04.02.2021

Ohjelmistorobotiikka mullisti Ruduksen toimintatavan

Kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistava Rudus Oy valitsi Fujitsun kumppanikseen automatisoimaan useita materiaalinhallintaprosesseja. Ohjelmistorobotiikan ansiosta säästyy 60 henkilötyötuntia kuussa ja myös työtyytyväisyys on parantunut.

Rudus Oy:n tuotantojärjestelmä nojasi aiemmin käsityönä tehtäviin raportteihin ja muihin rutiinitehtäviin. Yritys käyttää Command Alkonia, joka on rakennusmateriaalien hallintasovellus esimerkiksi varasto- ja taloushallinnon seurantaan. Tehtävät vaativat käsityötä jopa 60 työtuntia kuukaudessa. Lisäksi tehtävien suorittaminen hidasti muita järjestelmiä ja esti muun datan käytön.

Yritys halusi löytää yksinkertaisen ja kustannustehokkaan tavan Command Alkon -alustalta saatavan datan hallintaan ja käyttöön. Fujitsu suositteli ratkaisuksi ohjelmistorobotiikkaa, jossa bottien avulla automatisoidaan tehtäviä, joiden suorittamiseen tarvittaisiin muutoin ihmistyövoimaa.

“Edellinen järjestelmämme perustui liiaksi käsityöhön, mikä oli sekä aikaa vievää että altista virheille”, sanoo Rudus Oy:n kehityspäällikkö Hannu Hutri. “Kun raportteja ajettiin toimistoaikana, palvelimet tukkiutuivat, toimintamme hidastui ja väkeä piti pyytää töihin virka-ajan jälkeen. Ohjelmistorobotiikka vaikutti ihanteelliselta tavalta ratkaista nämä ongelmat.”

Automaatio käyttöön

Fujitsu pystytti kuukaudessa yhden pilottiprosessin toimintakuntoon. Se edellytti RPA-komponenttien kehittämistä ja niiden integrointia Command Alkoniin, jotta saatiin prosessiin liittyvät toiminnot, kuten datan poiminta ja kokoaminen, toimimaan automaattisesti.

Kun pilotti onnistui, Fujitsu käytti seuraavat kolme kuukautta kuuden muun Command Alkon -prosessin automatisointiin. Niihin lukeutuivat muiden muassa kuljetustikettien päivitys, alustava laskutusrekisteri ja tikettiraportointi.

RPA-ratkaisun hyödyt näkyvät konkreettisesti Ruduksessa noin 35 kertaa viikossa, kun raportteja luodaan automaattisesti ja niihin liittyviä tehtäviä suoritetaan yön aikana täysin ilman käsityötä.

RPA-ratkaisun hyödyt

  • 60 henkilötyötunnin kuukausittainen säästö
  • Työntekijöiden ei tarvitse enää ajaa raportteja työajan ulkopuolella
  • Resursseja vapautuu muihin tehtäviin
  • Henkilöstön työtyytyväisyys on parantunut

“Fujitsu oli meille tähän projektiin luonteva valinta, sillä se hoiti jo ennestään palvelinympäristömme hallinnan ja yrityksen asiantuntijoilla oli kokemusta Command Alkonista”, Hutri mainitsee. “RPA saatiin nopeasti integroitua alustaamme ja pystyimme aloittamaan välittömästi toimintatapamme uudistamisen.”

Taakkaa pois työntekijöiltä

Automatisoimalla Command Alkonin avaintoiminnot Rudus on päässyt eroon 60 käsityötunnista kuukaudessa, ja tiimi on voitu kutistaa kolmesta henkilöstä kahteen. Henkilöstön ei tarvitse enää tulla varsinaisen työajan jälkeen ajamaan raportteja, sillä se tapahtuu nyt automaattisesti. Ei ole mikään yllätys, että työtyytyväisyys on parantunut.

Uudistuksen ansiosta yrityksessä vapautuu myös enemmän resursseja muihin tärkeisiin tehtäviin. Samalla RPA-ratkaisu varmistaa, ettei raporttien ajaminen kuormita toiminnan kannalta kriittisiä järjestelmiä työpäivän aikana. Käyttöönotto on ollut nopea ja saumaton, ja uudistus on muuttanut Ruduksen toimintatavan.

“Fujitsun RPA-ratkaisu varmistaa, että pystymme pyörittämään toimintaamme sujuvasti ilman vaivalloisia ja hidastavia prosesseja, mikä lisää tuottavuuttamme”, Hutri summaa. “RPA-projektissa tehtiin niin vakuuttavaa jälkeä, että tutkimme parhaillaan toimintamme muita alueita, joissa voisimme hyödyntää automaatiota, kuten PDF-tiedostojen tallentamista ekstranettiin. Ohjelmistorobotiikka on jatkossakin avainasemassa.”

Rudus Oy valmistaa kivipohjaisia rakennusmateriaaleja, kuten betoneja, betonituotteita, kiviaineksia ja kierrätystuotteita. Ruduksella on myös kierrätyspisteitä, jotka vastaanottavat eri kokoisia lajiteltuja betoni- ja tiilieriä sekä puhtaita ylijäämämaita. Yritys on osa irlantilaista CRH-konsernia, joka työllistää 77 600 henkilöä 3 100 toimipisteessä ympäri maailman.

In English: Transforming manual tasks with RPA

Kuvat: Rudus Oy:n kuvapankki

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux