Nabil Lodey: Esineiden internet tulee kaikille toimialoille

Net 1/2016,  13.6.2016

"Reaaliaikainen data auttaa havaitsemaan liiketoiminnan ongelmat", sanoo Fujitsun Nabil Lodey.

Nabil Lodey johtaa Fujitsun IoT- ja GlobeRanger-liiketoimintaa Euroopassa. Yhdysvaltalaislähtöinen GlobeRanger on rfid-sovellusten edelläkävijä, mutta myös paljon muuta – innovatiivinen alusta laajoille IoT-toteutuksille.

Nabil Lodey

Lodeyn viesti on selvä: esineiden internet on olemassa, se kasvaa vauhdilla, ja sen avulla voidaan luoda arvoa ja uutta liiketoimintaa. IoT on digitalisaation ydintä ja mahdollistaa digitaalisen transformaation.

”Elämme kilpailluilla markkinoilla, joilla on jatkuva tarve lisätä tuottavuutta ja parantaa asiakaskokemusta. Mutta et voi hallita sellaista mitä et voi mitata. IoT:n ydin on löytää tavat mitata ja anaysoida toimintaa, ja sitä kautta lisätä arvoa.”

Lodey korostaa, että teknologian lisäksi on ymmärrettävä asiakkaan bisnes ja toimintatavat.

”Etsimme liiketoimintaratkaisuja liiketoiminnan ongelmiin, mutta ensin ongelmat on havaittava. Miksi jokin on ongelma – vasta sitten voidaan hakea uusia prosesseja ja teknologioita.”

Täsmäratkaisuja ja uusia liiketoimintamalleja

Lodeyn mukaan suhtautuminen IoT:n mahdollisuuksiin on tänä vuonna muuttunut positiivisemmaksi ja halu kokeilla ja pilotoida kasvaa. Epäilijöitä on edelleen, mutta olennaista on löytää oikeat ihmiset, ne joilla on vastuu liiketoiminnan ongelmasta.

Lodey kertoo esimerkin ilmailuteollisuudesta, matkustajakoneen turvallisuusvälineiden tarkastuksista. Yksinkertaisella ilmailuviranomaisen hyväksymällä rfid-ratkaisulla voidaan saavuttaa valtavia säästöjä, kun dokumentointi on entistä nopeampaa ja luotettavampaa. Parhaimmillaan tarkastukseen kuluva aika supistuu rfid:n ansiosta kahdeksasta tunnista neljään minuuttiin.

”Huollossa ja ylläpidossa on jo käytössä erilaisia antureita ja mittalaitteita, jotka keräävät dataa. Mutta se ei riitä. Tarvitaan reaaliaikaista ongelmien havaitsemista”, Lodey huomauttaa.

Pistemäisten rfid-ratkaisujen rinnalla kehittyvät kokonaisratkaisut, jotka kattavat koko liiketoimintaprosessin. Samalla voi löytyä kokonaan uusia liiketoimintamalleja – uusia übereita, Lodey toteaa.

Sovelluksia kaikilla toimialoilla

Esineiden internetin sovelluskohteista ei ole pulaa. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa tärkeää on varastonhallinta. Rfid-tagien avulla voidaan hallita koko inventaario ja tietää tarkalleen tavaran sijainti. Itse valmistusprosessissa ja logistiikkaketjussa voidaan tarkkailla esimerkiksi lämpötiloja ja kosteutta, ja havaita ongelmat ennen kuin ne aiheuttavat taloudellisia menetyksiä.

Vastaavasti kaupan alalla myyntiä ja varastoa voidaan tehostaa rfid-tagien avulla. Lukijalaite voi olla myyntipöydän sisällä ja rekisteröidä suoraan asiakkaan valitsemat tuotteet. Näin voidaan seurata yksittäisten tuotteiden menekkiä ja ehkäistä valikoiman puutteet ja menetetyt kaupat.

Lodeyn mukaan omaisuudenhallintaa tarvitaan kaikilla toimialoilla. IoT on keino vähentää hävikkiä ja optimoida resurssit. Sensoreiden tuottama data mahdollistaa ennakoivan ylläpidon ja huollon, mikä sekin säästää kustannuksia.

Rfid:n avulla hallitaan esimerkiksi arvokkaiden työkalujen luovutukset ja palautukset, ja seurataan niiden huolto- ja kalibrointitarvetta. Poliisilaitoksilla teknologiaa käytetään aseiden hallintaan ja roolinmukaisten välineiden kuittaamiseen. Vastaavasti sairaaloissa voidaan tarkistaa tietokoneelta elintärkeiden elvytysvälineiden sijainnit.

Yksi kasvava käyttökohde on ihmisten, esimerkiksi vaarallista työtä tekevien, seuranta.

”Puettava teknologia on lähdössä lentoon. Myös sillä on suuri potentiaali yrityksille”, Nabil Lodey toteaa. 

Nabil Lodey esiintyi Fujitsun World Tour -tapahtumassa huhtikuussa. GlobeRanger on Fujitsun tytäryhtiö, joka kehittää innovatiivisia IoT-ratkaisuja eri toimialoille. Ratkaisut kattavat koko prosessin kentällä olevien laitteiden hallinnasta niiden tuottaman tiedon integrointiin olemassa oleviin tietojärjestelmiin. Lue lisää

Fujitsun on tehnyt uraauurtavaa yhteistyötä Yhdysvalloissa sijaitsevan Richardsonin poliisilaitoksena kanssa hyödyntäen GlobeRanger-alustaa, joka mahdollistaa asioiden liittämisen internetiin (IoT). Poliisilaitoksella alusta on yhdistetty rfid-teknologiaan. Jokainen laitoksen tärkeä tavara pyykeistä aseisiin on varustettu rfid-tagilla, joita GlobeRanger seuraa. Alusta tuottaa tavaroista oikea-aikaista ja paikannettua tietoa. Näin poliisilaitos voi sekä ylläpitää tavaroistaan hallintotavan mukaista, jatkuvasti päivittyvää rekisteriä että hyödyntää resurssejaan tehokkaasti.

Teksti: Jarno Salovuori
Kuva: Jutta Tiilikainen

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2016,  13.6.2016

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn

Käytämme Net-sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Pyydämme sinua perehtymään yksityisyydensuojakäytäntöömme, joka on saatavissa täältä.