Fujitsu toteuttaa Sydänsairaalalle uuden tiketinhallintaratkaisun lowcode-tekniikan avulla. Projektin kulkua leimaavat ennen kaikkea hyvä yhteispeli, tiivis sitoutuminen, nopea palautteen käsittely ja käyttäjäkeskeinen suunnittelu. Myös projektin nimi, "Sydäri", on valittu yhteistyössä.
Sydänsairaala on sydänsairauksien hoitoon erikoistunut julkisomisteinen sairaala, jonka henkilöstön hallinnolliset tiketit eli palvelupyynnöt liittyvät it-infraan, ohjelmistoihin ja käyttäjätunnusten hallintaan sekä esimerkiksi sairaalalaitteistoihin.
”Toistaiseksi tiketit ovat kulkeneet sähköpostilla eikä erillistä hallintajärjestelmää ole ollut käytössä. Kaipasimme uutta ratkaisua, joka tarjoaisi kokonaisvaltaisen näkymän palvelupyyntöihin ja häiriöilmoituksiin sekä mahdollistaisi tulevaisuudessa raportoinnin ja integraatiot muihin järjestelmiin”, kuvailee kehityspäällikkö Tiina Rutanen Sydänsairaalasta.
Miro-työpajat kartoittivat tarpeet
Uudistushanke käynnistyi syksyllä 2024 Discovery Workshop -jaksolla. Se sisälsi neljä parin tunnin työpajaa, joissa kartoitettiin Miro-työkalun avulla Sydänsairaalan tarpeet ja kipupisteet. Työpajoissa oli mukana sekä Fujitsun projektitiimin jäseniä että asiakkaan edustajia, myös loppukäyttäjiä.
Osallistavan mallin avulla projektiryhmä sai syvällisen ymmärryksen Sydänsairaalan todellisista tarpeista ja hankkeen eri osat osattiin priorisoida.
”Työpajat tarjosivat kiinnostavan sukelluksen käyttäjän maailmaan ja tarpeisiin. Oli mukavaa, kun koko tiimimme sai suoraan asiakkaalta tietoa kipupisteistä ja käyttökokemuksista, tarpeista, toiveista ja ongelmista”, mainitsee sovellusarkkitehti Kimmo Karjalainen Fujitsusta.
Työpajoissa selvitettiin mitä ominaisuuksia ratkaisulta vaaditaan, miten ne priorisoidaan ja mitä käyttäjäryhmiä talosta löytyy. Näiden perusteella projektiin rajattiin mukaan tärkeimmät kohteet ja niiden pohjalta tehtiin työmääräarviot ja vaativuusmäärittely, joka ohjaa projektin toteutusta.
Ketterä lowcode säästää aikaa
Sydäri-projekti toteutuksessa käytetään Scrum-menetelmää ja lowcode-teknologiaa, jonka avulla sovellusten kehitykseen tarvitaan aiempaa vähemmän perinteistä koodausta. Lowcode mahdollistaa jopa 4–7-kertaisen kehitysnopeuden ja sitä kautta merkittävän kustannussäästön.
Toteutusalustaksi valikoitui Microsoftin Power Platform, jolloin päästiin hyödyntämään asiakkaan nykyistä Azure-osaamista. Projektin hallintaan käytettiin Azure DevOps -työkalua.
Ketterä Scrum-menetelmä etenee niin, että joukko asiantuntijoita toteuttaa pientä asiaa viikon mittaisissa sprinteissä. Sprintit päättyvät demonstraatioihin, jonka jälkeen pidetään retrospektiivi. Siinä selvitetään Scrum Masterin johdolla saavutettiinko sprintin tavoitteet, mikä meni hyvin ja missä olisi parannettavaa.
Nopean syklin ja asiakkaan tiiviin mukanaolon ansiosta palaute tulee nopeasti ja kehitystiimi pystyy reagoimaan ja tekemään muutoksia välittömästi. Läpinäkyvä ja iteratiivinen lähestymistapa varmistaa, että projekti pysyy tavoitteissaan ja vastaa asiakkaan tarpeita.
Projektin olennainen osa on käytettävyyssuunnittelu (UX).
"Viikon mittaiset sprintit asettavat haasteita käyttöliittymien suunnittelulle, mutta nopeat demoversiot ja asiakkaan tiivis osallistuminen suunnitteluprosessiin mahdollistavat tehokkaan työnkulun. Käytettävyyden huomioiminen koko projektin ajan – ei vain alkuvaiheessa – on erittäin tärkeää ja se varmistaa mallikkaan lopputuloksen”, toteaa käytettävyyssuunnittelija Minna Hirvonen Fujitsusta.
”Projektista on tullut sellainen olo, että olemme hyvin mukana ja palautteemme otetaan huomioon. Pääsemme osallistumaan ja vaikuttamaan lopputulokseen. Toimittajan sitoutuminen on hyvä. Käytettävyyden ja laadun varmistus kulkevat mukana koko ajan. Palautekanava toimii mainiosti ja saamme varmuuden siitä, että teemme oikeita asioita”, Tiina Rutanen kertoo.
”Aikaisemmin emme ole tehneet näin tiivistä yhteistyötä ja näin lähellä teknistä kehitystiimiä. Koimme sen hyvin positiivisena asiana ja uskon, että tunne oli molemminpuolinen.”
Sydäri-järjestelmä on pilottikäytön jälkeen siirtynyt Sydänsairaalan Tietohallinnon toiminnanohjauksen käyttöön ja käyttö laajenee koko taloon tämän vuoden aikana. Fujitsu toimii järjestelmän ylläpitäjänä ja tarjoaa sille tukipalvelut.