Unohda terminaattori ja Skynet! Vaikka Hollywood mielellään maalailee kuvia kapinoivista roboteista, todellisuus on paljon arkisempi ja kiinnostavampi.
Tekoäly ei ole tulevaisuutta eikä varsinkaan scifi-uhkakuva. Se on jo täällä arjessamme ja mullistaa suomalaista yhteiskuntaa. Se piilottelee älypuhelimesi navigaattorissa, suosittelee sinulle uutta sarjaa Netflixissä ja filtteröi roskapostit sähköpostistasi. Mutta se tekee paljon muutakin.
Suomessa tekoälyä testataan jo esimerkiksi:
Terveydenhuollossa tekoäly toimii vielä tukiälyn roolissa. En itsekään haluaisi lähitulevaisuudessakaan saada diagnoosia vaivoihini pelkästään koneelta. Tulevaisuudessa tekoäly analysoi röntgenkuvia ja auttaa lääkäreitä diagnosoimaan sairauksia entistä tarkemmin. Se voi jopa ennustaa sairauksia jo ennen oireiden ilmaantumista.
DigiFinland tuotti viime keväänä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta selvityksen "Tekoäly hyvinvointialueilla: sosiaali- ja terveydenhuollon käyttötapaukset ja kansallinen edistäminen". Selvitys tehtiin yhteistyössä NHG Finlandin kanssa ja siitä löytyy kootusti hyvää tietoa soten haasteista ja tekoälyn mahdollisuuksista.
Teollisuudessa tekoäly optimoi tuotantoprosesseja, ennakoi laitteiden huoltotarpeita ja parantaa työturvallisuutta. Valmistavassa teollisuudessa tekoälyn käyttötapauksia on ollut helppo tunnistaa. Käytössä ovat jo muiden muassa digitaaliset kaksoset ja robotiikka.
Asiakaspalvelussa chatbotit vastaavat kysymyksiin ja ohjaavat asiakkaita 24/7. Samalla oma henkilöstö vapautuu vaativampiin ja luovempiin tehtäviin.
Tietotyöläisten arkea sujuvoittavat erilaiset tekoälyratkaisut, joista tunnetuin on Microsoft M365 Copilot. Chatbotit on valjastettu myös organisaatioiden sisäisiin tarpeisiin, jolloin tiedonhaku arjessa helpottuu.
Vastuullisuushankkeissa tekoälyä hyödyntävät järjestelmät toimivat esimerkiksi ESG-raportoinnin (Environmental, Social, Governance) tukena. Mainio esimerkki on tekoälypohjaisen kuvantunnistustekniikkan käyttö Fujitsun ja Mizuhon pilottiohjelmassa. Sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ryhävalaiden vaelluksesta ja samalla tutkia mahdollisuuksia hyödyntää vaelluksesta saatuja tietoja eettisen matkailun edistämiseen.
Sovelluskohteita on rajattomasti. Kun oma organisaatiosi alkaa pohtimaan kysymystä ‘’kuinka hyödyntäisimme tekoälyä?’’ ensimmäiseksi kannattaa miettiä tavoitteita; mitä halutaan saavuttaa? Nyt hype on suurta ja mielestäni hieman laskemaan päin. Tekoäly ei ole automaattinen vastaus ongelmaan, vaan ratkaisu voi löytyä muistakin teknologioista, käyttö riippuu aina datasta ja halutusta lopputuloksesta.
Lue lisää: AI-teknologioista tukea tulevaisuuden liiketoiminnalle (www.fujitsu.com)