07.03.2023

Paluumuuttaja kohtaa vanhan uudesta vinkkelistä

Pitkien työurien lisäksi Fujitsussa tyypillistä on se, että kertaalleen jo lähteneet löytävät tiensä takaisin. Ympäri siis mennään ja yhteen tullaan, mutta mikä oikeastaan saa ihmiset palaamaan Fujitsuun – osan jopa useampaan kertaan?

Parhaimmillaan paluumuutosta hyötyvät molemmat osapuolet; työnantaja saa takaisin osaavan tekijän, ja työntekijä pääsee osaksi tuttua työyhteisöä uusilla kokemuksilla höystettynä.  

Fujitsun paluumuuttajat Miia, Ilona, Terhi, Aki, Markus ja Kaisa raottavat nyt ajatuksiaan siitä, millaisena he kokevat Fujitsun työnantajana, miltä näyttää tulevaisuus fujitsulaisena ja miten yrityksen muutosmatka ja uusi strategia heijastuvat lopulta myös asiakkaisiin asti.  

Töissä saa olla myös hauskaa 

Lokaalisti globaali. Yhteistyö. Matala hierarkia. Ihmiskeskeisyys. Kehittymismahdollisuudet. 

Nämä sanat esiintyivät lähes poikkeuksetta jokaisen paluumuuttajan lauseissa, kun heitä pyydettiin kuvailemaan Fujitsua. 

“Fujitsussa parasta on ehdottomasti ihmiset, arvostava ja kunnioittava työyhteisö ja tavat toimia. Täällä on matala hierarkia, ja johtoryhmä on helposti lähestyttävissä. Töitä tehdään tosissaan, mutta töissä saa ja pitää olla myös hauskaa”, sanoo Kaisa. 

"Meillä jokainen saa äänensä kuuluviin, ja kaikkien mielipidettä arvostetaan. Apua voi aina pyytää, ja lisäksi asiantuntijuutta ja sen kehittymistä tuetaan erilaisilla koulutuksilla, ja siihen myös kannustetaan”, kertoo Aki

“Fujitsussa on hyvät mahdollisuudet kehittää itseään ja yhdessä tekemisen meininki on vahvaa. Johto on jatkuvasti mukana tekemisessä omalla esimerkillään. Lisäksi pidetään huolta siitä, että henkilöstön ääni kuuluu”, sanoo Markus

“Fujitsussa erityisen hienoa on edellä mainittujen lisäksi myös se, että vahvan paikallisen tekemisen taustalla on suuren globaalin yrityksen hartiat”, Ilona toteaa. 


Ilona Ylinampa 
Head of Sales & Portfolio, Deputy Managing Director 
“Minut sai palaamaan menossa oleva uudistuminen, päivitetty strategia sekä yhteiskunnallisesti tärkeät teemat, joiden eteen teemme päivittäin töitä. Vastaanotto on ollut erittäin lämmin."

Miia Lähdes 
Program Manager 
“Palasin, koska minua kiinnostivat uudet, mielenkiintoiset haasteet, käynnissä oleva muutos ja mahdollisuudet. Vastaanotto on ollut erittäin hyvä!”

Terhi Sievi 
Senior Change Manager 
“Paluutani puolsi pitkä historia organisaatiossa sekä lukuisat kollegat, joista on tullut hyviä ystäviä. Paluu sujui erittäin hyvin ja tuntuu tosi hienolta olla taas fujitsulainen!"

Markus Vartiainen
Sales Director (Cloud & Digital transformation) 
“Olen tehnyt jo pariin otteeseen paluun Fujitsuun. Takaisin vetää erityisesti mahtavat kollegat ja hyvä tekemisen meininki. Olen viihtynyt erinomaisesti jälleen täällä!”

Kaisa Hannula 
HR Specialist 
“Minut saivat palaamaan monipuolinen työnkuva, ihanat ihmiset, toimintamallit ja mahtava kansainvälinen työkulttuuri. Tänne oli ilo tulla takaisin. Paluu oli kaikin puolin lämmin."

Aki Tamminen 
Senior Automation Specialist 
“Palaamaan sai ennen kaikkea toimintatavat sekä tutut ja ammattitaitoiset työkaverit. Paluu on sujunut erittäin hyvin, ja vastaanotto on ollut mahtava!”

Myönteiset muutokset motivoivat 

Paluumuuttajien mielestä Fujitsun toiminta on kehittynyt monella saralla. Uuden strategian ja meneillään olevien muutosten myötä huomio on kohdistettu entistä tehokkaammin tärkeisiin asioihin.  

“Moni asia ehti muuttua parempaan suuntaan poissa ollessani. Etenkin uusi strategiamme on tuonut edistystä, joka heijastuu kaikkeen tekemiseemme”, kiteyttää Ilona

Terhi kokee, että Fujitsun toiminta on kehittynyt oikeaan suuntaan monin tavoin. “Erityisesti toiminnan läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Työntekijät pyritään huomioimaan aiempaa yksilöllisemmin.” 

Odotukset tulevalta 

Paluumuuttajia motivoi oman roolin mahdollisuuksien lisäksi koko yritystä läpileikkaava uudistuminen. Muutosmatka on hyvässä vauhdissa, ja reipas tekemisen meininki tuntuu niin talon sisällä kuin asiakkaille kaikissa kohtaamisissa ja toimintatavoissa.  

“Muutos meillä tuo yhtä lailla asiakkaille mahdollisuuksia uudenlaisiin toimintamalleihin ja -tapoihin. Pystymme ketterämmin olemaan avuksi ja toteuttamaan asiakkaan tavoitteita ja toiveita. Näin sisäinen muutoksemme konkretisoituu myös ulospäin”, sanoo Miia

Vaikka Fujitsu on suuri yritys, paluumuuttajat kuvailevat muutosmatkaa hyvin ketteräksi. Jos jokin muutos ei toimi, otetaan askel taaksepäin ja mietitään erilaisia lähestymistapoja. 

Muutosten ja ketterän tekemisen myötä työntekijät pääsevät oppimaan ja opettelemaan uutta.  

“Tulevaisuus Fujitsussa on valoisa ja suunta, johon yrityksenä kuljemme, on oikea. Se motivoi”, toteaa Markus, kiteyttäen hyvin kaikkien ajatukset. 

Lue lisää Fujitsun muutosmatkasta toimitusjohtajan Hanna Kivelän blogista: https://net.fujitsu.fi/?p=4959

Teksti: Iida Kalanti