Pääkirjoitus: Älä tule töihin!

Net 2/2012,  9.9.2012

Et kai aio raahautua työpaikallesi ensi viikolla?

Moni suunnittelee nyt kotiin jäämistä, ja aivan hyvästä syystä. Kansallista etätyöpäivää vietetään nimittäin jälleen perjantaina 21. syyskuuta.Myös Fujitsu on mukana jo toista kertaa järjestettävässä kampanjassa.

Etätyöpäivän tavoitteena on tuoda joustoa työelämään, parantaa työntekijöiden jaksamista ja motivaatiota sekä tukea organisaatioiden ympäristöhankkeita. Viimeksi päivään osallistui yli 10 000 suomalaista.

Uskon vankasti, että ict:n rooli ympäristöongelmien ratkaisemisessa on merkittävä. Etätyö ja etäneuvottelut ovat tieto- ja viestintätekniikkaa kestävimmillään. 

Ympäristön lisäksi etätyöpäivä säästää aamuruuhkassa sompailevan tietotyöläisen hermoja ja tietenkin huomattavasti minuutteja. Etätyöpäivän aikana ehtii usein myös happihypylle. Istumatyöstä väsyneet aivot ja lihakset vertyvät, ja sähköposteihin voi vastailla puiston penkiltäkin.

Moni vanhempi on kiitollinen mahdollisuudesta hoitaa pikkupotilaan lisäksi myös työtehtäviä kotikonttorilta.

Omassa Tulevaisuustoimisto-yksikössämme etätyö on arkipäivää ja etätyövälineet ahkerassa käytössä. Yksi työntekijämme asuu Kaarinassa, ja toinen etäilee Saksassa, jossa hänen oopperalaulajavaimonsa työskentelee. Muutkin pakertavat kotikonttorillaan ainakin yhden päivän viikossa.

net212, pääkirjoitusTässä Net-lehdessä kasvuyrityssijoittaja ja monitoimija Anssi Vanjoki kertoo näkemyksistään työelämän murroksesta. Hänestä työajan käsitettä sietäisi laajentaa ilman, että käytännössä painamme työputkessa aamusta yöhön.

”Tulevaisuudessa vuorokauden tunnit jakautuvat nukkumiseen ja työntekoon. Teollistumisen myötä muodostuneet käsitteet työ- ja vapaaajoista muuttuvat vanhanaikaisiksi.”

Jo nyt yhä suuremman osan työ kulkee aina mukana mobiililaitteessa. Kohta aika ajaa ohi etätyötermistä. Pitäisikö puhua sen sijaan vaikkapa taskutyöstä?

Hemminki Sääksjärvi
Johtaja, Tulevaisuustoimisto

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2/2012,  9.9.2012

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn