07.07.2020

Pilvikin tarvitsee pelikentän ja erotuomarin

Olen futishullu ja jalkapalloromantikko. Nyt kesäkuun puolessa välissä minun piti olla todistamassa historiaa Kööpenhaminan Parkenilla, kun Huuhkajat olisivat kohdanneet Tanskan ja olisimme jännittäneet yhdessä Roligaanien kanssa EM-kisojen avausottelua. Toisin kuitenkin kävi ja kisat siirtyivät eteenpäin. Saadaan onneksi vuosi lisäaikaa Huuhkajille valmistautumiseen.

Mutta miksi aloitan tämän blogin kertomalla jalkapallosta? Siirryin kesäkuun alussa kehittämään Fujitsun pilvipalveluiden tarjoomaa ja olen pohtinut viime aikoina yhtäläisyyksiä futiksen ja pilvitekemisen osalta. Löysin mielestäni hyvän analogian jalkapallon pelaamisen ja pilvihallinnan välillä. Pilvihallinta on meidän pilvitekemisemme kulmakiviä ja huikea osaamisemme monipilviympäristöissä vaatii juuri hallinnan erityisosaamista.

Jalkapalloa voi pelata missä vain ja maaleina voivat olla mitkä vaan tötsät tai vaikka t-paidat. Peliin tarvitaan vain pallo ja kaveri, jota vastaan pelataan. Pelaaminen ei vaadi kentälle rajoja eikä erotuomaria. Tähän samaan ajatukseen syntyi myös meidän jalkapalloyhteisö Soppa eli Pallokentän Sosiaalipalloilijat kolmekymmentä vuotta sitten. Kaikki ovat tervetulleita pelaamaan, vain tyhmät älkööt vaivautuko! Mutta mikäli jalkapalloa halutaan pelata ”virallisesti”, se vaatii säännöt, pelikentän rajat ja erotuomarin, joka valvoo sääntöjen noudattamista. Tämä sama ajatusmalli pätee pilvitekemiseenkin.

Pilven kanssa työskentely on helppo aloittaa eikä se vaadi raameja tai sääntöjä. Lähdet vain tekemään ja innostut sen mahdollisuuksista. Kuten kaverifutiksessa, pilvipelinkin säännöt ja kenttä sovitaan porukassa eikä pelaamiseen tarvita erotuomaria. Tilanne muuttuu, kun olet käyttänyt pilven mahdollisuuksia jo jonkin aikaa: tekeminen alkaa vaatia raameja, jotta se pysyy kasassa sekä kustannus- että hallintamielessä.

Siinä kohdassa kun pilvi alkaa olla oikeaa liiketoimintaa, se vaatii sääntöjä ja viralliset mitat täyttävää pelikenttää ja erotuomaria, joka ohjaa pelaajia. Me Fujitsussa toimimme useille asiakkaille tällaisena pilven pelikentän rakentajana ja pelinohjaajana. Perustekemistämme on pilvistrategian luominen ja pilvihallintamallien jalkauttaminen sekä eri vaiheessa olevien sovellusten ylläpito, kehitys ja datan tietoturvallinen säilyttäminen sille parhaassa paikassa. Noiden toteuttamiseen löytyy meiltä huippuasiantuntijoita, työkaluja ja parhaita käytäntöjä.

Kiinnostaako uusi pelikenttä? Keskustelemme näistä asioista elokuussa webinaarissa, jossa käymme läpi pilvipalvelujen hyödyntämisen ja hallinnan parhaita käytäntöjä. Voit tutustua pilvihallintaan myös lataamalla tämän oppaan.

Futiksen täyteistä kesää ja kärsivällisyyttä EM-kisojen odotukseen!

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux