Datan määrä on kasvanut valtavasti sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Ihannetilanteessa suomalaiset voisivat hyödyntää itseään koskevaa tietoa ja parantaa omaa elämäänsä datan avulla. Miten tällaiseen tavoitteeseen päästään?
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten projektipäällikkö Kaisa Pesonen ja Fujitsun tiedonhallintaratkaisujen johtaja Ilona Ylinampa pohtivat oheisella videolla, kuinka tiedolla johtaminen parantaa elämisen laatua.
"Ajattelen niin, että nykyinen siiloutunut ja erillisiin rekistereihin, arkistoihin ja toistensa kanssa keskustelemattomiin tietojärjestelmiin nojautuva sote-tiedonhallinnan systeemimme on jo aikansa nähnyt. On aika siirtyä eteenpäin: yhä enemmän kansalaisen itsensä hallinnoimaan dataan ja geneeriseen tieto on siellä missä asiakasta palvellaan-aikakauteen", Kaisa Pesonen toteaa LinkedIn-postauksessaan.
"Siihen tarvitaan kansallista sote-tiedonhallintalain remonttia (mahdollistaja), visioita (eteenpäin katsovat ammattilaiset ja hyvä yhteistyö ratkaisujen kehittäjien kanssa), osaajia (koulutusorganisaatioyhteistyö) sekä erityisesti vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa. Yhteiset uudenlaiset toimintamallit ja lainsäädännön pohja ovat kaikista keskeisimmät eteenpäin pääsemisessä. Teknologia kyllä palvelee meitä, kun se vaan mahdollistetaan."
Katso lisää videolta tai kuuntele podcast.