Ohjelmistorobotti hoitaa MTV:n toistuvat rutiinityöt ja tuo isot säästöt

Net 2018,  21.5.2018

Mediatalo MTV on ottanut käyttöönsä Fujitsun ohjelmistorobotiikkapalvelun toistuvien rutiinitehtävien hoitamiseen. Ratkaisu vähentää kustannuksia, poistaa inhimillisten virheiden mahdollisuuden ja lisää tehokkuutta. Säästöä on yhden prosessin kohdalla saatu jopa 70 prosenttia.

Ohjelmistorobotti hoitaa MTV:n toistuvat rutiinityöt ja tuo isot säästöt

Ohjelmistorobotiikka on loistokeino poistaa manuaalisen työn tarve. Koska hankimme ohjelmistorobotiikan palveluna, voimme nopeasti testata ja skaalata ratkaisua tarpeidemme mukaan”, kertoo MTV:n tietohallintojohtaja Juha Allonen.

Televisioala on kokenut monia suuria myllerryksiä, kun mainostulot ovat vähentynet ja katsojat viettävät yhä enemmän aikaa nettipalveluissa. Kehitykselle ei ole loppua näköpiirissä, joten tv-yhtiöiden on löydettävä uusia keinoja toimia kustannustehokkaasti.

“Olemme viime vuosina skaalanneet liiketoimintaamme, mikä on vaatinut ja joidenkin yhteisten prosessien, kuten tietojen tallennuksen ja laskutuksen, tehostamista”, Allonen selvittää. “Nämä prosessit ovat yleensä toistuvia ja niihin liittyy saman tiedon leikkaamista ja liimaamista eri muodoissa eri dokumentteihin.”

Ohjelmistorobotti hoitaa MTV:n toistuvat rutiinityöt ja tuo isot säästöt

Lähtötilanne

Mainostulojen väheneminen pakottaa tv-yhtiöt kiristämään vöitään. MTV halusi leikata kustannuksia automatisoimalla tiettyjä prosesseja, kuten summittaista katsojapalautteen valintaa, tietojen tallentamista ja laskutusta

Ratkaisu

MTV kääntyi pitkäaikaisen it-kumppaninsa Fujitsun puoleen. Fujitsu suositteli robotiikkaa, joka automatisoi toimistoprosesseja ohjelmistorobotteja ja tekoälyä käyttäen, tasalaatuisesti ja entistä tehokkaammin.

Hyödyt

■ Jopa 70 prosentin lasku ohjelmistoprosessin kustannuksissa
■ Työntekijät ovat tuotteliaampia, motivoituneempia ja voivat keskittyä tuottavampiin tehtäviin
■ Ohjelmistorobotiikan ansiosta MTV on voinut vähentää ulkopuolisen työvoiman käyttöä
■ Ohjelmistorobotiikka palveluna (RPAaaS) mahdollistaa vakaan toiminnan ja joustavan skaalautuvuuden ennakoitavilla kustannuksilla. Fujitsu on vastuussa palvelun skaalauksesta ja ylläpidosta.

Toiminnan supistuksista huolimatta MTV maksoi useita tuhansia euroja kuukaudessa ulkopuolisille työntekijöille yksitoikkoisten, mutta tärkeiden tehtävien hoitamisesta. Yrityksessä alettiin pohtia, että on oltava fiksumpikin keino hoitaa nuo tehtävät omin voimin.

MTV:n tärkein it-kumppani on Fujitsu, joka vastaa yrityksen perustietotekniikasta ja käyttäjätuesta. MTV:llä ja Fujitsulla on säännöllisiä ideointitapaamisia, joissa mietitään uusia yhteistyökuvioita ja digitalisaation mahdollisuuksia. Eräässä tapaamisessa päädyttiin keskustelemaan uudesta ratkaisusta, joka voisi vastata käsillä olevaan haasteeseen.

“Fujitsu tuntee toimintamme hyvin ja esittelee meille jatkuvasti uusia palveluita ja innovaatioita”, Allonen lisää. “Kun meille kerrottiin ohjelmistorobotiikasta, se kuulosti loistokeinolta poistaa manuaalisen työn tarve.”

Automatisoitu tulevaisuus

Ohjelmistorobotiikka (RPA, Robotic Process Automation) on nouseva teknologia, joka automatisoi toimistoprosesseja ohjelmistorobottien tai tekoälyn avulla. Se suorittaa prosessit tasalaatuisesti ja tehokkaasti matkimalla ihmisen tekemää rutiinityötä. MTV päätti testata palvelua ja selvittää, toimisiko se käytännössä.

“Demoprojekti meni hyvin, ja veimme joitakin prosesseja RPA-alustalle. Aloite tuli meiltä; kyselimme, mitkä prosessit voisivat siihen soveltua ja olisiko palvelu kannattavaa”, Allonen kertoo.

RPA matkii ihmisen vuorovaikutusta sovellusten ja järjestelmien kanssa, yleensä vakiokäyttöliittymän kautta. Se käsittelee automaattisesti tapahtumia ja tietoja, lähettää vastauksia ja viestii muiden järjestelmien kanssa ilman ihmisen valvontaa. Ohjelmistorobotit, joita on helppo rakentaa ja räätälöidä tiettyjä tehtäviä varten, hoitavat toistuvia rutiinitoimintoja.

Fujitsu toimittaa ohjelmistorobotiikka-alustan palveluna (RPAaaS), jolloin MTV maksaa palvelusta käytön mukaan, ja kustannukset ovat hyvin ennustettavissa. Fujitsu hoitaa uusien prosessien toteutuksen kiinteällä hinnalla ja varmistaa, että ne automatisoidaan ja viedään tehokkaasti tuotantoon. Fujitsu huolehtii myös kaikkien robottiprosessien ylläpidosta ja varmistaa, että niistä saatavat hyödyt vastaavat odotuksia.

“Kaksi ensimmäistä prosessia automatisoitiin kolmen kuukauden aikana, ja tavoitteenamme on lisätä alustalle yksi uusi prosessi per kuukausi,” Allonen kertoo. “Tähän asti kaikki on sujunut saumattomasti, ja odotammekin innolla, millä muilla tavoilla voimme tätä teknologiaa hyödyntää.”

Nopeammin, tehokkaammin ja halvemmalla

Ohjelmistorobotiikan avulla MTV säästää työntekijöidensä aikaa ja helpottaa toistuvien tehtävien hoitamisen aiheuttamaa turhautumista. Työntekijät voivat nyt keskittyä tekemään mielekkäämpiä ja yritykselle strategisesti arvokkaampia asioita. Lisäksi ohjelmistorobotiikka poistaa mahdolliset inhimilliset virheet, jotka voivat olla todellinen ongelma ajatusten alkaessa harhailla.

“Kaksi työntekijäämme ovat nyt paljon tuottavampia ja motivoituneempia. Poistamalla tylsiä prosesseja olemme tehneet työpaikastamme tehokkaamman”, kehuu Allonen. “Samalla eliminoimme myös inhimillisten virheiden riskin.  Esimerkiksi yksi automatisoimamme prosessi koskee asiakaspalautteen summittaista valintaa. Ihminen ei ole koskaan täysin objektiivinen ja valitsee alitajuisesti myönteisen palautteen. Se ei auta meitä kehittämään asiakaspalveluamme.”

Ohjelmistorobotiikan ansiosta MTV on voinut vähentää ulkopuolisen työvoiman käyttöä. Säästö yhden prosessin kohdalla on jopa 70 prosenttia, ja MTV odottaakin säästöjen kasvavan sitä mukaa kun lisää prosesseja automatisoidaan. Ydinliiketoimintojen, kuten uusien työntekijöiden perehdyttämisen ja laskutuksen osalta potentiaalia on valtavasti.

“Tavoitteemme on olla yhä vähemmän riippuvaisia ulkopuolisesta työvoimasta ja tuoda kaikki soveltuvat prosessit RPA-alustalle”, Allonen kaavailee. “Matkamme digitalisaation tiellä jatkuu, ja toistaiseksi saamamme myönteisen palautteen perusteella suunta on oikea.”

Bonnier-konserniin kuuluva MTV on suomalainen mediayhtiö, jonka juuret ulottuvat tv-toiminnan alkuvuosikymmeniin 1950-luvun Suomessa. Pienestä toimijasta on kasvanut mediayhtiö joka uutisoi, viihdyttää ja luo elämyksiä 24 tuntia vuorokaudessa.  MTV3, Sub ja AVA ovat koko kansan tuntemia maksuttomia tv-kanavia. MTV Katsomo tarjoaa MTV:n kanavien ohjelmat katsottaviksi verkossa. Maksullisia tv-sisältöjä voi seurata MTV Total -paketin kautta sekä verkossa elokuviin ja sarjoihin keskittyvästä C More -palvelusta.

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2018,  21.5.2018

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn