Robbe tuottaa salaattia ja yrttejä älykkäässä kasvuhuoneessa

Net 2018,  30.8.2018

”Onko tämä tulevaisuuden tuoretuoteviljelyä? Salaatit ja yrtit kasvavat 4−5 kerroksessa led-valoilla. Vesi ja ravinteet kiertävät. Energia- ja resurssitehokkuus huippua”, twiittasi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen uuden vertikaalifarmin avajaistilaisuudesta 3.8.2018.

Euroopan suurimpiin kuuluvan vertikaalifarmin avajaisjuhlallisuuksia vietettiin Lapinjärven Lindkoskella helteisenä perjantaipäivänä. Tilaisuutta isännöi puutarhuri Robert Jordas Robbe's Lilla Trädgård Oy:stä. Mukana olivat muiden muassa japanilaisen yhteistyökumppanin Fujitsu Greenhouse Technology Finland Oy:n, Lapinjärven kunnan, Fujitsu Finlandin ja median edustajat. Suomen valtion terveiset tilaisuuteen toi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Robben älykäs kasvuhuone valmistui

Avajaisnauhan katkaisussa käytettiin tietysti puutarhasaksia. Vasemmalta: puutarhuri Robbe Jordas, ministeri Kimmo Tiilikainen, johtaja Norihiko Taniguchi Fujitsu Limitedistä ja  toimitusjohtaja Shinji Yoshioka Fujitsu Greenhouse Technology Finlandista.

Fujitsu perusti marraskuussa 2016 Suomeen kasvihuoneteknologiaan erikoistuneen yrityksen Fujitsu Greenhouse Technology Finland Oy:n. Suomalaisena kumppanina on mukana lapinjärveläinen Robbe's Lilla Trädgård Oy. 

”Fujitsu päätti perustaa Suomeen kasvihuoneyhtiön, koska täällä vahva teknologia-ajattelu yhdistyy kasvihuoneosaamiseen. Rakennuksen valmistuminen on tärkeä virstanpylväs Fujitsu Greenhouse Technology Finlandille. Tavoitteenamme on kasvattaa ja tuottaa vihanneksia tasaisesti ja ympärivuotisesti”, totesi Shinji Yoshioka, joka on Fujitsu Greenhouse Technology Finlandin toimitusjohtaja.

"Kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Japanissa jokin aika sitten, syntyi ajatus siitä, miten Suomi voisi toimia Japanin uuden teknologian ja ajattelutavan esiintuojana. Suomi tarjoaisi reitin Eurooppaan - ja Japani voisi myös tarjota Suomelle reitin Asian markkinoille. Tämä tapahtuma on erinomainen esimerkki juuri tällaisesta yhteistyöstä. Ilmastomuutoksen edetessä tarvitsemme uusia tapoja valmistaa raaka-aineita ja vihanneksia vastuullisesti. Uskon, että tulevaisuudessa Suomi tunnetaan ja tunnustetaan sen puhtaasta ruoasta ja huipputekniikasta", sanoi Kimmo Tiilikainen.

Neljä miljoonaa ruukkua vuodessa

Innovatiivinen kasvatusmenetelmä yhdistää tietotekniikan, pilvipalvelut ja led-valaistuksen vihannesten täysautomaattiseen kerrosviljelyyn.

”Tuotamme salaattia, yrttejä ja versosalaattia 2–3 viikon viljelykierrolla. Toimitamme paljon vihanneksia ravintoloille. Uudella menetelmällä tuotettava versosalaatti eli babyleaf ei ole vielä Suomessa kovin yleinen tuote, mutta sitä myydään paljon Euroopassa ja Japanissa. Vihannesmyynnin trendi kulkee yhä valmiimpiin tuotteisiin. Ei haluta ostaa ruukkua eikä kerää, vain lehdet”, Robbe Jordas kuvailee

Kerrosviljely tuottaa enemmän satoa samassa kuutiomäärässä. Suomessa se on merkittävä asia, koska energiakulut ovat talvella korkeat. Kasvihuoneet ovat isoja rakennuksia, joten kerrosviljely säästää pinta-alaa esimerkiksi kaupunkien lähellä, jossa maa on kallista.

Tavallisessa kasvihuoneessa on Suomen olosuhteissa yleensä joko liian valoisaa, pimeää, kuumaa, kylmää, kuivaa tai kosteaa. Kun vihannekset kasvavat täysin suljetussa ympäristössä, olosuhteet voi säätää ihanteellisiksi eikä esimerkiksi luonnonvaloa ei tarvita ollenkaan. Myös ilman hiilidioksiditason voi säätää sopivaksi, jolloin kasvit kasvavat nopeasti reheviksi. Myrkkyjäkään ei tarvitse käyttää, kun ulkoilman kanssa ei olla tekemisissä eivätkä virukset ja tuholaiset pääse kovin helposti viljelmään sisään.

Kasvuhuone on suljettu tila eikä vertikaaliviljelmän keskellä pysty kävelemään. Täysautomaatiolla hoidettavassa viljelytilassa ei oleskella, ainoastaan kerran päivässä puutarhuri käy tarkistamassa myös silmämääräisti, että kaikki on kunnossa. Vihannekset kulkevat viljelytilaan ja sieltä leikkaukseen hihnoja pitkin. Viljelykourut pestään ja niihin istutetaan ja idätetään lamppujen alla uudet kasvit. Tavoitteena on, että ihminen koskee tuotteeseen vasta, kun pussi laitetaan myyntilaatikkoon.

Jatkossa Lindkoskella kasvatetaan vuosittain jopa 480 tonnia vihanneksia eli neljä miljoonaa viherruukkua salaatteja ja yrttejä tinkimättä laadusta ja huolehtien tuotteen turvallisuudesta. 

» Harvest Festival a blog post by Simo Leisti 31.7.2018

» Yrittajat.fi 4.8.2018: Miljoonia viherruukkuja eri kerroksissa – tältä näyttää lähes täysautomatisoitu älypuutarha, joka teki sopimuksen teknologiajätin kanssa 

Suomessa osaamista ja sopiva ilmasto

Robben älykäs kasvuhuone valmistuiGreenhouse Technology Finland käyttää uusinta teknologiaa, jossa täysautomaatio toteutuu ruokatuotannon ja maatalouden tarpeisiin kehitetyn Akisai-pilvialustan avulla. Kasvihuoneen toiminta perustuu antureiden keräämiin tietoihin ja Ubiquitous Environment Control System -tekniikkaan, jotka ohjaavat kasvihuoneen laitteita ja tuotantotekniikkaa etäseurannan avulla.

Suomi valikoitui yrityksen sijaintipaikaksi, koska täällä on vahvaa teknistä osaamista sekä kokeiluun sopivat ilmasto ja energiakustannukset. Fujitsun tavoitteena on kerätä osaamista pilvipalvelujen soveltamisesta ruokatuotannossa ja maataloudessa sekä hyödyntää sitä jatkossa muuallakin Euroopassa.

Kasvuhuoneessa viljellään salaattia, versosalaattia ja yrttejä. Vihannekset on istutettu neljään erilliseen kerrokseen, jolloin tuotannon määrä samassa kuutiomäärässä kasvaa merkittävästi. Päivänvaloa ei tarvita ollenkaan, sillä valaistus hoituu ympäri vuoden led-valolla.

Yläkuvassa Fujitsu Finlandin toimitusjohtaja Simo Leisti tutustuu kasvuhuoneen punasävyisiin viljelyolosuhteisiin.

 ot

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2018,  30.8.2018

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn