Kävely kertoo terveydestäsi

Net 2020,  24.3.2020

Walking Monitoring on Suomen Fujitsun ja Fujitsu Laboratorioiden yhteistyössä kehittämä älykäs ratkaisu kävelydatan analysointiin. Uuden lastensairaalan biomekaniikan asiantuntija Juha-Pekka Kulmala pitää Walking Monitoringin hyvinä puolina datan objektiivisuutta ja laitteen tuomaa monipuolisuutta mittaamistilanteisiin. ”Labrassa mitattaessa potilas usein skarppaa askeliaan ja kävely muuttuu heti ovesta ulos astuttaessa. Walking Monitoringin avulla mittauksen voi tehdä luonnollisemmissa tilanteissa” Kulmala sanoo.

Walking Monitoring

Perinteisen silmämääräisen arvioinnin sijaan Walking Monitoring tuottaa tarkkaa ja puolueetonta dataa, jonka voi helposti linkittää potilastietoihin. Datan avulla saadaan selville potilaan kävelyn ominaisuuksia ja mahdollisia muutoksia mittausten välillä.

Ohjelmisto analysoi esimerkiksi askelnopeutta ja heilahdusvaiheen eroja. Ratkaisu nopeuttaa huomattavasti datan keräämistä verrattuna silmämääräiseen arviointiin, sillä Walking Monitoringin avulla data saadaan kerättyä jopa viidessä minuutissa. Lisäksi sen avulla voidaan kartoittaa potilaan tilannetta entistä huolellisemmin, suunnitella yksilöllisesti sopivia harjoituksia ja seurata kuntoutuksen etenemistä.

Jatkossa etätutkimusta myös kotoa käsin

Walking Monitoring -ratkaisun mahdollinen hyödyntäminen potilaan kotioloissa kiinnostaa Juha-Pekka Kulmalaa: ”Jos potilas esimerkiksi asuu Rovaniemellä, voi hän sen avulla testata kävelyä etänä ja kertyneen datan avulla saamme selville, onko hänellä tarvetta matkustaa Helsinkiin asti lisätutkimuksiin. Kävelyn voisi myös videoida älypuhelimella, jolloin videota voidaan verrata dataan oikean tuloksen varmistamiseksi.”

Walking Monitoring -järjestelmä koostuu mittaussensorista, tietoturvallisesta pilvipalvelusta ja mobiilisovelluksesta. Liikettä mittaava Suunnon Movesense-sensori pujotetaan potilaan nilkkaan, sen kävelytieto tallentuu pilvipalveluun ja fysioterapeutit voivat tutkia mitattua dataa sovelluksen kautta.

Walking Monitoring on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Tulevaisuudessa sovelluksen avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa varhaisessa vaiheessa olevia neurologisia sairauksia, jonka ansiosta niiden hoito voidaan aloittaa ajoissa.

Teksti: Lassi Varinen

Tiedote 21.1.2020: Fujitsu tehostaa fysioterapiaa ja nopeuttaa potilaan toipumista tekoälyn avulla

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2020,  24.3.2020

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn