Haagan koululaiset selvittivät digi-pistarit

Net 2018,  13.3.2018

Maaliskuun alussa Valimotien pääkonttorissa vieraili helsinkiläisen Haagan peruskoulun 7-, 8- ja 9-luokkalaisten MALU-ryhmät eli oppilaat, joita kiinnostavat matematiikka ja luonnontieteet. Oppilaat tutustuivat ryhmissä Fujitsun digitaalisiin palveluihin ja lopuksi pidettiin ”pistarit” jossa tietämys tarkistettiin.

Haagan peruskoulu, paikannusHaagan MALU-ryhmäläiset opiskelevat matemaattisia aineita noin viisi tuntia viikossa. Yritysvierailuja tehdään silloin tällöin, ja ne tuovat mukavaa vaihtelua koulun arkipäivään.  

”Rastipisteillä näkyi kattava kirjo Fujitsun tekemisistä. Esitysten sisällöt olivat sopivan ymmärrettäviä, ei mitään liian korkealentoista. Kiinnostus luonnontieteisiin herää juuri yläasteiässä, ja ainakin itse sain kimmokkeen tälle alalle juuri niihin aikoihin omalta opettajaltani", kertoo matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava Johannes Posti (kuvassa keskellä).

Paikannusratkaisuun kytketyillä potkulaudoilla viilettävät Roope ja Matti.

”Mielestäni äänentunnistus oli kaikista kiinnostavin asia. Oli hauska nähdä kuinka laitteet oppivat puhumaan ja ymmärtämään. Tykkään matematiikasta ja varmaan jatkan opiskeluja joko lukioon tai amikseen. Uravalintoja en vielä ole tehnyt, haluan elää ensin”, jutusteli 8-luokkalainen Roope, joka on alakuvassa oikealla tutustumassa PalmSecure-kämmentunnistukseen. 

Palm Secure- eli biometrisella kämmentunnistuspisteellä oppilaiden kämmenen verisuonikartasto tunnistettiin, muutettiin algoritmiksi ja tallennettiin. Tilaisuuden päätteeksi laitteeseen liitettiin karkkiautomaatti, joka antoi karkkia, jos kämmen tunnistui oikein laitteessa.

Haagan peruskoulu, Security

”Tunnistus sujui hyvin, vaikka laitteen alusta, johon käsi tuli sijoittaa lukua varten, oli mitoitettu aikuiselle ja kone ei aina osannut lukea oikeasta kohdasta”, kertoo muutoshallintapäällikkö Petri Lausi (vasemmalla yläkuvassa). Kämmentunnistusta tekee parhaillaan 8-luokkalainen Miro.

”Alexa, tell me a joke!”

Haagan peruskoulu, äänentunnistus

Oppilaat pääsivät kokeilemaan Amazonin Alexa-äänentunnistuspalvelua. Demossa heitä innostivat Eastern Egg- vitsit, joita piti pyytää yllä näkyvällä käskyllä.

”Ääniohjaus yleistyy koko ajan ja pian meillä on ympärillämme laitteita, jotka tunnistavat kuka puhuu. Ne säätävät valaistuksen oikeaksi ja laittavat tietyn musiikin soimaan äänikäskyn perusteella", kertoi digi-konsultti Tuomas Levoniemi, jonka Ellen-koira oli myös mukana vierailulla. Äänitunnistusta kokeilee Veikka.

Kehityspäällikkö Kai Pousi (alakuvassa vasemmalla)kertoi mitä on IoT eli esineiden internet ja oppilaat pääsivät potkulaudan avulla kokeilemaan kuinka GPS ja sisäpaikannus toimivat.

”Kerroin myös hieman mihin Facebookin ja muun verkkoselailun ja appsien tietoja käytetään. Kaikkien on hyvä tiedostaa, että käyttäjien tietoja myydään surutta markkinoijille. Pitää siis olla tarkkana mitä netissä touhuaa.”

Fujitsun aulasta löytyy älykasvi eli kentianpalmu+kultaköynnös, jonka hoitotarvetta seurataan sensoritekniikan tuottaman datan avulla. Samaa tekniikkaa voi käyttää myös isossa kasvihuoneessa, kuten Fujitsussa jo tehdäänkin.

Haagan peruskoulu, Iot

”Mielestäni IoT oli kiinnostavin esittelypiste. En tiennyt, että kasvia voi seurata sensoreilla. Olen kiinnostunut matematiikasta ja fysiikasta, ja miksei vaikkapa it-alasta tulevaisuudessa”, kertoo 9-luokkalainen Kaisla (yläkuvassa keskellä). Michael, Tristan, Kimmo Sivula-Heiskanen (opettaja), Tuomas ja J-Pseuraavat esitystä.

Ympäristö- ja yritysvastuuasioita valotti yritysvastuupäällikkö Christine Löfgren. Hän kertoi tuotesuunnittelusta ja laitteen elikaaresta ja kyseli oppilaiden kokemuksia omien tietsikoiden korjauksesta ja kierrätyksestä.

”Kysyin tietävätkö nuoret missä ja millaisissa olosuhteissa heidän omat tietsikkansa on tehty ja millaista palkkaa tekijöille on maksettu. Annoin myös vinkkejä kestäviin energiavalintoihin kotona.”

Kaupan alan esittelypisteellä mietittiin ostosten teon uusia ulottuvuuksia digitaalisessa maailmassa, esimerkiksi itsepalvelukassoja.

Haagan peruskoulu, retail

Itsepalvelukassoja saisi olla lisää!

Kauppademossa kehityspäällikkö Anna Peltoniemi esitteli ratkaisua, jossa tuotetiedot ovat pilvessä ja mobiilisovelluksella tuotekoodit voidaan skannata omalla älypuhelimella. Otso valmistautuu skannaustestaukseen.

Oppilaat kommentoivat esimerkiksi näin:

”Näin netissä videon automaattikaupasta, jossa tyyppi tarvitsee vaan puhelimen, ei ole enää henkilökuntaa ja kaikki tapahtuu automaattisesti tekniikan avulla eikä tarvitse jonottaa kassalla.”

”Itsepalvelukassoja saisi olla joka paikassa ja niitä tarvitaan lisää, ettei tarvitse jonottaa.”

Nuoret kertoivat käyvänsä pääasiassa fyysisissä kaupoissa esimerkiksi vaateostoksilla, ja käyttivät ostosten tekemiseen yleensä käteistä. 

Tietoturvapisteellä kehityspäällikkö Jan von Hintze (alakuvassa)korosti, ettei samaa salasanaa saa käyttää eri palveluissa ja suositteli salasanasovellusten, esimerkiksi Lastpassin, käyttöä. Tietoturvaesitystä kuuntelevat Natasha,Connie ja Mia.

Gmailia hän evästi käyttämään niin, että yksi tili on viestittelyyn kavereiden kanssa ja toinen eri palveluihin rekisteröitymistä varten.

”Rekisteröitymiset sähköpostilla aiheuttavat paljon roskapostia. Kannattaa käyttää myös Gmailin ominaisuutta, jossa uudesta kohteesta kirjauduttaessa järjestelmä lähettää tekstiviestin, jonka joutuu hyväksymään päästäkseen eteenpäin. Facebookissa taas yksityisyysasetuksissa on tärkeitä kohtia, esimerkiksi se, että tietosi eivät valu kolmannelle osapuolelle, kun ystäväsi vastailevat kyselyihin", Jan evästi.

Haagan peruskoulu, tietoturva

 ot

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2018,  13.3.2018

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn