Sanna Visti   |   07.02.2023

Kuusi asiaa, jotka jokainen meistä voi tehdä työhyvinvointinsa eteen

Pomo soittaa, chattiin tulee viestiä ja kolmen minuutin päästä alkaa tärkeä palaveri. Aikataulut painavat päälle. Työpäivä menee hujauksessa ohi, voi nytkö kello on taas jo neljä! Ekaluokkalainen tulee innokkaana iltapäiväkerhosta ja pienemmät sisarukset on haettava pian päiväkodista. Ulkona on kylmää ja pimeää, räntää sataa vaakatasossa. Kuravaatteet ovat tiukasti kiinni toppahaalarin päällä ja sukat kastuvat, kun ripustan litimärkiä vaatteita kuivumaan liian pieneen tuulikaappiin. ”Äiti, mitä on ruoaksi?”, kuuluu keittiöstä. Olo on kuin märällä rätillä, joka roikkuu tiskialtaan reunalla…

Tällaista elämä usein on − hektistä ja vaativaa. Työelämä vaatii tehokkuutta ja tuottavuutta ja samalla oman osaamisen ja taitojen kehittämistä. Vapaa-ajalla on pidettävä huolta omasta jaksamisesta ja fyysisestä kunnosta, ja aikaa pitäisi jäädä myös perheelle ja ystäville.

Jokaisen olisi tärkeää pysähtyä toisinaan miettimään, mistä oma arki koostuu ja ovatko eri elämänalueet tasapainossa.

Työhyvinvointi on tärkeä osa yrityksen menestystä ja sen edistäminen kuuluu sekä työnantajalle että työntekijöille. Työnantajan vastuulle kuuluvat erityisesti turvallisuuteen, yhdenvertaiseen kohteluun ja johtamiseen liittyvät asiat. Työntekijän on itse huolehdittava oman osaamisensa ja työkykynsä ylläpitämisestä.

Työhyvinvointi vaikuttaa yrityksen kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja maineeseen. Lisäksi hyvinvoiva henkilöstö tekee parempaa tulosta.

Työhyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi työntekijän oma motivaatio ja se niin sanottu työn imu. Tällä tarkoitetaan työhön omistautumista ja myönteistä suhtautumista omaa työtään kohtaan.

Nämä kuusi asiaa jokainen meistä voi tehdä oman työhyvinvointinsa ja koko työyhteisön hyvän ilmapiirin eteen:

1. Kiitä ja ole kiitollinen

Muista sanoa ”kiitos”. Kiitä saamastasi avusta ja tuesta tai yhteisestä tapaamisesta, on se sitten toimistolla tapahtunut kohtaaminen tai etäkohtaaminen. Jos työkaverin kanssa on kiva tehdä töitä, sano sekin ääneen.

Muista olla kiitollinen kaikista pienistä ja suurista asioista, jotka näkyvät arjessasi. Kiitollisuus vähentää kielteisiä tunteita kuten vihaa, katkeruutta ja ahneutta sekä suojaa stressaavien ja negatiivisten elämänkokemusten ja kriisien keskellä. Se myös suuntaa huomion nykyhetkeen. Kyky tuntea kiitollisuutta vahvistaa sosiaalisia siteitä ja parantaa ihmissuhteita.

2. Ole ystävällinen ja kannustava työkaveri

Hymy ei maksa mitään, mutta se valaisee koko ympäristön sekä luo iloa ja myönteistä ilmapiiriä. Yritä löytää työarjestasi pienet asiat, jotka saavat sinut hymyilemään. Jokaisen Teams-palaverin alussa kannattaa tervehtiä kaikkia laittamalla kamera ja mikki päälle − ja hymyillä.

Työpaikan ilmapiiri vaikuttaa kaikkien työhyvinvointiin. Avoin ja kannustava työympäristö lisää psykologista turvallisuutta, joka mahdollistaa koko organisaation kehittymisen.

3. Keskity yhteen asiaan

Multitaskaaminen ei tehosta työtä vaan kuormittaa muistia ja aivoja. Jos tietoa tulee liian paljon, et pysty kertaamaan ja työstämään kaikkea tietoa riittävän kauan, jotta se ehtisi tallentua muistiisi.

Keskity siis yhteen asiaan kerrallaan ja kytke pois ylimääräiset työtä keskeyttävät ärsykkeet ja virikkeet, kuten sähköpostin hälytykset. Varaa itsellesi kalenteriin työaikaa, esimerkiksi Microsoftin Viva Insights -sovelluksen avulla.

4. Pidä taukoja

Työnteko kuormittaa, vaikka työtehtävät olisivatkin mieluisia. Vastapainoksi tarvitset mahdollisuuksia palautua sekä työpäivän aikana että vapaa-ajalla. Pienetkin hengähdystauot, niin sanotut mikrotauot, edistävät palautumista. Työpäivän tauottaminen tehostaa työntekoasi ja parantaa palautumistasi.

5. Erota työ ja vapaa-aika ja tee itsellesi mieluisia asioita

Vaali vapaa-aikaasi ja sulje läppäri, kun työpäivä päättyy. Jos sinulla ei ole säännöllistä harrastusta, niin kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja aloita heti.

Monet työpaikat tukevat henkilöstön vapaa-ajan liikunta-, hyvinvointi ja kulttuuripalveluiden käyttöä. Myös vaikkapa ystävien tapaaminen ja ulkoilu raikkaassa ilmassa rentouttavat useimpia ja saavat ajatukset muualle.

6. Muista levätä

Jos et itse tunnista rajojasi, lopulta kehosi kertoo ne. Opettele tuntemaan itsesi, jotta osaat lukea mielesi ja kehosi lähettämiä viestejä pysähtymisen ja levon tarpeesta.

Uni ja syvä lepo lataavat kehon ja mielen voimavarat. Unen aikana elimistösi palautuu rasituksesta, hermostosi toiminta tasapainottuu ja vastustuskykysi vahvistuu. Uni uudistaa erityisesti aivojesi toimintakyvyn, mikä on mielenterveytesi kannalta olennaista.

Näillä vinkeillä kevättä ja valoa kohti ☀️

Ystävällisesti Sanna

Sanna Visti

HR Communications and Wellbeing Lead

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux