YIT:n Vesa Pirinen: Voiko asunnon ostaa palveluna?

Net 1/2016,  13.6.2016

"Pitääkö asunto omistaa vai voisiko sen ostaa palveluna", Vesa Pirinen kysyy.

Asuntorakentaja YIT:n tietohallintojohtaja Vesa Pirinen sanoo digitalisaation mullistavan myös rakennusyhtiöiden toimintaympäristön. 1970-luvulta tähän päivään rakentamisen käytännöt ovat pysyneet melko samanlaisina, mutta lähitulevaisuudessa yhtiön rooli voi olla tyystin erilainen kuin nyt.

YIT:n Vesa Pirinen: ”Teknologia on olemassa – suurin jarru olemme me itse”

”Asuntorakentaminen on monimutkainen ja pääomaintensiivinen prosessi, joka normaalisti kestää noin viisi vuotta. Koko ajan täytyy olla tarkkana miten kysyntä muuttuu”, Pirinen toteaa.

”Käynnissä on iso murros. Pohdimme mihin suuntaan on mentävä ja mikä on paikkamme ekosysteemissä.”

Asuminen muuttuu palveluksi

Suomen asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä omistuskeskeiset. Kotitalouksien näkökulmasta ekosysteemissä on paljon yksittäisiä kytköksiä eri toimijoihin: pankkiin, rakennuttajaan, isännöitsijään jne. Raha liikkuu, mutta tieto ei.

Vesa Pirisen mukaan tämä on muuttumassa. Digitalisoitu ekosysteemi laajentaa kuluttajan roolia käyttäjän ja kehittäjän suuntaan.

”Omistaminen ei välttämättä ole enää hyvä investointi, ja vapaa-aikaa on entistä vähemmän. Tulevaisuuden über-rakentaja kokoaa ekosysteemin, jolta kuluttaja ostaa tarvitsemansa palvelut. Erilaisille asumisen palveluille tulee olemaan kysyntää, kyse on vain siitä, ovatko ne järkevästi hinnoiteltuja ja fiksusti saatavilla.”

Tulevaisuuden ekosysteemi on nopeampi ja aktiivisempi kuin nykyinen. Asumista voi ostaa tietyltä alueelta haluamillaan palveluilla haluamakseen ajaksi. Kuluttaja on mukana arvioimassa, kehittämässä ja markkinoimassa asuinalueita ja palveluita.

”Enemmän ja enemmän merkitystä on tiedolla, miten sitä jaetaan ja käytetään. Jo nyt me kaikki jaamme itsestämme tietoa, ilman korvausta”, Pirinen muistuttaa.

Kohti älykkäämpää kotia

Pirisen mukaan lähestymme askel kerrallaan älykästä asumista. Kuluttajaparalle se saattaa näkyä esimerkiksi kymmeninä erillisinä sovelluksina kännykässä.

”Olemme vielä alkutekijöissä. Jos kännykällä pystyy säätämään kodin valaistusta, älykkyys ei vielä ole kodissa vaan käyttäjässä. Oikeasti älykäs koti ennakoi asukkaan tarpeet.”

"Muutamat isot yhtiöt ovat tehneet virtuaaliassistentteja, joista kehittyy virtuaalisia kodinhengettäriä", Pirinen arvioi.

”Maailma menee siihen suuntaan, että muutamat palvelut tietävät sinusta melkein kaiken ja osaavat toimia niin kuin haluat. Olemme siis hävinneet pelin isoille firmoille. Mutta edelleen taustalla tarvitaan järjestelmiä ja tekijöitä, joten meille löytyy rooli”, Vesa Pirinen sanoo.

”Asunto voi olla alusta siinä missä autokin. Teknologia on olemassa, suurin jarru olemme me itse.”

Vesa Pirisen videohaastattelu: "Älytalo pitää arjesta huolta"

Teksti:
Jarno Salovuori
Kuva: Jutta Tiilikainen
Video: Jutta Smolander, Sami Kohvakka

Juttu perustuu Vesa Pirisen puheenvuoroon Fujitsu World Tourilla 7.4.2016.

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2016,  13.6.2016

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn

Käytämme Net-sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Pyydämme sinua perehtymään yksityisyydensuojakäytäntöömme, joka on saatavissa täältä.