Halti sai taipuisan raportoinnin

Net 1/2015,  16.4.2015

Urheilun ja retkeilyn vaatteisiin ja varusteisiin erikoistunut Halti nykyaikaisti toimintojaan ottamalla käyttöön uuden BI-raportointiratkaisun ja entistä monipuolisemman intranetin. Lopputulos saa kiitosta käyttäjiltä.

Haltin BI-ratkaisu linkittyy tiiviisti tuotannonohjausjärjestelmään (BI = Business intelligence, tiedolla johtaminen). Rinnalla rakentui uusi intranet, joka korvasi kahdeksan vuotta palvelleen ja it-ratkaisuna eläkeikään ehtineen aiemman ratkaisun.

Fujitsu seuloutui kumppaniksi, koska sillä oli tarjota paras kokonaispaketti. Halti arvostaa it-kumppanissa projektiaikataulun ja budjetin pitävyyttä. ”Tarjouksen ei tarvitse olla halvin, mutta sen on oltava ehdottoman luotettava.  Paketissa oli rehellisesti laskettu aikataulu, ja budjettiin oli paneuduttu. Lasku kasvoi ennakoidusta vain sen verran kuin meiltä tuli lisätarpeita”, kertoo Haltin controller Tarja Summanen (vasemmalla).

Projekti käynnistyi keväällä 2014. Aluksi Haltille oli tärkeintä intran uusiminen, mutta pian kävi selväksi, että projekti pitikin toteuttaa raportointi edellä.

Raportointitoiminnallisuus rakennettiin Microsoftin Business Intelligence -tuottein. Käyttöliittymä toimii Excel PowerPivot -ohjelmalla. Sen avulla käyttäjä voi räätälöidä omiin tarpeisiinsa sopivan raportin, jonka tiedot haetaan suoraan tietovarastosta. Määrämuotoiset raportit julkaistaan ajantasaisina intranetissä, jonne rakennettiin tätä tarvetta varten oma osionsa. Raportointi valmistui syyskuussa, intran käyttöönotto oli lokakuun alussa.

Summanen on tyytyväinen hankkeen kulkuun.

”Olin iloisesti yllättynyt Fujitsun nokkeluudesta selvittää, miten saamme tarpeellisia toimintoja järjestelmästä. Saimme yhdessä synnytettyä hyviä ratkaisuja.”

Raportoinnille taputuksia

Raportointi tarjoaa nyt kuutiot myynnin, ostojen ja varastosaldojen seurantaan. Edellisen vuoden toteutumaa ja tämän vuoden budjetointia voi vertailla asiakas- ja tuoteryhmittäin. Raportointi on kerännyt kuuluvimmat jihuu-huudot.

”Raportointia on helppo ja nopea käyttää. Raportit kääntyvät hetkessä ja luotettavasti haluamaani muotoon”, sanoo talousjohtaja Tina Ingman (yläkuvassa oikealla).

Ratkaisut ovat tuntuneet hyviltä myös myyntijohtaja Ari Viljaman mielestä. ”Kaikki, mitä olen päässyt kokeilemaan, on nopeaa ja loistavaa. Esimerkiksi intranet on nyt organisoidumpi kuin ennen.”

Seuraava syventävä askel raportoinnissa olisi tuotekohtainen vertailu toteutuneen ja budjetoidun välillä, mutta nykyratkaisuilla mennään seuraavat kolme vuotta.

It-spesialisti Jyrki Lapveteläinen näkee lähitulevaisuuden kehityskohteeksi raportoinnin viennin myös mobiililaitteisiin.

Intranet-uudistuksesta vastasi Fujitsun osakkuusyhtiö Sininen Meteoriitti, jonka Valo-ratkaisu toimii SharePoint-alustalla. Uudistus toi intraan vauhdin lisäksi selkeämmän ulkoasun. Intrasta löytyvät työtilat, blogit, uutiset sekä mahdollisuus peukuttaa hyviä ratkaisuja. Käyttöön saatiin myös tehokkaat hakutoiminnot. ”Uutiset-osio toimii hyvänä tiedonjakajana, ja ihmiset myös käyttävät sitä. Tämä on vähentänyt sähköpostien lähettelyä”, kertoo Lapveteläinen. 

Työtiloissa pyörivät ajantasaisesti projektit ja tuotanto. Tuotannon työtiloja käyttää myös Kiinan tehtaan henkilöstö. Haltin tuotanto on Kaukoidässä ja Euroopassa, mutta suunnittelu Suomessa.

Verkkokauppa työn alla

Haltikaan ei ole välttynyt talouden taantuman haalistamilta myyntiluvuilta. Venäläisiä ei ostoksilla juuri näy, ja lauha talvi vähensi urheilu- ja ulkoiluvaatetuksen tarvetta kotimaassakin. Vain jalkinemyynti kasvaa koko ajan.

Halti sopeuttaa nyt tuotantoa kysyntään siirtymällä keskihintaisiin tuotteisiin. Mallistot suunnataan uusiin hintaryhmiin ja panostetaan toppatakkeja tomerammin alusasuihin, väliasuihin, sukkiin ja rukkasiin.

Halti rakentaa kaupankäynnin vireyttäjäksi omaa verkkokauppaa, joka aloittaa kevään aikana. Lapveteläisen mukaan verkkokauppa ui raportointiin ilman mitään lisäyksiä.

Teksti Marita Kokko
Kuva Kirsi Tuura

Halti on Suomen suosituin ja tunnetuin outdoor-  ja urheilutuotemerkki

  • Perustettu 1976
  • Henkilöstöä 60
  • Päätoimipaikka Sipoon Söderkullassa
  • Muut toimipaikat: Shenzhen, Kiina
  • Liikevaihto 20 miljoonaa euroa, josta viennin osuus viidennes
  • Omistus: Ingman Group ja yhtiön toimiva johto

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 1/2015,  16.4.2015

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn