03.02.2020

Azure Stack − pilvipalvelujen cyclocross

It-markkinoilla kohistaan paljon siitä, mennäkö pilveen vai jäädäkö konesaliin. Tässäkään asiassa ei ole yhtä totuutta eivätkä nuo kaksi ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Riippuu paljon toimialasta ja palveluista, mitä palveluja on järkevä pyörittää missäkin. Tähän keitokseen tuli muutama vuotta sitten yksi kokki lisää, kun Microsoftin Azure Stack tuli markkinoille. Mihin sitä oikein tarvitaan?

Aloitetaan analogialla cyclocross-pyörästäni, jolla ajan sekä asfaltilla että soralla. Fanaattisille maantiepyöräilijöille siinä on aivan liian paksut renkaat ja taas maastopyöräilijöille liian kapeat. Minulle se on toimiva peli, kun tykkään ajaa eri maastoissa, vaikkakin ehdin pyörän selkään liian harvoin.

Azure Stack -palvelua voisi siis kutsua pilvipalveluiden cyclocrossiksi, jolla haetaan pienellä verkkoviiveellä palveluita paikalliselta pilvialustalta olemassa oleviin konesaliympäristöihin. Plussana Azure Stackissa on se, että palveluja voi kehittää samaan tyyliin kuin julki-Azuressa ja sitten voidaan päättää palvelun sijoituspaikka joko julkipilveen tai Stackiin. Samat rajapinnat ja rakenne mahdollistavat jo nykyisten templatien käytön eli ei tarvitse opetella uutta kehitystyökalua. Sen lisäksi data pysyy täällä Suomessa. Miinuspuolella on taas automaatiovaihtoehtojen ja palveluiden rajallisuus verrattuna julki-Azureen.

Kuten julki-Azuressa palveluita voidaan hinnoitella käytön mukaan, myös Azure Stackissa kapasiteetti hinnoitellaan käytön perusteella eli ilman etukäteismaksuja. Hintahan on usein hallitseva keskustelun aihe näissä pilvi-vai-konesali-keskusteluissa. Se on lähtökohtaisesti väärä tapa arvioida tätä kokonaisuutta, sillä pilven kustannustehokkuus perustuu pitkälti koneiden käyttöasteen suunnitteluun. Pilvessä ei lähtökohtaisesti kannata pyörittää koneita 24/7, jos tällaiselle ei ole tarvetta. Käyttöaste pitää sopia palveluntarjoajan kanssa.

Näin vähän yli vuoden kokemuksella voin sanoa, että Fujitsu on it-palveluiden supermarketti. On iso vahvuus, että meillä on vankkaa osaamista niin perinteisestä konesalista kuin pilvitekemisestä. Lisäksi meiltä löytyy ”cyclocross”-palvelu eli Fujitsun Azure Stack täältä Suomesta.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux