05.06.2024

Tulevaisuuden menestyjä osaa yhdistää dataa, ennakoida ja toimia verkostoissa

Miltä työelämä näyttää nyt ja millaisella matkalla olemme kohti tulevaisuuden työelämää? Fujitsun strategiajohtaja Mikko Lampinen tarkastelee kiperää kysymystä teknologiatrendien kautta. Trendeistä muodostuu polku kohti tulevaisuutta, ja ne ovat myös Fujitsun tuoreen teknologia- ja palveluvision keskeisiä tukipilareita.

”Pitää rohkeasti pureutua työn ytimeen. Ei kannata jumiutua ajattelemaan, että tällaista työelämä aina ollut, joten sinnitellään sen kanssa. Tavoitteena pitää olla kestävä digitaalinen yhteiskunta, joka pystyy uusiutumaan ja hyödyntämään rohkeasti uutta teknologiaa”, Lampinen summaa.

Ketteryyttä ja läpinäkyvyyttä

Luovuus, yhteisöllisyys ja osallistaminen tarjoavat vahvan pohjan, jonka päälle voi rakentaa ketterän ja läpinäkyvän toimintamallin. Mikko Lampinen tarjoaa esimerkin Fujitsusta:

”Monilla toimialoilla Fujitsu tunnetaan luotettavana ict-infrapalvelujen toimittajana. Se on hieno asia, mutta tässä ajassa se ei enää riitä. Ict-toimittajan pitää olla paljon ketterämpi. Uusi strategiamme osallistaa koko organisaation OKR-tavoitteiden (Objectives and Key Results) avulla.  OKR sitouttaa ihmiset huomioimalla, mitä kyseinen suunta tarkoittaa eri tiimeille ja miten he voivat omassa roolissaan toteuttaa yhteistä tavoitetta.”

Ketterää toimintamallia Fujitsu on toteuttanut esimerkiksi purkamalla auki tilaaja- ja toimittajasuhdetta. Se toteutuu muodostamalla ketteriä tiimejä, jotka toimivat läpinäkyvästi ja ottavat asiat käsittelyyn asiakkaan tarpeen mukaan.

”Mallia on sovellettu projektitoiminnassa jo vuosien ajan, mutta mielenkiintoista kyllä, sitä pystyy toteuttamaan myös jatkuvan palvelun arjessa”, Lampinen mainitsee.

Tartu uuteen teknologiaan ja pysy kehityksen kelkassa

Työelämä kehittyy teknologisen kehityksen vanavedessä ja kehitysnopeus on päätä huimaavaa. Sama työ, joka ennen kesti kuukausia, valmistuu nyt päivässä.

”Käyttöömme tulee jatkuvasti uudenlaisia työkaluja ja kehitysalustoja, esimerkiksi Lowcode**), joka tuo tilaajan ja kehittäjän saman pöydän äärelle. Toimintoja voidaan kehittää kokonaan uudella tavalla ilman raskaita, vuosien projekteja.”

Myös pilviratkaisut ovat kehittyneet asiakkaiden vaatimusten ansiosta entistä monipuolisemmiksi. Skaalautuvuutta, kustannustehokkuutta ja korkeaa tietoturvaa tarjoavia pilviympäristöjä on jo tarjolla. Jos datan pitää olla lähellä, Erillisverkkojen turvapilvi pitää datan Suomessa mutta tarjoaa silti pilvipalveluiden edut.

Kestävä siirtymä viitoittaa tulevaisuuttamme

Kestävä siirtymä on tullut osaksi liiketoimintaa, ja on jatkossa vahvasti mukana kaikkien aikaansa seuraavien organisaatioiden toiminnassa sekä niiden koko toimintaketjujen tulevaisuudessa.

Edelläkävijöiden mukaan kestävä kehitys ei ole vain ympäristöön liittyviä asioita, vaan se kattaa laajasti koko toimintaketjun ja sen hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävät toimenpiteet.

”Kestävä kehitys on kiinteä osa bisnestä, ja se otetaan hyvin vakavasti. Oikeasti halutaan tehdä asiat oikein”, Lampinen painottaa.

Data ja ennakointi erottaa edelläkävijät

Fujitsu teetti viime keväänä yhdessä FT Longituden* kanssa selvityksen, jossa 600 päättäjältä kysyttiin näkökulmia kestävään kehitykseen.

”Selvityksemme mukaan jopa 70 prosentille päättäjistä kestävä kehitys on ydintoimintojen prioriteetti, mutta toisaalta vain neljännes onnistuu pääsemään kestävän kehityksen tavoitteisiinsa. Alue on siis tärkeä mutta organisaatioilla on vaikeuksia päästä eteenpäin”, Lampinen kertoo.

Tutkimuksessa erottuu muutoksia aikaansaavien edelläkävijöiden joukko, joita on 11 prosenttia. Iso osa organisaatioista kamppailee tavoitteidensa kanssa mutta jotkut menestyvät. Mistä se johtuu? Mitä edelläkävijät tekevät toisin?

Mikko Lampinen valottaa asiaa näin: ”Menestyjät hyödyntävät dataa kestävän kehityksen hankkeissaan. He osaavat yhdistää sitä eri lähteistä, ja pystyvät täten ennakoimaan trendejä. He eivät toimi omassa kuplassaan, vaan jakavat, sparraavat ja toimivat verkostomaisesti. Tämä on resepti, jolla kaikki organisaatiot voivat tehdä oikeita ja vaikuttavia valintoja sekä viemään asoita eteenpäin ja vieläpä mittaamaan tuloksiakin.”

Edelläkävijöiden joukossa korostuvat eurooppalaiset organisaatiot ja suomalaisetkin ovat hyvin mukana. Neljä erottuvinta maata selvityksessä olivat 1. Saksa 2. Suomi 3. Singapore ja 4. Espanja.

Voisiko siis kestävän kehityksen alue olla Suomen uusi menestystekijä?

  • Juttu perustuu Mikko Lampisen esitykseen Valtio Expossa 10.5.2024: Matkalla tulevaisuuden työelämään, kolme tositarinaa. Katso koko esitys oheiselta videolta.
https://www.youtube.com/watch?v=_TCmwR2--2I

*) Fujitsu toteutti huhtikuussa 2024 yhteistyössä Financial Times -yhtiön FT Longituden kanssa maailmanlaajuisen selvityksen Charting a course for change, jossa haastateltiin 600 C-tason johtajaa 15 maassa ja 11 toimialalla.​ Katso video (youtube)

**) Blogi, Mika Marttinen: Entä jos pyramidi olisikin rakennettu lowcode-mallilla?

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux