jokainen fujitsulainen pääsee pysähtymään ja miettimään, mikä hänelle on ihmisenä tärkeää. Työpajat etenevät henkilökohtaisesta pohdinnasta pienryhmiin, joissa haastattelujen ja palautteen avulla jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi.

Työpajojen tavoitteena on, että jokainen osallistuja pystyy muotoilemaan, mikä heitä ohjaa ja ymmärtämään, miten omat arvot tukevat Fujitsun tavoitteiden saavuttamista. Jo tähän mennessä on käynyt selväksi, että yksilöiden näkökulmat saattavat erota toisistaan merkittävästi, mutta tämä on suuri rikkaus. Yritys voi menestyä tulevaisuudessa vain ottamalla mukaan laajasti ihmisten erilaiset näkemykset, mielipiteet ja ideat. Se on valtava potentiaali, jota Fujitsu haluaa hyödyntää.

Esimerkin voima on vahva, joten muutos alkaa johdosta. Oheisessa videossa konsernimme ylin johto kertoo oivalluksista, joita työpajat toivat.

Sain itse vastikään osallistua tarkoituksen pohdintaan johtoryhmämme kanssa. Oli valtavan hienoa pysähtyä miettimään asioiden perusteita ja syvällistä merkitystä. Tämä ei ole aina kivaa eikä helppoa, mutta se on hyödyllistä. Kun johtoryhmämme oli tehnyt oman työnsä, monen sydänjuuria oli liikutettu ja moni oli oivaltanut itsestään myös jotain uutta. Se teki meidät näkyviksi toisillemme ja toi valtavasti lämpöä yhteiseen tekemiseen. Lopputuloksesta paistaa inhimillisyys: olemme ihmisiä työelämässäkin. Emme aina täysin ymmärrä toisiamme, mutta on tärkeää hyväksyä erilaisuus. Näin syntyvä ilmapiiri luo puitteet hyvälle keskustelulle ja mielekkäälle työskentelylle.

  • Anu-Kaisa Raita on juuri aloittanut Fujitsu Finlandin HR-johtajana. Tarkoituksen pohtiminen on yksi uusista asioista, joita hän on kohdannut tällä tiellä.
Anu-Kaisa Raita

Head of HR Finland

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux