Petri Kuusela   |   04.04.2023

EI, robotti EI vie työtäsi – se muuttaa sitä

Törmään usein erilaisiin ennakkoluuloihin, kun työskentelen tietotyön automaatioiden parissa. Istahdimme Fujitsun RPA-arkkitehtien, Toni Korhosen ja Janne Jokelan, kanssa kahvikupposen ääreen pohtimaan erilaisia vastaan tulleita tapauksia. Yhtäältä robotit nähdään mahdollisuutena, joita pitäisi osata hyödyntää mutta toisaalta uhkina, joihin tulisi varautua. Olemme eräänlaisella vedenjakajalla, joten on hyvä hälventää pelkoja.

Uhat, olivatpa ne relevantteja tai eivät, synnyttävät pelkoja. Pelot ovat tunteita, puolustusmekanismeja, jotka ohjaavat käyttäytymistämme. Aina tunteet eivät ole kuitenkaan rationaalisia, jolloin syntyy sekä hyödyllisiä että haitallisia pelkoja. Hyödylliset pelot turvaavat olemassaolomme, kun taas haitalliset pelot saattavat estää meitä tekemästä hyödyllisiä asioita ja niillä on kielteinen vaikutus arkeemme.

Viekö robotti työni?

Ohjelmistorobotiikka (RPA) on suhteellisen uusi innovaatio eikä sille ole vielä löytynyt selkeää asemaa ihmisten mielissä. Huolta se näyttää kuitenkin aiheuttavan. Kun googletin aihetta, törmäsin Wikipediassa fiktiiviseen robofobiaan. Viekö robotti työni on ihan aiheellinen kysymys, mutta turha pelon aihe. Lyhyesti vastattuna: EI, robotti ei vie työtäsi, mutta se tulee todennäköisesti muuttamaan sitä. 

Maailman talousfoorumi on julkaissut Tulevaisuuden työpaikat 2020 -raportin, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä maailmaan syntyy 97 miljoonaa uutta työnimikettä ja 87 miljoona korvautuu tai poistuu, kun ihmisten ja koneiden välinen työnjako muuttuu.

Työnimikkeiden listaa selatessa on selvää, että datan manuaaliseen käsittelyyn liittyvät tehtävät vähenevät ja painopiste siirtyy enemmän automatisointiin sekä datan tulkintaan ja analysointiin liittyviin tehtäviin.

Googlen ja McKinseyn vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan automatisaation myötä Suomesta on arvioitu katoavan 330 000 työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä, mutta samaan aikaan korvaavia työpaikkoja syntyy 360 000.

Kummastakin tutkimuksesta selviää, että automaatiot ja virtuaaliset avustajat ovat tulleet jäädäkseen ja ne muokkaavat työelämää. Jatkuva kehitys luo uusia tarpeita työelämätaidoille. Perinteisillä opeilla pääsee pitkälle, mutta väistämättä jokainen meistä joutuu päivittämään osaamistaan. Kun rutiinipohjainen työ vähenee, kasvaa kysyntä asiantuntijoista, joilla on hyvät sosiaaliset ja tekniset ongelmanratkaisutaidot.

On hyväksyttävä, että tietotyö on samanlaisessa murroksessa tällä hetkellä kuin tekstiiliteollisuus oli teollisen vallankumouksen aikoihin, ja ohjelmistorobotit ovat vain yksi kehitysaskel muiden joukossa. Automaatio parantaa työn tuottavuutta vähentämällä manuaalista työtä. Robotit kykenevät imitoimaan ihmisen toimintaa, mutta informaation ymmärtämiseen ja päätöksen tekoon tarvitaan aina ihminen.

Voiko robotti riehaantua ja tehdä omiaan?

Toinen kestosuosikkikysymys kuvastaa hyvin sitä, että pahimmat pelot ovat jo hälventyneet ja ensimmäinen askel kohti automatisoitua maailmaa on otettu.

Ikävä kyllä RPA:ssa ei ole kyse Terminator-elokuvien roboteista tai Skynetistä. Ohjelmistorobotit ovat suhteellisen yksinkertaisia mutta samaan aikaan hyvin ahkeria. Automaation edut tulevat esiin, kun robotti imitoi manuaalisia prosesseja nopeasti ja virheittä. Robotit kykenevät tekemään vain ja ainoastaan sen prosessin, joka niille on opetettu. Ne eivät osaa tulkita tai muutaa omaa toimintamalliaan. Robotti ei voi riehaantua ja laittaa koko järjestelmääsi sekaisin.

Edelläkävijälle RPA on mahdollisuus

On jo olemassa organisaatioita, jotka ovat valjastaneet automaatiot osaksi jokapäiväistä toimintaansa. Niissä ohjelmistorobotit nähdään mahdollisuutena, virtuaalisina työntekijöinä, jotka helpottavat arkea.

Kun automaation hyödyt on oivallettu, niitä pyritään maksimoimaan. Edelläkävijäyritysten suosikkikysymys on: Mitä voisimme automatisoida seuraavaksi?


Lue tositarina Kehruu-Jennystä: Tekstiiliteollisuuteen vuonna 1770 kehitetty uusi teknologia tuotti pelkoa oman toimeentulon menettämisestä. Tehokkaamman koneen kehittäneen keksijän kotiin murtauduttiin ja pelokkaat tekstiilityöntekijät hajottivat koneet.


Petri Kuusela

Product Manager

Petri Kuusela
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux