Tekoäly harppaa kaveriksi golftreeniin

Net 2018,  28.10.2021

Golf-harjoitussovellus

Azure-pilvipalvelussa pyörivä tekoälysovellus kerää eri lähteistä muodostuvaa dataa yhdelle alustalle, jossa sitä voidaan analysoida helposti ja nopeasti tekoälyn avulla. Sovellus toimii kuten harjoituspäiväkirja, ja sen datalähteet on suunniteltu erityisesti golfkäyttöön.

”Pelaajat kirjaavat sovellukseen harjoittelun määrän, intensiteetin ja kuormittavuuden. Fiilismittari kertoo pelaajan oman arvion harjoituksen onnistumisesta”, myyntipäällikkö Tea Suuronen Fujitsusta kuvailee.

Pelaajan ja valmentajan lisäksi harjoittelusovelluksen tietoja pääsevät tarkastelemaan myös maajoukkuevalmentajat.

”Valmentaja ja urheilija ovat jatkossakin vastuussa harjoittelun toteuttamisesta, mutta tekoäly auttaa harjoittelun suunnittelussa”, valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi Suomen Golfliitosta korostaa.

Ensimmäisinä sovelluksen saavat käyttöönsä Team Finland -maajoukkueurheilijat. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa sovellusta hyödyntävät myös alueelliset ryhmät ja golfseurojen valmennusryhmät. Sovelluksen ensimmäinen versio otetaan testikäyttöön kuluvan syksyn aikana.

Golf-harjoitussovellus, tiimi Golfpelaajat ja -valmentajat asuvat ja pelaavat eri puolilla Suomea ja maailmaa. Pilvipalvelussa toimivan harjoitussovelluksen käytössä etäisyydet eivät haittaa, kun valmentajat voivat seurata isonkin valmennusryhmän dataa samasta paikasta. Sovelluksen kehitystyössä ovat olleet mukana Eero Kangasniemi, Tea Suuronen ja Pekka Ojala.

Dataa syntyy säännöllisesti ja paljon

Ammattilaisgolffarin työ on vaativaa, päivärytmi epäsäännöllinen, matkapäiviä kertyy paljon ja menestymispaineet ovat kovat. Kaiken keskellä pelaajan pitää osata hallita ja kontrolloida harjoittelun, kilpailun ja levon tasapainoa.

Golf-pelaajat treeniohjelmassa on monipuolisen lajiharjoittelun lisäksi voimaa, kestävyyttä ja kehonhallintaa. Tärkeässä roolissa on myös psyykkinen harjoittelu, jossa keskitytään muiden muassa mielenhallintaan ja -tasapainoon sekä keskittymiskykyyn.

Mittaus- ja monitorointidataa syntyy urheilusuorituksissa säännöllisesti ja paljon. Urheilijoiden käyttämät harjoitussovellukset mittaavat esimerkiksi fyysistä suorituskykyä, kuten sykettä tai askelten määrää. Golffissa mittausdataa kertyy lyöntimääristä, lyöntien voimakkuudesta ja teknisestä puhtaudesta. Nykyisillä valmissovelluksilla ei kuitenkaan pysty keräämään dataa kaikista tietolähteistä samalle alustalle vertailtavaan muotoon.

”Käytössämme on jo erillinen sovellus esimerkiksi pelitilastojen keräämistä varten. Data tuodaan sieltä rajapinnan kautta Team Finland Performance Centeriin. Jatkossa pystymme TFPC:ssä vertaamaan tietoja harjoittelu- ja testidataan. Analyysin pohjalta mietimme, miten harjoittelua kannattaa ohjelmoida tulevaisuudessa”, Kangasniemi kertoo.

Uuden sovelluksen avulla onnistuu myös peliseuranta – valmentaja näkee, vastaako pelin kulku harjoittelua. Samalla sovellus näyttää, mitä osa-alueita pelaajan pitäisi vahvistaa tai onko vaarana, että pelaaja harjoittelee liikaa. Sovellus ilmoittaa myös levon tarpeesta.

”Harjoitusdatan kerääminen ja koostaminen helpottuvat, kun tietoa kertyy automaattisesti sovelluksen kautta. Jatkossa pelaaja voi seurata ja ohjelmoida omaa toimintaansa reaaliaikaisen datan avulla”, Kangasniemi sanoo.

Osaaminen löytyi läheltä

Fujitsu on vuodesta 2018 ollut Golf-liiton pääyhteistyökumppani. Yhteistyön laajennus it-alueelle oli luonteva uusi askel, joka otettiin loppusyksyllä 2020.

”Mietimme silloin, miten voisimme kehittää Golfliiton toimintaa digitaalisten ratkaisuiden avulla. Heittelimme erilaisia ideoita, ja tekoälypohjainen harjoitussovellus nousi esiin varteenotettavana ja erittäin tarpeellisena kehityskohteena”, Tea Suuronen kertoo.

”Digitalisaation kehittäminen on yksi Golfliiton strateginen valinta. Nykypäivänä tietoon perustuvien sovellusten käyttö harjoittelun ja kilpailemisen valmennuksessa on välttämätöntä. Olemme kartoittaneet erilaisia sovellusvaihtoehtoja jo useamman vuoden ajan, mutta tarpeisiimme sopivaa ei ole löytynyt markkinoilta. Siksi lähdimme kehittämään omaa järjestelmäämme Olympiakomitean ja Fujitsun kanssa”, Eero Kangasniemi toteaa.

”Kun osaaminen löytyi läheltä, niin sitä ei tarvinnut lähteä kauempaa etsimään. Tietysti kilpailutimme alkuvaiheen suunnitelman muillakin yrityksillä, mutta Fujitsu valikoitui kumppaniksi erittäin helposti”, Kangasniemi jatkaa.

Sovelluksen työpajoissa ja arvioinneissa oli Golfliiton lisäksi mukana Suomen Olympiakomitean edustaja.

Golffari on kotonaan digimaailmassa

Team Finland Performance Center -sovelluksen tekninen ratkaisu perustuu ASP.NET Core Blazor WebAssemblyyn.

”TFPC-sovellus ladataan kokonaisuudessaan käyttäjän kännykkään. Vain uusi data haetaan palvelimelta, joten huonokaan yhteys ei estä palvelun käyttöä. Tunnistus tapahtuu OpenID Connect -ratkaisua tukevan palvelun kautta”, teknisestä ratkaisusta vastanneet Robert Ruigendijk ja Pekka Ojala Fujitsusta kertovat.

Harjoituksen aikana sovellus kerää kannettavista laitteista dataa, joka kertyy Azure-pilvipalveluun.

Sovelluksen voi ladata Olympiakomitean ylläpitämän Suomisport-sivuston kautta, jonka tunnuksilla tapahtuu myös käyttäjien tunnistautuminen.

Eero Kangasniemen mukaan digitaalisia apuvälineitä ja sovelluksia on käytetty jo pitkään golf-harjoittelun tukena, joten se on tuttua suurelle osalle urheilijoista ja valmentajista. Urheilijoiden ja valmentajien käytössä on useita erittäin kehittyneitä sovelluksia ja laitteistoja, jotka tuottavat käyttökelpoista dataa kehittymisen tueksi.

”Haaste on se, että kaikki järjestelmät ovat keskittyneet vain yhteen osa-alueeseen eikä urheilijasta syntyvä data keräänny yhteen paikkaan. Jatkossa tavoitteemme on saada kaikki kertymään samalle alustalle, jotta seuranta ja analysointi olisi mahdollisimman tehokasta ja yksinkertaista. Olemme nyt kehittämässä tällaista alustaa yhdessä Fujitsun kanssa.”

Yläkuvassa on Fujitsu Finnish Junior Tour -kiertueen kilpapelaaja Lina Lindqvist, joka voitti elokuussa Lahden Golfin seuramestaruuden. Hän oli mukana Fujitsun golf-asiakastilaisuudessa Lahdessa 16.9.2021 FJT:n edustajana.

ot

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2018,  28.10.2021

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn