27.10.2022

Koulumaailman kokemusasiantuntijat co-creation-työpajassa

Fujitsun pääkonttorissa kävi innostunut kuhina, kun ovesta asteli sisään eri-ikäisiä nuoria valmiina visioimaan oppimisen ja oppimisympäristöjen tulevaisuutta. Nuoret innovoivat yhdessä Fujitsun asiantuntijoiden kanssa uusia ratkaisuja koululaisten arjen sujuvoittamiseksi. Sillä ketkä olisivatkaan parempia pohtimaan kouluarjen ilmiöitä ja tarpeita kuin koululaiset itse!

Alkusyksyllä järjestettyyn työpajaan osallistui kymmenkunta koululaista, joista nuorimmat olivat aloittelemassa yläastetta ja vanhimmat lukiotaivaltaan. Koululaisten lisäksi työpajaan osallistui Fujitsun asiantuntijoita fasilitaattorin rooleissa.

Työpajassa oppilaat pääsivät kuvailemaan kouluarkeen liittyviä odotuksiaan, näkemyksiään ja tarpeitaan hyödyntämällä yhteiskehittämiseen perustuvaa Human Centric Experience Design (HXD) -menetelmää. HXD on Fujitsun innovatiivinen yhteiskehittämisen malli, jonka tarkoitus on kehittää konkreettisia ratkaisuja monialaisiin haasteisiin kokoamalla eri alojen parhaita ammattilaisia yhden suunnittelupöydän ääreen.

”Päivä sujui mukavissa merkeissä. Yhteisen lounaan jälkeen siirryimme ideoimaan ja työstämään koulumaailman haasteita co-creation-työtilaamme. Nuoret jakaantuivat pieniin ryhmiin, joista jokainen sai tehtäväkseen pohtia, miten koulupäivästä saisi digiteknologian avulla sujuvamman”, kuvailee ratkaisuarkkitehti Sari Heikkinen Fujitsusta.

Ryhmät lähtivät työstämään tehtävää ideoimalla kuvitteellisten persoonien avulla koulumaailman haasteisiin erilaisia ratkaisuja. Lopputuloksena syntyi toinen toistaan hienompia tuotoksia, joita ryhmät pääsivät esittelemään toisilleen. Ideoita syntyi aina virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä koulumatkan harjoittelussa monikanavaisiin oppimisalustoihin asti.

”Kun nuoret pääsivät vauhtiin, ideoita syntyi paljon. Vaikka kannustimme nuoria pohtimaan asioita mahdollisimman abstraktilla tasolla, oli mukava huomata, kuinka realistisia ratkaisuja nuorilta tuli”, palvelupäällikkö Suvi Möller (yläkuvassa oikealla) Fujitsusta kertoo.

Käyttäjät mukaan digipalvelujen suunnitteluun

Työpaja oli antoisa niin Fujitsun asiantuntijoille kuin koululaisillekin. Nuoret tuottivat monia älykkäitä ja käytännöllisiä ideoita sujuvampaan kouluarkeen.

”Työpajassa nousi esille etenkin se, että kaiken ikäisillä koululaisilla on yhteinen tarve uudenlaiselle digiportaalille, joka yhdistelee oppimisessa tarvittavat palvelut saman katon alle”, Sari Heikkinen mainitsee.

Fujitsu on mukana myös oppimisen ja koulutuksen järjestelmien uudistamiseen tähtäävässä Digione-hankkeessa. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen digitaalinen palvelualusta, joka tukee oppimista ja laadukkaiden koulutuspalveluiden tehokasta tuottamista.

”Oppilaita olisi hyvä osallistaa enemmän myös koulumaailmassa, kun työstetään esimerkiksi digipalveluja ja opetussuunnitelmaa. Fasilitoidut keskustelut ovat hyvä tapa tuoda nuorten ääntä kuuluvin”, sanoo Sari Heikkinen.

Myös kokemusasiantuntijamme pitivät päivää onnistuneena. ”Uuden konseptin keksiminen ja suunnittelu oli hauskaa ja kiinnostavaa, aika meni tosi nopeasti!” kommentoi 14-vuotias työpajaan osallistunut nuori.

”Työpaja osoitti sen, että HXD on menetelmänä toimiva moninaisiin ympäristöihin ja monille eri toimialoille. Se sopii käytettäväksi hyvin myös nuorten kanssa”, toteaa Suvi Möller.» Lue lisää HXD-mallista täältä

Teksti: Iida Kalanti