Asko Veteläinen   |   05.09.2023

Työura rakentuu kuten talo: ensin perustukset sitten seinät ja kerrokset

Suomalainen tekee töitä työuransa aikana keskimäärin 50 000 tuntia. Se on pitkä aika elämästä, jonka vietät muualla kuin perheesi parissa. Työelämä, jota työuraksikin kutsutaan, vaihtelee suuresti sen mukaan, miten olet saanut mahdollisuuksia kehittää itseäsi tai edetä työurallasi. Vai onko työuralla eteneminen kuitenkaan kiinni siitä, kuinka paljon olet saanut mahdollisuuksia kehittää ja edetä?

Oma työurani alkoi vuonna 2002 Oulussa. Ensimmäinen virallinen työpaikka tradenomiopintojen jälkeen oli Nokian S90:n käyttöliittymäsuunnittelijana. Työhaastattelussa tuleva esihenkilöni tiedusteli minulta perinteisellä kysymyksellä työuraani liittyvästä visiosta: ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”

Tuolloin vielä opiskelijan statuksella ollessani ei minulla kovinkaan suurta visiota työurastani ollut ja sitä myöten vastauksenikin oli ympäripyöreä: ”Joko asiantuntijana tai jonkin tiimin vetovastuullisena henkilönä.”

Askel sivusuuntaan

Nyt, kun muistelen missä lopulta olin vuonna 2007, olin ottanut askeleen työurallani sivusuunnassa uusiin tehtäviin, matkapuhelinten käyttöliittymätestaajaksi. Laajensin osaamistani eri rooleihin ohjelmisto- ja tuotekehitysprojekteissa. Ajattelin, että tämä helpottaa jossain vaiheessa työuraa esimerkiksi projektipäällikkönä, tuotepäällikkönä, tiimin vetäjänä tai jossain muussa ohjelmistokehitysorganisaation johtotehtävässä.

Aloin siis rakentamaan työuralleni perustuksia, kuten talojakin rakennetaan. Ensin hyvä pohjatyö vaakatasossa, jonka päälle voi ryhtyä rakentamaan seiniä ylöspäin. Joskus voi joutua palaamaan korjailemaan perustuksia, jotta taloon voi rakentaa uusia kerroksia.

Career HUB tönäisi uuteen suuntaan

Fujitsulla työurani alkoi talvella 2022 CaseM-järjestelmän testauspäällikön roolissa, jossa jatkoin tämän vuoden kevääseen saakka. Silloin Fujitsu julkaisi CareerHub-järjestelmän, joka ratkaisi siirtymiseni uuteen rooliin.

CareerHub on Fujitsun oma, työuraa tukeva järjestelmä, joka näyttää uusia mahdollisuuksia omaan tulevaisuuteen. Henkilökohtaisten taitojen ja kokemusten syöttämisen jälkeen, sain listan tehtävistä, joihin minussa näytti olevan potentiaalia antamieni tietojen pohjalta. Muutamia rooleja jopa hämmästelin. Ihanko oikeasti ehdotat, että minun profiilillani on 80–100 prosentin sopivuus Service Delivery Director -rooliin?

Vaikka CareerHub  tarjosikin meikäläiselle johtotason tehtäviä, se ei tarkoita sitä, että lähden soitellen sotaan ja hyppään isoihin saappaisiin kokonaan uudelle alueelle. Järjestelmä esittelee mahdollisuuksia ja suuntaviivoja uralla etenemiseen sekä kertoo, mihin tehtäviin minulla voisi olla potentiaalia.

Näkyvyys uramahdollisuuksiin parantaa työhyvinvointia

Meillä jokaisella pitäisi olla mahdollisuus nähdä suunta tai suuntia, joihin voimme edetä työurallamme. Näkyvyys, jonka CareerHub  tarjoaa, on mielestäni erittäin suuri työhyvinvointia parantava tekijä.

Miten CareerHub sitten lopulta muutti työuraani? Olen toiminut testaustyössä runsaat kymmenen vuotta. Toivoin muutosta ja mahdollisuutta laajentaa näkemystäni sekä osaamispohjaa, jotta jonain päivänä kenties voisin olla järjestelmän ehdottamassa johtotason roolissa.

Järjestelmä ehdotti minulle myös Service Delivery Managerin roolia. Noin viikko CareerHubin julkaisun jälkeen yllätyksekseni tuotantopäällikön tehtävä sattui avautumaan yksikkööni, jolloin totesin, että miksipä ei?

Hain paikkaa ja pääsin kyseiseen tehtävään! Fujitsu todella tukee uuden oppimista ja halua kehittää omaa osaamista uusille tehtäväalueille!

Viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua ottamaan seuraavan askeleen urapolullasi

  1. Kerro ympärilläsi oleville ihmisille uratoiveistasi.
  2. Tee itsellesi konkreettinen suunnitelma kirjallisessa muodossa: mitä tehtäviä kohti haluat mennä, missä asioissa haluat kehittyä ja missä syventää omaa asiantuntijuuttasi.
  3. Verkostoidu esimerkiksi LinkedIn-palvelussa asiantuntijoiden kanssa ja hae ammatillisia roolimalleja.
  4. Hae itsellesi joko oman yrityksen sisältä tai ulkopuolelta mentori, jonka kanssa voit sparrata ajatuksia ja harjoitusten kautta muotoilla ja kirkastaa omia tavoitteitasi.
  5. Ole rohkea ja uskalla mennä epämukavuusalueellesi! Juuri siellä kehityt ja opit uutta usein learning by doing -asenteella Uskalla hakea myös sellaisia tehtäviä, joihin haluat kasvaa, vaikka sinulla ei vielä olisikaan ihan tarpeeksi osaamista.
Asko Veteläinen

Service Delivery Manager