Fujitsun järjestämä helmikuinen asiakastilaisuus tarjosi maistuvan aamiaisen lisäksi inspiroivia puheenvuoroja tekoälystä. Fujitsun ja Microsoftin edustajat kävivät läpi generatiivista tekoälyä ja työelämän murrosta, ja esittelivät konkreettisia esimerkkejä tekoälyn käytöstä.
Tekoäly ei ole tulevaisuutta eikä varsinkaan scifi-uhkakuva. Se on jo läsnä arjessamme ja mullistaa suomalaista yhteiskuntaa. On tärkeää kuitenkin muistaa, että teknologia ei itsessään mullista asioita, vaan ihmiset.
“Ihmisen älykkyys ja tekoäly kasvavat yhdessä, ja molemmat tuovat oman panoksensa yhteistyöhön. Tekoälyn etuna on, että se pystyy analysoimaan nopeasti valtavia tietomääriä, ja ihmiset taas ovat erinomaisia kysymysten esittämisessä ja tiedon arvioimisessa”, sanoo Fujitsun julkishallinnon myyntijohtaja Sari Sireeni-Seirala.
Kysymys ei ole enää siitä, omaksuvatko organisaatiot tekoälyn osaksi arkea, vaan siitä, kuinka hyvin ne sen tekevät.
“Monet pohtivat nyt, että mikä on se oikea teknologiaratkaisu juuri meille. Osaammeko hyödyntää teknologiaa? Miten tietoturvallisuutta kontrolloidaan? Toimimmeko lainsäädännön ja asetusten mukaisesti? Nämä ovat merkittäviä asioita. Ja tähän kannattaa ottaa luotettava kumppani avuksi”, Joonas Pakkanen kertoo. Joonas työskentelee Fujitsussa digitaalisen työympäristön portfoliojohtajana.
Fujitsun teettämästä tekoälytutkimuksesta selviää, että ihmiset ovat ensisijaisesti odottavin mielin tekoälyn suhteen – huolimatta julkisuudessa maalatuista uhkakuvista. Jokainen kyselyyn osallistuneista organisaatioista haluaa ottaa tekoälyn käyttöön, ja nopeasti.
“Vastaajat ovat yksimielisiä myös siitä, että tekoälyratkaisujen tulee olla räätälöity heidän omiin rooleihinsa”, Pakkanen sanoo. “Tekoälyn koetaan vähentävän stressiä, parantavan työhyvinvointia ja työn ja vapaa-ajan tasapainoa.”
Paljon puhutut hybridityön haasteet ovat tuttuja kaikille tietotyötä tekeville. Microsoftin Modern Workplace -toimialueen liiketoimintajohtajan Kalle Saarikannaksen mukaan Microsoftin Work Trend Index -tutkimus osoittaa ihmisten käyttävän jopa kolmikertaisen ajan palavereissa aiempaan verrattuna.
Tietotyössä tekoälyn sovelluskohteita on rajattomasti. Työntekijöiden arkea sujuvoittavat erilaiset tekoälyratkaisut, joista tunnetuin on Microsoft M365 Copilot. Tekoäly on valjastettu myös organisaatioiden sisäisiin tarpeisiin, jolloin tiedonhaku helpottuu.
“Informaatiotulva on valtava”, Saarikannas toteaa. “Haasteeksi muodostuu se, miten palaveriputken aikana oikea tieto löytyisi mahdollisimman nopeasti valtavasta massasta. Tämä on perinteinen hybridityön haaste, johon tekoäly tarjoaa tukea.”
Sen lisäksi, että tekoälyn avulla tiedon hakeminen tapahtuu nopeasti, siitä on myös valtavaa apua luovuuteen ja tyhjän paperin kammoon.
“Tekoäly tuo työntekoon syvyyttä ja täysin uusia ulottuvuuksia. Se ei välttämättä suoraan poista työn elementtejä, mutta tuo lisää kyvykkyyksiä ja helpotusta arkeen”, Saarikannas sanoo.
Tekoäly kehittyy jatkuvasti, mutta sitä ei kannata pelätä. On tärkeää lähteä tekoälymatkalle mukaan, sillä ihmisille tulee antaa myös kunnolla aikaa opetella sen käyttöä.
“Ihmisen ja tekoälyn suhde on ennen kaikkea toisiaan täydentävä ja on tärkeää, että yritykset aloittavat tekoälymatkansa rohkeasti, omalla tahdillaan. Ja monet ovat jo aloittaneet matkansa”, sanoo Sireeni-Seirala.
Lue lisää: