21.03.2025

Näin varaudut liiketoimintaympäristön epävarmuustekijöihin

Organisaatioiden on navigoitava monimutkaisessa ja nopeasti muuttuvassa ympäristössä, jossa uudet teknologiat, geopoliittiset muutokset ja ympäristöriskit ovat arkipäivää. Tällaisessa ympäristössä liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelma (BCP) nousee keskeiseen rooliin infrastruktuurin ja liiketoiminnan suojaamisessa. 

Ensimmäinen askel kohti liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamista on liiketoiminnan vaikutusanalyysi (BIA). Tämä prosessi auttaa organisaatioita ymmärtämään, miten häiriöt vaikuttavat niiden toimintaan ajan myötä.  

“Tunnistamalla kriittiset liiketoimintatoiminnot ja arvioimalla niiden mahdolliset vaikutukset, organisaatiot voivat määrittää palautumisaikojen tavoitteet ja priorisoida palautumispyrkimykset”, Fujitsun Head of Portfolio, Vesa-Matti Lindström sanoo. 

Riskiarviointi ja haavoittuvuusanalyysi ovat olennaisia elementtejä. Organisaatioiden on arvioitava, mitkä riskit ja haavoittuvuudet voivat vaikuttaa niiden toimintaan. Tämä voidaan tehdä itse tai tilata ulkopuoliselta kumppanilta. Tärkeintä on, että arviointi vastaa organisaation tarpeita ja toimintaympäristöä. 

Varajärjetelmät ja kriisinhallinta jatkuvuuden perustana 

Varajärjestelmän ja kestävän infrastruktuurin toteuttaminen on kolmas tärkeä elementti liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelmassa.  

“Tämä tarkoittaa, että kriittisissä järjestelmissä, kuten datakeskuksissa ja verkoissa, on riittävät varajärjestelmät. Pilvipalveluiden ja varmuuskopiointiratkaisujen hyödyntäminen lisää myös resilienssiä”, Lindström sanoo. 

Kriisinhallinta ja viestintästrategiat ovat tärkeitä. Tehokas viestintä minimoi paniikin ja väärän tiedon leviämisen, kun kriisi iskee. Organisaatioiden tulisi laatia kriisiviestintäsuunnitelma, määrittää viestintäkanavat ja niiden varajärjestelmät sekä harjoitella kriisitilanteissa toimimista säännöllisesti. 

“Säännöllinen testaus, päivitykset ja jatkuva kehittäminen varmistavat, että liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelma pysyy ajan tasalla ja tehokkaana. Simulaatiot ja harjoitukset auttavat organisaatioita valmistautumaan uusiin uhkiin ja teknologioihin”, sanoo Lindström. 

Valmistaudu tulevaisuuden uhkiin 

Tulevaisuuden haasteet ja riskit, kuten tekoälyn kehitys, korkean suorituskyvyn laskenta, geopoliittiset muutokset, ilmastonmuutos ja ympäristöriskit, voivat vaikuttaa merkittävästi organisaatioiden toimintaan. Sääntely, lainsäädäntö ja energiateollisuuden kehitys ovat myös tekijöitä, jotka on otettava huomioon. 

Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii valmistautumista, toteutusta ja jatkuvaa kehittämistä. Organisaatioiden ei tarvitse tehdä kaikkea itse, vaan ne voivat hyödyntää kumppaneitaan ja teknologiaa.  

“On tärkeää valmistautua pahimpaan ja varautua tulevaisuuteen. Näin organisaatiot voivat turvata IT-palveluidensa ja liiketoimintansa jatkuvuuden, vaikka ympäristö muuttuu ja uudet haasteet nousevat esiin”, Lindström toteaa. 

Teksti perustuu helmikuussa 2025 järjestetyssä Tivi Cloud & Data Center -tapahtumassa kuultuun Vesa-Matti Lindströmin puheenvuoroon.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux