Mikko Laaksonen   |   17.11.2021

Freelancer-verkostomme tarjoaa täsmätyötä diginomadeille

Suomessa käydään aikamoista asemasotaa työn tekemisen muodosta. Tuorein esimerkki on Woltin taistelu siitä, voivatko lähetit tehdä työtä kumppanimallilla vai työsuhteessa. Tarkastelen tätä ilmiötä omien havaintojeni pohjalta.

  1. Ensimmäinen havainto: työnantajat viestivät, että yhä useampi it-rooli on teknologiaan tai ratkaisuun sidottu. Esimerkkinä vaikkapa projektipäällikön tehtävä. Aiemmin se oli pitkälti generalistin rooli, mutta nyt se on sidottu joko sovellus- tai infrastruktuuritekemiseen. Näiden alla on eri alalajeja, esimerkiksi Microsoft- tai SAP-tekeminen. Näin ollen työnantajien on yhä vaikeampi perustella palkkaavansa projektipäälliköitä täysipäiväiseen työsuhteeseen, koska erikoisrooleissa ei välttämättä riitä projekteja kokopäiväiselle työntekijälle. Valtaosaa rooleista tarvitaan nykyään erityisiin projektiluontoisiin tarpeisiin, kun taas strategisempi tekeminen on yhä kokopäivähommaa.
    .
  2. Toinen havainto on se, että työelämä muuttuu joustavammaksi, kun työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan tasapainottaminen on yhä tärkeämpää. Lisäksi it-tekeminen on monessa tehtävässä projektiluontoista, joten on luonnollista, että tietynlaiset osaajat voivat halutessaan tarjota osaamistaan eri tavalla kuin perinteisen kokopäivätyösuhteen kautta. Erilaiset yhtiömuodot ovat yleistyneet, kuten mikroyrittäminen ja perinteinen toiminimen kautta laskuttaminen.
    .
  3. Edellisten jatkoksi kolmas havainto: digitaalisen nomadielämän yleistyminen. Tätä näkyy monilla luovilla aloilla, oli kyse sitten digimarkkinoinnista, sisällöntuotannosta, influenssereista, koodaajista tai lohkoketjuspesialistien tekemisestä. Jotkut haluavat reissata, toiset liikkuvat projektien ja tiimien lähelle, jotkut etsivät veroetuja ja toiset lämmintä auringonpaistetta.

Kun jollekin on kysyntää, syntyy myös tarjontaa ratkaisuista, jotka tukevat haluttua elämäntyyliä ‒mikroyrittäjyyttä tukevia palveluja, etätyöskentelyn työkaluja ja verkkoyhteyksiä mitä eksoottisempiin paikkoihin.

Fujitsulla on satoja kumppaneita, jotka tekevät aktiivisesti keikkaa asiakkaillemme freelancer-verkostomme kautta. Hoidamme asiakkaidemme tarpeita keskitetysti ja kokoamme osaajatiimejä erilaisiin projekteihin ja isompiin hankkeisiin. Olemme tehneet tätä jo vuosikymmeniä. Fujitsun freelancer-verkostoa hoidetaan keskitetysti tytäryhtiössämme Nicossa.

Uskomme vahvasti, että työelämä muuttuu entistäkin joustavammaksi. Joustavuus palvelee yhteiskuntaa monipuolisesti, koska ihmiset ovat erilaisia ja siten tarvitsevat itselleen sopivia vaihtoehtoja myös työelämään. Joustavuuden avulla saamme myös työntekijöiksi osaajia, jotka muuten saattaisivat olla sen ulkopuolella.

Ei ole väliä, missä päin maailmaa vaikutat. Olethan meihin yhteydessä, jos haluat liittyä Nicon freelancer-verkostoon.

Mikko Laaksonen

Head of Sales Operations