08.12.2021

Hyvinvointialueiden it-ratkaisuissa korostuvat data ja tiedonhallinta

Suomessa on meneillään valtava yhteiskunnallinen muutoshanke, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alkuun mennessä. Samalla edessä on vaativa it-infrastruktuurin rakennushanke, jossa avainasemaan nousevat data, tiedonhallinta sekä uudet, modernit välineet ja teknologiat. Hyvinvointialueiden sujuva käynnistyminen vaatii monitahoisten toimintamuutosten lisäksi ammattitaitoista it-alan osaamista, innovoivaa konsultointia sekä runsaasti monitaitoisia käytännön tekijöitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut koskettavat jokaista kansalaista. Sote-alue on yhteiskuntamme kriittinen tukipilari, jonka merkitys on koko ajan kasvussa. Kansantaloudellinen painolastimme nimittäin kasvaa koko ajan: kustannukset nousevat, väestö ikääntyy, huoltosuhde heikkenee ja elintasosairaudet yleistyvät. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää, että sote-uudistus onnistuu.

Terveydenhuollon megatrendeistä keskeisin on vanhusväestön suhteellisen määrän kasvu. Päättäjien on keksittävä uusia tapoja selvitä ikääntymisen myötä kasvavista potilasmääristä.

Reaktiivisesta sairaanhoidosta on pakko siirtyä ihmisten hyvinvoinnin vaalimiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Data, tiedonhallinta sekä modernit välineet ja teknologiat nousevat tällöin avainasemaan. Uudet teknologiat edellyttävät kuitenkin innovointikykyjä ja asiantuntevaa osaamista sekä suunnittelijoilta että järjestelmien käyttäjiltä.

Tulevaisuudessa kansalaisten hoitoketjuissa ovat tiiviisti mukana tiedolla johtaminen sekä tekoälyn ja analytiikan menetelmät. Lisäksi kaikessa pitää ottaa huomioon tiedon vahva suojaaminen, sillä esimerkiksi potilastiedot ovat äärimmäisen kriittisiä ja henkilökohtaisia.

Fujitsu vastaa haasteeseen

Fujitsulla on erinomaiset eväät vastata hyvinvointialueiden tulevaisuuden haasteisiin.

”Meillä on jo nyt vakaa asiakaspohja kunnissa, kaupungeissa ja sairaanhoitopiireissä, ja olemme keränneet erilaisten it-hankkeiden kautta vuosikymmenien ajalta kokemusta ja tietotaitoa. Olemme olleet laajasti mukana hyvinvointisektorin tekemisissä jo kauan sekä itsenäisesti että kumppaniverkostojen osana”, toteaa Business Development Director Ville Väärälä Fujitsusta.

Hyvinvointi eli Healthy Living on myös yksi Fujitsun globaaleista painopistealueista. Se on osa Fujitsu Uvancea, toimiala- ja teknologiakokonaisuutta, joka auttaa asiakkaitamme toimimaan entistä vastuullisemmin ja saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteitaan älykkäiden digiratkaisujen avulla.

”Tavoitteenamme on auttaa asiakkainamme olevia hyvinvointialueita saavuttamaan vähintään perusvalmiudet vuoden 2022 loppuun mennessä, jotta ne voivat toimia kuntien ja kaupunkien tietojärjestelmien ja potilastietojärjestelmien ja muiden hallinnollisten järjestelmien avulla. Alkuvaiheessa tukitarpeita ja tekemistä on erittäin paljon”, kuvailee Principal Solution Architect Pasi Pöppönen Fujitsusta.

Varaa ilmainen asiantuntijatapaaminen

Fujitsun asiantuntijatapaamisessa pääset keskustelemaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisestä ja sen vaatimista muutoksista ict-ympäristössä. Asiantuntijamme esittelee hyvinvointialueesi tarpeisiin sopivia palveluja ja ratkaisuja. » Siirry varauslomakkeelle tästä

Tiedonhallintaa, infraa ja älykkäitä sovellusratkaisuja  

Olemme laatineet hyvinvointialueille palveluportfolion, josta jokainen toimija löytää täsmäratkaisun oman alueensa haasteisiin:

Tiedonhallinta

Ykköspaikan hyvinvointialueiden sovellussalkussa ottavat tiedonhallinnan ratkaisut. Tiedonhallinnan ratkaisut nousevat keskiöön, kun tietoa syntyy jatkuvasti ja sitä pitää pystyä käsittelemään, jakamaan sekä tallentamaan turvallisesti. CaseM:n avulla onnistuvat muun muassa kokousten järjestäminen etänä, äänestysprosessit sekä sähköinen asiointi, arkistointi ja allekirjoittaminen. CaseM on laajassa käytössä jo useissa kymmenissä suomalaisissa kunnissa, valtionhallinnossa sekä yrityssektorilla ja se sopii erinomaisesti myös hyvinvointialueiden käyttöön. https://www.fujitsu.com/fi/imagesgig5/Fujitsu-CaseM-.pdf
Ict-ratkaisut ja -palvelut

Digitaalinen työympäristö ja siihen liittyvä moderni ict-infra luovat perustan älykkäälle ja rajattomalle työskentelylle. Konsolidoimme, vakioimme, automatisoimme ja virtualisoimme ict-järjestelmät. Hyödynnämme pilvipalveluja ja asiakkaan omistamaa tietotekniikkaa, joiden avulla tuotamme tehokasta, edullista ja joustavaa tietotekniikkaa hyvinvointialueiden tarpeisiin. https://www.fujitsu.com/fi/imagesgig5/Fujitsu-ict-.pdf
It-osaajat

Tarjoamme hyvinvointialueille laajan skaalan asiantuntijapalveluita digitaalisten it-hankkeiden eri vaiheisiin. Hyvinvointialue saa käyttöönsä tarpeen mukaan yksittäisiä resursseja tai vaikka koko projektitiimin. Resursointikumppanuus on nopea ja helppo vaihtoehto it-osaajien hankkimiseen, kun tarvitset joustoa henkilövalintoihin tai työmäärään. Sopimukseen voi myös liittää alihankkijoita, jolloin toimittajien ja erillisten sopimusten määrä vähenee ja selkeytyy Lue lisää
Laskutus

Atlas on pilvipohjainen, skaalautuva laskutusjärjestelmä, joka sisältää sairaanhoidon tuotteistuksen ja hinnoittelun. Lue lisää
Integraatiot

Integraatiopalvelumme kattavat integraatioarkkitehtuurin suunnittelun, integraatioiden toteutuksen ja hallinnoinnin sekä jatkuvan ylläpidon. Lue lisää
Palvelunhallinta

ServiceNow on keskitetty kanava palveluiden ja palvelupyyntöjen hallintaan. Sähköinen työnkulku varmistaa niiden toteuttamisen sujuvasti, läpinäkyvästi ja laadukkaasti. Lue lisää
Aluetietojärjestelmä

Fujitsu Information Browser (FIB) tarjoaa ajantasaisen näkymän asiakkaan kokonaistilanteeseen tietoturvallisesti. Lue lisää
Talous ja HR

SAP-ratkaisut tarjoavat kokonaisvaltaisen ratkaisuvalikoiman talous- ja henkilöstöhallintaan, asiakkuuden- ja palvelunhallintaan sekä analytiikkaan. Ratkaisut tukevat hyvinvointialueiden raportointia ja lakisääteisiä velvotteita. Lue lisää