Heta Kovanen   |   28.09.2023

Heta, Junior Software Developer

Alanvaihtajana en aina oikein tahdo ymmärtää insinöörikieltä, kummallisia termejä ja outoja lyhenteitä. Aiemmalta koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi ja graafinen suunnittelija, ja IT-alalle lähdin kouluttautumaan vuosi sitten. 

Teknologiateollisuus Ry uutisoi toukokuun 2023 alussa naishakijoiden määrän ICT- ja teknologia-alan koulutuksiin olleen jälleen korkeampi kuin koskaan aiemmin. Yliopiston tekniikan alalle ensisijaisista hakijoista naisia oli ollut 36 % ja ICT-alalle 28 %. Vastaavasti ammattikorkeakouluissa luvut olivat 23 % ja 28 %.

Ilahduttavasti yhä useampi nainen hakee näille aloille ensisijaisena hakukohteenaan, mutta muistettava on myös se, että alalle voi tulla muitakin reittejä. Itse kouluttauduin Academic Work Academyn järjestämän, 12 viikkoa kestävän Full Stack -intensiivikoulutusohjelman kautta.

Koulutuksessa syvennyimme laaja-alaisesti ohjelmointityön peruspilareihin. Tätä ennen minulle oli pintaraapaisun verran tuttua ainoastaan CSS ja HTML -asiat. Muuten en ollut ohjelmoinnin parissa viettänyt aikaani lainkaan, joten liikkeelle lähdettiin kohdallani oikeastaan aivan nollasta. Tai no, olihan minulla toki osaamista muilta aloilta paljonkin, ja sehän tässä työssä kivaa onkin, että mikään aiemmin hankittu koulutus ei ole mennyt millään tavoin hukkaan. Kiinnostus IT-maailmaan lienee kuitenkin herännyt minulla jo joskus lapsuudessa, mutta pitkään jostain syystä ajattelin, ettei minulla ole ikään kuin riittäviä rahkeita hakeutua tekniseen maailmaan ja teknologioiden pariin. Pötypuhetta! Vaikka ala vaatiikin paljon jatkuvaa uuden opettelua, on tärkeää ymmärtää, että erilaiset urapolut, tarinat ja osaamiset tuovat alalle lisää monimuotoisuutta ja uudenlaista osaamista.

Tällä hetkellä työskentelen Academic Workin kautta Fujitsun low-code tiimissä Junior Software Developerina. Syyskuussa -22 taloon tultuani olen päässyt työskentelemään Microsoftin vähän koodia käyttävien Power Platform -työkalujen parissa, sekä saanut teorian ohessa myös konkreettista oppia UI/UX-suunnittelun saralla. Luonnollisesti graafisen suunnittelun taustastani on hyötyä käyttöliittymäsuunnittelussa, ja olen tämän lyhyen IT-urani aikana kokenut tämän osa-alueen erityisen luontevaksi itselleni, joskin opittavaa on vielä valtavasti. Seuraavaksi aion syventyä OutSystems -kehitysalustaan, joka Power Platformin työkalujen ohessa on toinen tiimimme käyttämä low-code -alusta.

Juniorina uudella alalla on rehellisyyden nimissä pakko myös todeta, että välillä tuntuu, että on ihan pihalla. Että ei ymmärrä mistään mitään, ja että senkin minkä luuli ymmärtävänsä, ymmärsikin lopulta aivan väärin. Mutta kukapa meistä ei joskus olisi ollut omassa elämässä ainakin jonkin asian kanssa samanlaisen tilanteen äärellä. Kukaan ei ole seppä syntyessään, hiljaa hyvä tulee, ei Roomaakaan rakennettu päivässä - ja niin edelleen.

Vaatii tosin tietynlaista päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä, eikä pelkästään itseltäni, vaan myös kollegoilta, että jaksaa tankata termit ja teknologiat käytännön työssä niin monesti läpi, että lopulta ne tallentuvat muistiin. Itselläni ei ainakaan kovin pitkälle toimi samanlainen oppimistyyli kuin mustekaloilla - että voisi oppia asiat pelkästään kokeneempia kollegoita tarkkailemalla, vaan minun täytyy päästä laittamaan myös kädet konkreettisesti sinne saven sekaan.

Nyt noin vuoden Fujitsulla työskennelleenä uskallan sanoa löytäneeni paikkani IT-maailmasta. Ihmiset ovat auttavaisia, kannustavia, ja antavat sopivasti haastetta myös juniorille. Tiimimme kokoontuu - vaikkakin virtuaalisesti - viikottain vaihtamaan kuulumisia ja esihenkilöt ovat aktiivisia huolehtimaan porukastaan. Päivät kuluvat erilaisten projektien parissa niin nopeasti, että joka viikko ihmettelen, että taasko alkaa viikonloppu. Olenpa tainnut muutamia kertoja sanoa ääneenkin, että ensimmäistä kertaa pidän työstäni niin paljon, että aamuisin ei melkein tahdo malttaa odottaa työpäivän alkua!

Heta Kovanen

Junior Software Developer

Artikkelit

Ei yhtään Artikkelia

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux