Digigallup: Digitalisaatio on liiketoimintajohdon vastuulla

Net 1/2016,  7.11.2016

Noin tuhat Nordic Business Forum -kävijää osallistui Digigallupiin. Tulokset nähtiin tapahtumassa suorana lähetyksenä. Tulokset valottavat mielenkiintoisella tavalla digitalisaation tilaa Suomessa ja suomalaisissa yrityksissä.

Digigallup

Mitä digitalisaatio mielestäsi tarkoittaa?
Vastauksista ilmeni, että digitalisaation tarkoitus on vielä hitusen epäselvä. Vajaa puolet vastaajista näkee siinä kuitenkin mahdollisuuksia, mutta toisaalta samansuuruinen joukko katsoo sen olevan pelkästään teknologiaa ja automatisointia. Asiakaskokemusta parantavaan vaikutukseen uskoo 12 prosenttia vastaajista. It:n ja atk:n synonyymiksi digitalisaation kokee vain kaksi prosenttia.

Ovatko käsitteet IoT, AI ja RPA sinulle tuttuja?
Digitalisaation teknologiatausta näyttää olevan vielä jonkin verran hämärän peitossa, sillä lähes puolet vastaajista ei tuntenut keskeisiä käsitteitä. Toisaalta pitääkö ne sitten tuntea, jos digitalisaation tavoitteet ovat muutoin kirkkaana mielessä? (IoT=Internet of Things, AI= Artificial Intelligence, RPA = Robotic Process Automation)

Kuka ajaa digitalisaatiota omassa organisaatiossasi?
Digitalisaation edistäminen kuuluu selkeän enemmistön mielestä liiketoimintajohdon vastuulle. Vain kymmenen prosenttia vastaajista näkee tärkeimpänä ajurina tietohallinnon. Asiakkaidenkin rooli korostuu enemmän, sen vaihtoehdon valitsi vajaa viidesosa vastaajista.

Minkä toimialan uskot muuttuvan nopeimmin
Digigallupin vastaajat eivät näytä uskovan julkishallinnon nopeaan digitalisaatioon, sillä se sai vähiten kannatusta. Kaupan alan ja finanssisektorin katsottiin digitalisoituvan vauhdikkaimmin.

Kuinka paljon oman organisaatiosi liiketoiminta on jo muuttunut digitalisaation myötä?
Vastaajien oman organisaation liiketoiminta on jo muuttunut digitalisaation myötä. Kaksi kolmasosaa ilmoitti, että muutosta on tapahtunut melko paljon tai erittäin paljon.

Kuinka monta digihanketta organisaatiossasi on parhaillaan käynnissä?
Digitalisaation vauhti voi siis olla jopa odotettua nopeampaa. Kahdella kolmesta vastaajasta on käynnissä enemmän kuin kolme digihanketta. kKolmanneksella vastaajista on käynnissä peräti enemmän kuin kuusi hanketta. Vain kolmella prosentilla ei ole vielä yhtään digihanketta käynnissä.

Mikä on organisaatiossasi tärkein tavoite digitalisaatiolle?
Organisaatioiden tärkeimmät digitavoitteet ovat kyselyn mukaan tuottavuuden ja asiakastyytyväisyyden parantaminen sekä uusien liiketoiminta-alueiden valtaaminen. Nämä vaihtoehdot saivat samansuuruiset kannatuslukemat ja yhteensä 75 prosentin kannatuksen.

Mikä on mielestäsi suurin digitalisaatioon liittyvä ongelma omassa organisaatiossasi?
Suurimmaksi ongelmaksi vastaajat mainitsevat tietotaidon puutteen. Liian tekninen lähestymistapa koettiin myös merkittäväksi esteeksi. Nämä kaksi vaihtoehtoa keräsivät yhteensä 60 prosenttia vastauksista.

Digitalisaatio Suomessa
Vain kuusi prosenttia Digigallupin vastaajista nimesi Suomen digitalisaation kärkimaaksi, jossa sekä tekninen että strateginen osaaminen kohtaavat. Enemmistön mielestä osaamista, ymmärrystä ja uskallusta puuttuu, vaikka liikkeenjohto pääosin ymmärtääkin digitalisaation avaamat mahdollisuudet.

Realismi näkyy myös kysymyksessä, jossa kysyttiin mielipidettä digitalisaatiosta Suomen hallituksen kärkihankkeena. Kolmannes vastaajista ilmoittaa, että kärkihanke on ollut toistaiseksi puhetta ilman toimintaa. Toisaalta 60 prosentin mielestä se silti vaikuttaa myönteisesti toimintaympäristöön.

Nordic Business Forumin osallistujien kesken toteutettuun Digigallupiin tuli noin tuhat vastausta. Kaikki vastaukset näkyvät osoitteessa www.digigallup.fi

Fujitsu Finland Oy oli yksi pääkumppaneista tämän vuoden Nordic Business Forumissa. Vuodesta 2009 järjestetty Nordic Business Forum on kasvanut nopeasti yhdeksi Euroopan merkittävimmistä bisnesväen kokoontumisista, ja tapahtuma oli tänäkin vuonna loppuunmyyty.

OT

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2016,  7.11.2016

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn

Käytämme Net-sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Pyydämme sinua perehtymään yksityisyydensuojakäytäntöömme, joka on saatavissa täältä.