Mikä ihmeen Cave?

Net 2/2012,  12.9.2012

Caven avulla yritysten asiakkailla on mahdollista vierailla 3d-suunnitelmassa, jolle ei esimerkiksi ole fyysisiä referenssejä, kuten tehtaassa tai rakennuksessa, jota ei vielä ole rakennettu tai käyttää liikkuvaa työkonetta ohjaamossa, jota vielä suunnitellaan.

3d-suunnittelu ja -virtuaalimallit (digital mockup) ovat korvanneet ainakin autoteollisuudessa fyysisten prototyyppien rakentamisen lähes täysin. Sovellusalueita voivat olla tehdaslayout-suunnittelu, robotiikka, arkkitehtuuri, yhdyskunta-

ja maisemasuunnittelu, työkone- ja ohjaamosuunnittelu sekä simulaattorikehitys, kulttuuri, arkeologia, tietokoneanimaatio, ergonomia- ja käyttöliittymäsuunnittelu sekä pelit ja muu viihdekäyttö.

SeAMKin Cave-tila avautui helmikuussa 2005. Sama virtuaalitila on yhä teknisesti Suomen korkeatasoisin, joskin projektoritekniikka on kahdeksassa vuodessa kehittynyt. Muilta osin järjestelmä on täysin ajan hermolla.

Fujitsu toimitti SeAMK:lle ensimmäisen visualisointilaitteiston jo vuonna 2005. Se on edelleen toimintakunnossa ja käynnissä 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa, vuoden ympäri.

Keväällä 2011 SeAMK hankki vanhalle pc-klusterilleen jatkajat: kuusi kappaletta 12 Xeonytimen Fujitsu Celsius R670 -tehotyöasemaa, joissa on NVIDIA Quadro 6000 –näytönohjaimet ja G-Sync-kortit sekä 64-bittinen Windows 7 -käyttöjärjestelmä.

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2/2012,  12.9.2012

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn