Robert Jordas tuottaa salaattia pilvipalvelussa

Net 1/2016,  20.12.2016

Puutarhuri Robert Jordas on lähtenyt ennakkoluulottomasti testaamaan uutta kasvatusmenetelmää, joka yhdistää tietotekniikan, pilvipalvelut ja led-valaistuksen vihannesten täysautomaattiseen kerrosviljelyyn. "On kiinnostavaa venyttää omia rajojaan ja tehdä yhteistyötä kokonaan toisen alan kanssa. Samalla saan testata ideoitani ja kyseenalaistaa omia rutiinejani", hän kertoo.

Robbes Lilla Trädgård

Fujitsu perusti marraskuussa 2016 Suomeen kasvihuoneteknologiaan erikoistuneen yrityksen Fujitsu Greenhouse Technology Finland Oy:n. Suomalaisena kumppanina on mukana lapinjärveläinen Robbe's Lilla Trädgård Oy. Puutarhuri Robert Jordas Robbe's Lilla Trädgård Oy:stä, miten hanke käynnistyi?

Aloite tuli Japanista noin puolitoista vuotta sitten, kun ryhmä automaatio- ja rakennusalan yrityksiä haki sopivaa yhteistyökumppania rakentamaan kasvihuonetta Suomeen japanilaisella tekniikalla. Noin puolen vuoden neuvottelujen aikana päädyimme yhdistämään suomalaisen kokemuksen ja huipputekniikan kasvihuoneosaamisessa Fujitsun osaamiseen pilvipalveluissa. Matkan varrella karsimme tekijöitä ja osapuolia ja idea rupesi vähitellen kirkastumaan.

Miten Fujitsu tuli mukaan hankkeeseen?

Fujitsu tuli mukaan, koska yrityksellä oli kasvihuoneeseen kehitetty pilvipalvelukonsepti jo valmiina. Yhteistyön käynnistyminen ja sen muodon hahmottaminen oli pitkä prosessi. Koska malli on kokonaan uusi, meidän piti miettiä tarkasti, mitä hanke käytännössä tarkoittaa eri osapuolille. Oli päätettävä miten suomalaiset teknologiayritykset ja Finpro ovat mukana ja keitä Japanista osallistuu. Pikkuhiljaa tulimme siihen tulokseen, että Fujitsu on se toimija, jolla on eniten annettavaa projektillemme.

Mitä yhteistyö käytännössä eteni?

Fujitsun edustajat kävivät puutarhallamme ja sen jälkeen tein vastavierailun Japaniin. Mietimme monia erilaisia yhteistyömalleja eri puutarhojen ja teknologiatoimittajien kesken, mutta lopulta päädyimme yksinkertaiseen malliin, jossa on yksi puutarha ja yksi it-talo. Teemme prototyypin, jolla testataan mallia ja liikeideaa. Siinä samalla tuotamme salaatteja myyntiin puutarhan kautta ja Fujitsu saa tietoa pilvipalveluliiketoiminnan kehittämistä varten.

Miksi lähdit mukaan tähän hankkeeseen?

Olen itseoppinut puutarhuri, aiemmin tein ihan erilaista työtä. Haluan viedä alaa eteenpäin ja kokeilla erilaisia tuotantomenetelmiä. Monikerrosviljely on kiinnostanut minua pitkään ja hain tehokkaampia ja energiaa säästäviä tuotantomalleja. Vielä muutama vuosi sitten tietotaitoa tai tekniikkaa ei vielä juuri ollut, mutta nyt ala on kehittynyt ja varsinkin led-tekniikka parantunut.

Milloin ensimmäiset salaatit sadaan myyntiin?

Kasvuhuone eli protopuutarha rakennetaan vuoden 2017 aikana Lindkoskelle ja salaatit tulevat myyntiin heti kun se on valmis. Jo parhaillaan testaan salaattien kasvattamista täyssuljetussa ilmastossa ja nämä tulokset ovat elintärkeitä koko projektin kannalta.

Millaisia salaatteja kasvihuoneissanne tuotetaan?

Tuotamme salaattia, yrtittejä ja versosalaattia 2–3 viikon viljelykierrolla. Toimitamme paljon vihanneksia ravintoloille. Uudella menetelmällä tuotettava versosalaatti eli babyleaf ei ole vielä Suomessa kovin yleinen tuote, mutta sitä myydään paljon Euroopassa ja Japanissa. Vihannesmyynnin trendi kulkee yhä valmiimpiin tuotteisiin. Ei haluta ostaa ruukkua eikä kerää, vain lehdet. 

Miten kerrosviljely eroaa tavallisesta vihannesten kasvatuksesta?

Kerrosviljely tuottaa enemmän satoa samassa kuutiomäärässä. Suomessa se on merkittävä asia, koska energiakulut ovat talvella korkeat. Kasvihuoneet ovat isoja rakennuksia, joten kerrosviljely säästää pinta-alaa esimerkiksi kaupunkien lähellä, jossa maa on kallista.

Tavallisessa kasvihuoneessa on Suomen olosuhteissa yleensä joko liian valoisaa, pimeää, kuumaa, kylmää, kuivaa tai kosteaa. Kun vihannekset kasvavat täysin suljetussa ympäristössä, olosuhteet voi säätää ihanteellisiksi eikä esimerkiksi luonnonvaloa ei tarvita ollenkaan. Myös ilman hiilidioksiditason voi säätää sopivaksi, jolloin kasvit kasvavat nopeasti reheviksi. Myrkkyjäkään ei tarvitse käyttää, kun ulkoilman kanssa ei olla tekemisissä eivätkä virukset ja tuholaiset pääse kovin helposti viljelmään sisään.

Ovatko uuden kasvihuoneen salaatit kalliimpia kuin tavalliset?

Eivät ne ole sen kalliimpia. Mielestäni on tärkeää, että projektin lopputuote, eli se mitä myydään, on järkevän hintaista ja markkinoille sopivaa. Emme ole vielä keskustelleet siitäkään tuleeko näihin salaatteihin oma tuotemerkki. Joka tapauksessa Robben puutarhalla on jo valmiit markkinointikanavat.

Mitä ensimmäisistä kokeiluista on selvinnyt?

Kokeilut ovat olleet kiinnostavaa tutkimustyötä. Yllätys on ollut se, että etenkin yrttien aromit ja maku voimistuvat merkittävästi suljetussa ympäristössä. Näyttää siltä, että kasvin öljytasot voimistuvat valon värien ja muiden säätöjen ansiosta. Meidän pitää kuitenkin olla hyvin tarkkana, ettei yrtin luonne muutu kokonaan. Toisaalta voimme kehittää kokonaan uusia korkealaatuisia tuotteita, jotka kestävät kaupassa pitkänkin myyntiajan.  Alan sisällä puhumme kauppakestävyydestä ja siinä on kyse myös hävikistä, joka saadaan pienenemään.

Miten yhteistyötä käytännössä tehdään?

Vielä toistaiseksi olemme keskittyneet yhteistyön rakentamiseen ja se tarkoittaa palaverointia. Automatiikan ympärillä on paljon sovittavia asioita. Kun uusi kasvuhuone on syksyllä valmis, tiivis yhteistyö alkaa ja noin vuoden päästä nähdään miten idea oikeasti toimii. 

Miten uudistukset näkyvät puutarhurin arkisessa työssä?

Kasvuhuone on suljettu tila eikä vertikaaliviljelmän keskellä pysty kävelemään. Täysautomaatiolla hoidettavassa viljelytilassa ei oleskella, ainoastaan kerran päivässä puutarhuri käy tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Vihannekset kulkevat viljelytilaan ja sieltä leikkaukseen hihnoja pitkin. Viljelykourut pestään ja niihin istutetaan ja idätetään lamppujen alla uudet kasvit. Tavoitteena on, että ihminen koskee tuotteeseen vasta, kun pussi laitetaan myyntilaatikkoon.

Mitä tuloksia on saatu tähän mennessä?

Laskelmieni mukaan tämä on kannattava kasvatusmenetelmä. Oma testialueeni on 500 neliötä ja siinä viljely on onnistunut. Olen saanut kokemusta ja tietoa.

Jatkossa palvelukonseptia tuotetaan lähinnä vientiä varten. Mielenkiintoisin osuus alkaa vuoden päästä, kun tuotteita alkaa tulla markkinoille ja voimme näyttää muille maille miten suomalainen viljelyteknologia yhdistyy Fujitsun pilvipalveluun käytännössä. Meillä on isot tavoitteet, kukaan ei tee tätä huvikseen.

Onko hanke herättänyt kiinnostusta?

Monet kollegat ovat olleet kiinnostuneita hankkeestä. Lisäksi kyselyjä on tullut päättäjiltä, virastoilta, yliopistoilta ja ministeriöistä. Nyt annamme kuitenkin puutarhalle työrauhan ja jäämme odottamaan tuloksia.

Robbes Lilla Trädgård

Greenhouse Technology Finland käyttää uusinta teknologiaa, jossa täysautomaatio toteutuu ruokatuotannon ja maatalouden tarpeisiin kehitetyn Akisai-pilvialustan avulla. Kasvihuoneen toiminta perustuu  antureiden keräämiin tietoihin ja Ubiquitous Environment Control System -tekniikkaan, jotka ohjaavat kasvihuoneen laitteita ja tuotantotekniikkaa etäseurannan avulla.

Suomi valikoitui yrityksen sijaintipaikaksi, koska täällä on vahvaa teknistä osaamista sekä kokeiluun sopivat ilmasto ja energiakustannukset. Fujitsun tavoitteena on kerätä osaamista pilvipalvelujen soveltamisesta ruokatuotannossa ja maataloudessa sekä hyödyntää sitä jatkossa muuallakin Euroopassa.

Kasvuhuoneessa viljellään salaattia, versosalaattia ja yrttejä. Vihannekset on istutettu neljään erilliseen kerrokseen, jolloin tuotannon määrä samassa kuutiomäärässä kasvaa merkittävästi. Päivänvaloa ei tarvita ollenkaan, sillä valaistus hoituu ympäri vuoden led-valolla. Tuotanto käynnistyy vuoden 2017 aikana.

13.6.2016: Fujitsu edistää kasvihuoneteknologiansa kehitystä Suomessa

ot

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2016,  20.12.2016

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn