Nuoret golf-taiturit tähtäävät ammattilaisviheriöille

Net 2020,  8.9.2020

Aada Rissanen ja Jesse Saareks voittivat keväällä Suomen Golfliiton Finnish Junior Amateur Ranking -sarjan. Lahjakkaiden nuorten tähtäimessä ovat golfin ammattilaisviheriöt ja intohimo lajiin on vahva. ”Mikään ei ole niin kivaa kuin golf”, he vakuuttavat.

Nuoret golftaiturit: Aada Rissanen

Aada Rissanen, 16, käy urheilulukion ensimmäistä luokkaa ja pelaa golfia Turun Aura Golfissa.

Sekä Aada että Jesse ovat pelanneet golfia polvenkorkuisesta asti ja molempien perheet ovat tiiviisti mukana harrastuksessa.

”Isi raahasi minut ja isosiskoni kentälle jo alle kouluikäisinä. Silloin taisin enemmänkin hyppiä narua, mutta siskon vanavedessä kuitenkin paneuduin lajiin, sain green cardin ja aloin pikkuhiljaa pelaamaan. Aluksi golf oli vain mukava harrastus, mutta kilpakärpänen puraisi nopeasti. Viime vuonna voitin 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden, Finnish Junior Amateur Rankingin ja minut palkittiin vuoden tyttöjuniorina”, Aada kertoo.

Jesse ei enää edes muista milloin on tarttunut ensimmäisen kerran golfmailaan.

”Luultavasti siinä kolmen kantturoissa. Huitelin pihalla kaikenlaisilla kepeillä ja pannuilla ja lopulta sain naapureilta muoviset golfmailat ja pehmopallot. Sitten mentiin kentälle chippailemaan ja siellä sanottiin, että voisin tulla treeneihin mukaan. Olin nuorin porukassa, seuraava oli viisi vuotta vanhempi. Aluksi söin vartin välein eväitä ja vähän pelailin. Myöhemmin totesin, että golf on hemmetin kivaa ja olin hyvä siinä. Nyt takana on viisi vuotta tavoitteellista harjoittelua ja laji tuntuu omalta.”

”Pelasin paljon iskän ja sen kavereiden kanssa. Viisivuotiaana mun lyöntini näytti iskän mielestä jo niin paljon paremmalta, että hänen ei kannata enää neuvoja antaa. Nyt minulla on oma valmentaja. Viime kaudella voitin viisi kilpailua ja 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Lisäksi voitin Finnish Junior Amateur Rankingin”, Jesse sanoo.

Aina on varaa petrata

Golf on monipuolinen laji, jossa on paljon vaikeita osa-alueita ja aina petrausvaraa. Mutta samalla peli on terapeuttista ja rauhallista. Ulkoilmassa voi nauttia luonnosta ja kauniista maisemista. Myös nuorisolle sosiaalinen puoli on tärkeää, ja lajin parissa tapaa mukavia ihmisiä junioreista klubisenioreihin.

"Treenaan ja pelaan usein itseäni vanhempien golfaajien kanssa. Olen viime kausien aikana kisannut paljon myös aikuisten kiertueilla ja saavuttanut ihan hyviä sijoituksiakin. On hauskaa haastaa jopa ammatikseen pelaavia aikuisia ja kuunnella, kun omalla klubilla seniorit ihmettelevät, 'miten
noin nuori tyttö on niin taitava", Aada naurahtaa.

”Golf on kiehtova ja konkreettinen laji. Tulokset voivat parantua älyttömästi ihan pienillä treenimuutoksilla. On hienoa nähdä kuinka oma pelaaminen menee eteenpäin ja taidot kehittyvät. Sen voimin jaksaa jatkaa, vaikkei peli aina kulkisikaan”, Jesse mainitsee.

Kymmeniä tunteja treeniä viikossa

Harjoittelun määrä on molemmilla nuorilla melko mykistävä mutta myös tavoitteet ovat korkealla.

”Minulla on tarkka treeniohjelma, joka sisältää fysiikkatreeniä ja lajiharjoittelua 30−40 tuntia viikossa. Treenit vedetään aina, vaikka sataisi rakeita taivaalta. Se vaatii motivaatiota ja kieltämättä vähän sairasta luonnetta”, Jesse veistelee.

Aada kertoo olevansa tunnollinen harjoittelija, mutta eniten hän nauttii itse pelaamisesta.

”Olen hyvin kilpailuhenkinen ja lähden jokaiseen kisaan voittamaan ja haastamaan parhaita. Tavoitteenani on aina saada itsestäni paras peli irti ja sen pitäisi riittää voittoon asti. Urheilulukiolaisena pystyn treenaamaan enemmän kuin aikaisemmin. Ennen koulupäivää vedän aamutreenin ja koulun jälkeen jatkan lajiharjoittelulla tai oheistreenillä. Talvikaudella treenitunteja kertyy viikon aikana melkein 30. Kesälomalla, kun on enemmän aikaa keskittyä olennaiseen, treenimäärät kasvavat ja ulkona treeneissä tulee vietettyä pitkiä päiviä. Golfin lisäksi teen paljon esimerkiksi nopeus- ja voimatreenejä kuntosalilla. Treeniohjelmat suunnittelemme yhdessä valmentajieni kanssa”, Aada kuvailee.

Molemmat tähtäävät määrätietoisesti kohti ammattilaisviheriöitä.

”Lukion jälkeen haluaisin päästä hyvään jenkki-collegeen opiskelemaan ja pelaamaan kovalla tasolla. Vaikka en halua vielä liian tiukkoja tavoitteita itselleni asettaa, niin ammattilaisuutta ja maailman kärkeä kohti tässä mennään”, Aada uskoo.

”Moni ikäisistäni on aloittanut myöhemmin kuin minä, mutta taso tiivistyy jossain vaiheessa. Varsinkin ulkomailla taso on kova ja voitto edellyttää erinomaista peliä, varsinkin kun en enää ole pelannut junnukisoja. Tavoitteeni on saada kierroskeskiarvo alle paariin sekä voittoja ja hyviä sijoituksia. Jatkossa haluaisin mukaan major-kisoihin ja niissä kärkisijoille, koska olen pienestä pitäen katsellut niitä”, Jesse kaavailee.

Paremmaksi kuin idolit

Nuoret golftaiturit: Jesse Saareks

Jesse Saareks, 16, on lukion ensimmäisellä luokalla ja pelaa golfia Kouvolan Koski Golfissa.

Jessen mielestä maailman paras golfari useimmilla mittareilla on Tiger Woods. 

”Kaikki kopioi sitä, sen svingiä ja pelaamista. Tilastoinnit otetaan Tigeriltä ja verrataan omia tuloksia niihin. Suomessa esikuvani voisi olla Kimi Räikkönen, vaikkei golfari olekaan. Arvostan monia suomalaisia pelaajia, mutta haluan itse pystyä vielä parempaan.”

Aadalla taas ei ole yhtä isoa idolia, jota hän katsoisi ylöspäin.

”Otan mielelläni vaikutteita monelta eri pelaajalta. Lapsena ihailin omaa isosiskoani ja hänen golfkavereitaan. Heidän puuhansa tuntuivat siisteiltä ja ajattelin, että tuollainen minäkin haluan olla isona.”

Pelaamisen, treenin ja koulun jälkeen ei kummallekaan juuri jää vapaa-aikaa.

”Jos jää, oleilen rennosti kotona ja vietän aikaa perheen ja kavereiden kanssa, kuuntelen musiikkia ja selaan sosiaalista mediaa”, Aada kertoo.

”Pelaan pleikkaa tai iskän kanssa squashia. Siinä olemme suht tasaisia, joten saamme hyvät pelit. Olen urheiluhullu, joten teen kyllä ihan kaikkea muutakin, ja menen aina mukaan jos vaan joku pyytää,” Jesse naurahtaa.

Molemmat kannustavat kaikkia lähtemään viheriölle golfia kokeilemaan.

”Jos ei yksin uskalla mennä niin kaveri mukaan, porukassa kynnys on matalampi. Meidänkin kentälle on helppo päästä, senkun kävelet paikalle ja kysyt onko lainamailoja ja lähdet lyömään ja sitten kurssille. Golf-yhteisö on mukavaa ja sosiaalista porukkaa”, Jesse kehuu.

ot
Kuvat: Suomen Golfliitto


Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2020,  8.9.2020

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn