Digitalisaatio vähentää potilaiden pompottelua VSSHP:ssa

Net 1/2016,  17.5.2016

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) digitalisaatioprosessi käynnistyi 2000-luvun alussa. Teknologisen kehityksen rinnalla erikoissairaanhoidon organisaatio pystyy nyt ottamaan entistä paremmin huomioon potilaiden moninaiset tarpeet.

Digitalisaatio vähentää potilaiden pompottelua  VSSHP:ssa

Tietohallintojohtaja Yrjö Koivusalo pitää VSSHP:n digitalisaation lähtölaukauksena sähköistä potilaskertomusta, josta tehtiin päätökset jo 2000-luvun alussa.

”Siitä matka alkoi, ja polku on ollut monivaiheinen. Yksi virstanpylväs oli syksyllä 2011, kun siirryimme virallisesti sähköisiin potilaskertomuksiin ja papereiden ylläpito lopetettiin”, Koivusalo toteaa.

Kuvantamisessa vastaava päätös tehtiin jo vuonna 2006, ja siitä lähtien röntgen on ollut täysin digitaalinen prosessi. Radiologia on ollut edelläkävijä myös puheentunnistuksessa, sillä muilla aloilla lääkärin sanelemat kertomukset on tähän asti kuunneltu ja kirjoitettu puhtaaksi sihteerityönä. Jatkossa saman tekee tietokone.

Potilasta liikutellaan mahdollisimman vähän

Koivusalon mukaan potilaan kannalta tärkeä muutos on ollut Turun alueen yhteispäivystyksen perustaminen. Se toimii uudessa T2-sairaalassa, joka on yksi Euroopan moderneimmista ja mahdollistaa potilaslähtöisen toimintamallin. Sairaalan rakenne ja kokoonpano on suunniteltu sellaiseksi, että potilasta tarvitsee liikutella mahdollisimman vähän.

”Potilaan ei tarvitse tietää minne mennä, vaan vaivasta riippumatta kaikki hoidetaan yhdessä paikassa”, Koivusalo sanoo.

Uudessa sairaalassa potilaan tilaa seuraava valvontadata on liitetty suoraan tietojärjestelmiin ja siirtyy sähköisesti aina potilaskertomukseen asti. Muutos on huomattava, sillä aiemmin valvontalaitteet ovat olleet yhden ihmisen seurannassa.

”Lisäksi käyttöön on otettu sairaanhoitajien mobiilikirjaus”, Koivusalo huomauttaa.

”Mobiilisovelluksen avulla hoitaja voi kirjata havainnot potilaan vuoteen vierestä, sen sijaan että käytetään lippulappuja ja kanslian tietokonetta. Samalla järjestelmästä näkyy esimerkiksi aiemmat tulokset, jolloin reagoiminen olennaisiin muutoksiin on nopeaa. Tämän vuoden aikana sovellus laajenee lääkityksen kirjaamiseen.”

VSSHP:ssa on käynnistymässä myös lääkäritabletti-pilotti. Sen tavoitteena on testata tablet-tietokoneilla pääsyä potilastietoihin ja samalla mahdollistaa lääkäreiden sanelu.

Parempaa hoitoa big datan avulla

”Digitalisaation toteuttaminen ja tarvittavien muutosten läpivienti ovat isoja haasteita sairaalaympäristössä. Perinteiset toimintamallit ovat sitkeässä”, Koivusalo toteaa.

”Olemme pilotoineet esimerkiksi itseilmoittautumista huonoin kokemuksin – toimintatapaa ei olla valmiita muuttamaan. Pahimmillaan se johtaa uusiin laitteisiin ja uusiin kustannuksiin, ilman hyötyjä.”

Koivusalon mukaan kotipalvelut ja sähköinen asiointi huutavat vielä poissaolollaan. Yliopistosairaaloilla on kuitenkin virtuaalisairaalahanke, joka tarjoaa digitaalisia palveluita ja toimii esimerkiksi tietyn sairauden tietopankkina ja terapiavälineenä. Ensimmäinen palveluosio, Mielenterveystalo.fi, sisältää nettiterapiaa ja ohjattua toimintaa.

”Olemme tietoisesti odottaneet kansallisia ratkaisuja. Nyt olemme mukana ODA-hankkeessa (Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut). Se on osa hallituksen kärkihanketta, jolla julkisia palveluja digitalisoidaan.”

Lähitulevaisuudessa Yrjö Koivusalo näkee digitalisaation tuovan merkittäviä hyötyjä itse hoitoprosessiin. Ne liittyvät esimerkiksi big datan käyttöön.

”Kun meillä on kaikki potilasdata digitaalisessa muodossa ja saamme tietoa hoidon vaikutuksista, voimme kehittää hoitomenetelmiä. Se tehostaa toimintaa ja auttaa tekemään parempia hoitopäätöksiä.”

» Resurssipankkijärjestelmä säästää VSSHP:ssa 140 000 euroa vuodessa

Teksti: Jarno Salovuori
Kuvat: Jutta Tiilikainen

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2016,  17.5.2016

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn